Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

 

Zaplanowałem sobie budowę wędzarnia + grill + piec do chleba/ciasta.

Wędzarnia ma być schowana w drewnianej altance.
Coś w stylu:
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11151-grilo-wedzarnia-z-piecem-grzegorza/

 

Zacząłem czytać o projektach, błędach oraz przeczytałem poradnik:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/

 

Planowałem budowę z cegły obłożoną na zewnątrz kamieniem ze względów wizualnych.

Coś w tym stylu.

 

Ihttp://www.grillbud.pl/foto/3.jpg

 

I pojawiło się masę obaw.

 

1. Gdzie umieścić palenisko by spełniało optymalnie swoją funkcję? Myślałem o palenisku połączonym z komorą wędzarniczą rurą min 200 mm. Widziałem na zdjęciach rury i metalowe i z szamotki. W poradniku jest napisane by szamotki nie stosować. Gromadzi ciepło. Więc z czego ? Rury metalowe niektórzy izolują watą inni nie.

 

2. Jak zrobić komorę  wędzarniczą? Na powyższym zdjęciu jest w środku jest sama cegła. Widziałem, że niektórzy wykładają w środku dodatkowo deskami.

 

4. Oglądałem kilkadziesiąt projektów tu na forum. Niektórzy piszą, że super się wędzi inni, że mają problemy. Czy mogę prosić o wskazanie linków do "dobrych" projektów?

 

3. Czy jest tu ktoś na forum z Zakopanego - Podhala albo zna kogoś w tych stronach kogoś kto ma pojęcie o tego typu budowli ?

 

pozdrawiam

 

Marcin

Edytowane przez kosor
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11324-szukam-dobrego-projektu-w%C4%99dzarniagrillpiec-chlebaplack%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

#Wszytko znajdziesz na forum ,opisano to juz jak " poradnik majsterkowicza " tylko trzeba czytac , jesli zaczniesz dyskusje tak jak zadałeś pytania do lata nie bedziesz mogł sie zdecydowac , a Twoje obawy i wątpliwości będą rosły  jak u " panny na wydaniu " czytaj, narysuj to co chcesz zbudować , a potem pytaj , my napeweno odpowiemy . 

Chyba ze chcesz zamówić wedzarnir taką jaka wskazałeś to myśłe ze przy cenie okolo 10-12 tys złotych na komplet sie zmieścisz , możemy przyjechąc i wymurowac na zamówienie . :) Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan

 

 

Zaplanowałem sobie budowę wędzarnia + grill + piec do chleba/ciasta.

 

Trzy w jednym to tylko w reklamach się udaje. Jak chcesz miec wszystko sprawne to zrób osobno.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Trzy w jednym to tylko w reklamach się udaje. Jak chcesz miec wszystko sprawne to zrób osobno.

A czy Kolega mógłby wskazać wszystkie "przeciw" takiemu rozwiązaniu i udokumetować to? Chciałbym to wiedzieć, bo również przymierzam się do budowy tzw. kuchni letniej, gdzie mógłbym mieć grilla, wędarkę, piec do chleba oraz platę.

Edytowane przez dorau
i jest elegancko...

Nie zgadzam się że trzy w jednym to tylko w reklamach, ja myślę że i cztery w jednym da się zrobić wszystko można jakoś rozwiązać, a koledze dorau myślę że chodzi  o to by mieć wszystko w jednym miejscu ale nie koniecznie ma mieć wspólny komin np. przymykany szybrami

To napisz może koledze i narysuj jak to zrobić ;) sam chętnie popatrzę i poczytam ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Proszę bardzo roger weż moją wersję jest trzy w jednym ,a zlewej strony wędzarni mam taki blat roboczy i tam w miejsce tego blatu mógłbym zaaranżować piec chlebowy tylko budując to od razu musiałbym zrobićjeden kanał dymowy więcej mam trzy a musiałbym mieć cztery,nie byłby to duży piec bo ogranicza mnie szerokość altany ale ktoś kto zakłada taką wersję od początku może sobie to w jakiś sposób zaprojektować trochę wyobrażni

Grzegorzu dziękuję bardzo ale coś co ma kanał a nawet 3 to dla mnie kanał niezależnie od walorów wizualnych ;)

