lesniak Opublikowano 6 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Września 2015 (edytowane) Witam Nie wiem dla czego takie zwykłe klopsy, które jadałem jak byłem mały i jadali dawni mieszkańcy Pałuk zrobiły furrorę na moje stronie bo do dnia dzisiejszego zobaczło post prawie 17000 osób a na forum przepis ściągneło ponad 1600 osób więc coś w tych klopsach musi być...Więc i wam go udostępniam. Przepis ma ok 100 lat. Życzę smacznego Klopsy z pyrów i sera - potrawa postna. Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 0,5 kg białego sera powinien być wiejski twardy a nie maziowaty. 1 jajko Ok. 1 - 2 szk mąki Sól, pieprz. 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę lub szczypiorek. jak ktoś lubi. Panierka 1 jajko 2 łyżki mleka mąka Bułka tarta Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki i rozkruszony ser włożyć do miski dodać roztrzepane jajko, sól pieprz i cebulę lub szczypiorek, szklankę mąki i zagnieść na jednolitą masę w razie gdy ciasto będzie zbyt rzadkie dodać resztę mąki. Formować spłaszczone klopsy panierować w mące roztrzepanym jajku i bułce tartej smażyć na tłuszczu. Edytowane 6 Września 2015 przez lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12037-kuchnia-regionalna-klopsy-ziemniaczano-serowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Września 2015 To oprócz kotletów jajecznych moj drugi "faworyt bidy" jedyna różnica w wykonaniu to to że podsmażam cebulę i czasem daję skwarki tak jak do farszu na ruskie ... Narobiłeś mi apetytu i machnę w tym tygodniu Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12037-kuchnia-regionalna-klopsy-ziemniaczano-serowe/#findComment-443347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Września 2015 Ja tez dodaję podsmażoną cebulkę i podaję z sosem pieczarkowym . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12037-kuchnia-regionalna-klopsy-ziemniaczano-serowe/#findComment-443384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.