Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

]Nie wiem jak pozostali użytkownicy tej maszynki ale ja miałem z nią trochę problemu przy nadziewaniu kabanosów.W zestawie fabrycznym najmniejszy lejek to jakieś 14 mm i za gruby żeby nawlec jelito baranie czy tez białkowe więc zamówiłem u kogoś tam w allegro lejek z nierdzewki 10mm i zaczęły się problemy:jeśli nadziewało się bardzo powoli to wszystko OK ale jak tylko cisnienie trochę wzrosło maszynka zaczynała się kantować ,wydawać jakieś trzaski od naprężeń aż w końcu wygieła trochę śruby na których spoczywa tuba.Mam kolegę który grzebie w nierdzewce i jest też konstruktorem,popatrzył na problem zabrał maszynkę i wczoraj oddał :)  Jak widać wspawał cztery pionowe profile zamknięte oraz cztery podkładki pod śruby na których wisi tuba.Teraz jest sztywna i śmiga nawet pod solidną presją nic się nie gnie a kabany dziś do wędzarni trafią :)

post-58057-0-62105100-1425034930_thumb.jpg

post-58057-0-86008100-1425035090_thumb.jpg

Edytowane przez śniegol
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11180-tuning-pionowej-hendi-7-l/

Gość ArkoGdynia

WOW solidne wzmocnienie!!

nie dość że platy pod nakrętkami to jeszcze profile zamknięte na brzegach!!!

teraz to tym będzie można sznurówki nadziewać!!  :facepalm:  :laugh:

Ja nie miałem problemu nabijać baranków (22-24) na standardowy lejek.... wiadomo trochę cierpliwości to kosztuje ale dało radę.

Jednak ostatnio kolega Bwie pokazał bardzo prosty sposób na ułatwienie nadziewania baranków....

po prostu w początek jelita wstrzykujemy trochę oleju jadalnego i podczas nabijania na lejek taki "balonik" olejowy przesuwamy w palcach do końca jelita..... nadziewanie w taki sposób to sama przyjemność!

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11180-tuning-pionowej-hendi-7-l/#findComment-407757

kolega Bwie pokazał bardzo prosty sposób na ułatwienie nadziewania baranków.... po prostu w początek jelita wstrzykujemy trochę oleju jadalnego i podczas nabijania na lejek taki "balonik" olejowy przesuwamy w palcach do końca jelita..... nadziewanie w taki sposób to sama przyjemność!

No ładne rzeczy !!!  :devil:   kolega bwie zdradza tajne metody nadziewania, opracowane w wielkiej tajemnicy i z wielkim trudem, poparte wielogodzinnymi testami ze spółdzielni Mazowszanka. :D  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11180-tuning-pionowej-hendi-7-l/#findComment-407822