Jak ma być 3 w 1 to niezależne paleniska bezpośrednie no można sie pokusić o jeden wspólny komin ale trzeba to naprawdę zrobic z głową żeby działało ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Roger chyba się nie rozumiemy ja nie piszę o jakimś kanale tylko kanale lub jak wolisz bardziej fachowo brzmi przewód kominowy,u mnie jest tak że piec,a zarazem palenisko do wędzarni mają osobne przewody kominowe,gdybym zrobił piec chlebowy to też by miał własne odprowadzenie,również gdybym chciał mogę palić bezpośrednio pod wędzarnią bo tam gdzie trzymam drewno to mam kanał dymny do wędzarni(jest tam kolano) wystarczy się tam "wciąć" i już jest bezpośrednie palenisko pod wędzarnią,piec wówczas zostaje jako piec z blachą (i jeszcze mógłbym tam tam na etapie budowy zrobić np.piekarnik tak jak to było w dawnych piecach ) a ten cały piec chlebowy jak pisałem wcześniej zrobił z boku też niezależny od innych palenisk,popraw mnie jeśli zle rozumuję Ty chciałbyś mieć np.z każdego odprowadzenie osobno,ja tego tak nie widzę bo bym musiał wyprowadzać cztery pojedyncze kominy na dach wyglądało by to śmiesznie takie rozwiązanie było by może i ciekawe ale nie w altance tylko gdyby to była budowla wolno stojąca,a tak ja tylko "spiąłem te trzy przewody kominowe nad komorą wędzarni i wyszedłem nad dach jako jeden zwarty komin

No chyba się faktycznie nie rozumiemy :(

Ja oglądałem Twoje dzieło i tak jak napisalem oprócz walorów estetycznych i za to czapka z glowy po prostu mi to nie pasuje ... abstrahując już od kosztów bo to nie jest tani projekt ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

No ale u mnie od początku miało tak to wyglądać, nie tylko ma służyć do wędzenia ale innych przyjemnośći  jak i miłego spędzania wolnego czasu nawet w nie pogodę , a nawet w zimie gdybym chciał tylko wędzić zrobił bym coś prostszego i pewnie za 1/5 tej kwoty pozdrawiam

Jak ma być 3 w 1 to niezależne paleniska bezpośrednie no można sie pokusić o jeden wspólny komin ale trzeba to naprawdę zrobic z głową żeby działało ;)

Kolego nie jest żadna kosmiczna technologia, tak na szybko można się zapoznać z budową dawnych pieców chlebowych, które wykonuje firma P. Budzyńskich, u mnie we wiosce też budowali piec, ale nie o to chodzi - tutaj można zobaczyć proste rozwiązanie tzw. 3w1, osobne ciągi kominowe, a budowla jest bardzo zgrabna. Oczywiście nie planujemy budowy tak dużego pieca, ale po drugiej stronie komina znajdują się grill i plata, a to już można wykorzystać. Pozdrawiam

i jest elegancko...

A widzisz no może i nie kosmiczna ale z głową jak napisałem nie bez kozery cześć jest po drugiej stronie komina a nie w rzędzie ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Kolega Dorau fajną link zamieścił tylko że ta budola jest usytuowana w centralnym miejscu pomieszczenia i dojście jest w dookoła ,a wiekszość buduje w ciągu do takiej budowy "centralnej" trzeba miec inną specyfikę pomieszczenia i bardzo dużą powierzchnię :)

  • 1 miesiąc temu...

Witam po krótkiej przerwie.

Zrezygnowałem z drewnianej altanki. Siedzieć będziemy na tarasie, więc altanka to dodatkowe koszty.

Poza tym, słusznie doradzono, że siedząc w altance będzei czuć wędzarnie. Jedni to lubią inni nie.

Więc zrobie tylko małe zadaszenie nad wędzarnią by na nią nie padało.

 

Grzegorz1970 - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11151-grilo-wedzarnia-z-piecem-grzegorza/?do=findComment&comment=406572

Coś pięknego:)

 

1. Zastanawiam się nad tym piecem do chleba. I tu prośba do tych co go mają. Czy trudno opanować technologie nagrzewania/pieczenia ?

Może z niego zrezygnować?

2. Raczej polecana jest komora z drewna niż murowana. Więc może oddzielić wędzarnie od grila z piecem ? Dalej szukam na formum projektów i prosze o wskazówki.

 Może iść w tym kierunku?

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9458-budow%C4%99-drewnianej-w%C4%99dzarni-z-paleniskiem-bezpo%C5%9Brednim-czas-zacz%C4%85%C4%87/page-11

 

Jeszcze jedno, zastanawiam się jakie palenisko. Bezpośrednie czy z osobne z rurą?

Edytowane przez kosor

Cześć :) podobną sprawę poruszyłem i dostałem kilka fajnych rad. Wymyśliłem sobie kombajn zawierający wędzarnię, grill, piec chlebowy, i "kuchenkę" czyli płytę grzewczą. Teraz jestem w trakcie realizacji, czyli po zebraniu materiału zacząłem budowę. Jak masz czas to możesz śledzić bo będę umieszczał na bieżąco zdjęcia i opisy. Czy to się sprawdzi okaże się po zakończeniu. mam nadzieję że tak.

U mnie wprawdzie piec chlebowy jest nisko, co spotkało się z krytyką, ale zawsze można zrobić wyżej i nie robić blatu.

Mój temat:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11564-buduj%C4%99-w%C4%99dzarni%C4%99-od-pomys%C5%82u/page-2

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.