Ela Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Lipca 2012 Jasne,oliwa z oliwek ma swój, charakterystyczny smak.Ja zalewam tylko taką. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/page/2/#findComment-225925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 2 Lipca 2012 :grin: tylko mała uwaga dotycząca serów w oliwie :!: ser musi być dobrze odciśnięty z serwatki.Inaczej będzie się mazał. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/page/2/#findComment-225948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilona2415 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 ser dojrzewający w zalewie o stu makach i aromatach... niepowtarzalne Cytuj ilona2415 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/page/2/#findComment-278978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 ser dojrzewający w zalewie o stu makach i aromatach... niepowtarzalneIlona zapodaj przepis na ten marynowany serek Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/page/2/#findComment-278981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 ilona2415, zdradź tajemnicę tych stu smaków i aromatów. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/page/2/#findComment-279026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilona2415 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 witamser robiłam jak typowy koryciński z tym że po wstępnym odcieknięciu poddałam go prasowaniu (ok 1kg najcięższego obciążenia na 1kg sera) -komuś się wyda że bez sensu , bo po co spłaszczać dziurki które są głównym atutem tego sera. prasowanie w domowej temperaturze, obsychanie a po jakimś tygodniu dojrzewania pokroiłam w kostkę którą obsypałam przyprawami (najpierw koperek a po 12 godzinach słodka papryka, oregano, troszkę chili... więcej grzechów nie pamiętam, za wszystkie nie żałuję) następnie po suchym zapoznaniu się sera z przyprawami i 24 godzinnym leżakowaniu na desce w tem. 16 stopni wrzuciłam wszystko do słoika dodałam kilka zielonych oliwek posiekany ząbek czosnku i zalałam wszystko... olejem słonecznikowym :shock: -a dlaczegoż tak postąpiłaś? a dlatego że oliwy nie lubię. zapewniam Was że ser źle na tym nie wyszedł. Cytuj ilona2415 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/page/2/#findComment-279030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.