Skocz do zawartości

[kuchnia regionalna] Klopsy ziemniaczano - serowe


Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Nie wiem dla czego takie zwykłe klopsy, które jadałem jak byłem mały i jadali dawni mieszkańcy Pałuk zrobiły furrorę na moje stronie bo do dnia dzisiejszego zobaczło post prawie 17000 osób a na forum przepis ściągneło ponad 1600 osób więc coś w tych klopsach musi być...Więc i wam go udostępniam. Przepis ma ok 100 lat. 

 

Życzę smacznego

 

Klopsy z pyrów i sera - potrawa postna. 

Składniki: 
0,5 kg ugotowanych ziemniaków 
0,5 kg białego sera powinien być wiejski twardy a nie maziowaty. 
1 jajko 
Ok. 1 - 2 szk mąki 
Sól, pieprz. 
1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę lub szczypiorek. jak ktoś lubi. 

Panierka 
1 jajko 
2 łyżki mleka 
mąka 
Bułka tarta 
Tłuszcz do smażenia 

Wykonanie: 

Ziemniaki i rozkruszony ser włożyć do miski dodać roztrzepane jajko, sól pieprz i cebulę lub szczypiorek, szklankę mąki i zagnieść na jednolitą masę w razie gdy ciasto będzie zbyt rzadkie dodać resztę mąki. Formować spłaszczone klopsy panierować w mące roztrzepanym jajku i bułce tartej smażyć na tłuszczu.

post-41085-0-46600700-1441564141_thumb.jpg

post-41085-0-44546100-1441564150_thumb.jpg

Edytowane przez lesniak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12037-kuchnia-regionalna-klopsy-ziemniaczano-serowe/
Udostępnij na innych stronach

To oprócz kotletów jajecznych moj drugi "faworyt bidy" jedyna różnica w wykonaniu to to że podsmażam cebulę i czasem daję skwarki tak jak do farszu na ruskie ... ;)

Narobiłeś mi apetytu i machnę w tym tygodniu ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12037-kuchnia-regionalna-klopsy-ziemniaczano-serowe/#findComment-443347
Udostępnij na innych stronach

Ja tez dodaję podsmażoną cebulkę  i podaję z  sosem pieczarkowym .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12037-kuchnia-regionalna-klopsy-ziemniaczano-serowe/#findComment-443384
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.