merceli Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Marca 2015 WitamJuż wiosna więc czas aby skończyć budowanie wędzarni. Zimą trochę poczytałem wiedzy tego forum i w mojej głowie powstałomnóstwo pytań i wątpliwości.Budowla wędzarni jest typowa i podobnych jest wiele na forumnieukrywam, że pomysł wzioł się z tego forum i teraz chciałbym skorzystać z doświadczeniaużytkowników.wymiary komory wedzarniczej ok h-80cm szer-70cmstrop paleniska z płyty betonowej z otworem fi 20cmKomorę wewnątrz obije drewnem świerkowym na razie tak to wygląda Planowałem zalać strop betonem a komin zrobić z cegły czerwonejpo zmontowaniu szybra otwór w kominie miałby 12x18cmDrzwi wędzarni mam zamiar zrobić z deski podłogowej tak aby były szczelne.Moje pytania:1-Czy komin o otworze 12x18 nie będzie za mały? Wizualnie najlepiej by mi pasował właśnie taki kominek z cegły. szyber już taki kupiłem. A może zrobić dodatkowe otwierane ujście dymu (wyciąć z dwie cegły) z tyłu komory?2-strop ma być poziomy czy trochę go skosić od środka do ścian ze względu na skropliny. czy zrezygnować z betonowego stropu i zrobić drewniany z daszkiem ale już pisałem kominek z cegły wizualnie mi najlepiej pasuje.3- Drzwi komory z drewna impregnować/malować czymś? obicie komory oczywiście nie mam zamiaru.Prosiłbym o sugestie z Waszej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11360-w%C4%99dzarnia-drugi-etap-prac-pytania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi