świadziu Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Października 2015 Od dwóch tygodni "bawię" się w przyrządzanie potraw w woku i szukam sprawdzonych przepisów.Przeglądnąłem wiele stron i for, wykonałem 7 czy 8 potraw ale nic specjalnego mi nie wyszło abym był happy Będę wdzięczny za wasze sprawdzone przepisy na kaczkę, kurczaka, krewetki, wołowinę, makaron itd. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12122-wok-sprawdzone-przepisy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Października 2015 Bez dobrego Woka i powierzchni grzewczej bedzie ciezko..Wok to szybkie gotowanie w wysokich temperaturach.. O skladnikach nie wspomne.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12122-wok-sprawdzone-przepisy/#findComment-448302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Października 2015 Grzesiu mam dużą książkę z przepisami na woka ale no właśnie ale nie korzystam jak znasz pare zasad to sam stworzysz ciekawe rzeczy Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12122-wok-sprawdzone-przepisy/#findComment-448303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Października 2015 Robin.. Napewno setki razy widziales, jak Chinole przyzadzaja jedzenie w swoich imbisach.. Sam wiesz ze podstawa jest Wok, i to nie jakis zeliwny albo powleczony teflonem czy ceramika.To wg. mnie jest podstawa a reszta to improwizacja ktora z Wokowaniem nie ma duzo wspolnego.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12122-wok-sprawdzone-przepisy/#findComment-448305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 4 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Października 2015 Panowie,podstawowe składniki posiadam ( jest ich około 30 - na początek wystrczy ) - dziś zrobiłem kaczkę według własnych widzi misię i była ok Wok ze stali węglowej który dobrze opaliłem a teraz co na nim przyrządzić ?Robert,jakbys wysyłał do mnie paczkę z ziarnami chili to prośba o dołączenie książki, ja ją zeskanuję i odeślę Temat jak najbardziej otwarty i czekam na konkretne przepisy z jakich korzystacie Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12122-wok-sprawdzone-przepisy/#findComment-448306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Października 2015 (edytowane) @świadziu, Twoj temat jest przedni.. Akurat raz na tydzien , dwa, witam w sklepie azjatyckim u nas w Do. i w akcesoriach maja prawdziwe, bite woki z blachy stalowej..Bite/klepane woki maja swoja specyfike jaka jest np. przyczepnosc potraw i skladnikow na sciankach aby sie nie osuwaly na dno naczynia.. Wlasnie ta przyczepnosc spowodowana klepaniem/biciem mlotka, zapewnia powstanie malych wgniotow/karb..Chinole swoje kaczki itp maja juz przygotowane przewaznie a na sam moment podania sa tylko krotko podfrytowaniu w dobrym oleju/oliwie ale w woku.. Najlepiej jeszcze wychodzi jedzenie przygotowane na ognisku albo na taborecie gazowym.. Edytowane 4 Października 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12122-wok-sprawdzone-przepisy/#findComment-448318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Października 2015 ale nic specjalnego mi nie wyszło abym był happy dlatego że klasyczny "Chińczyk" na mieście dodaje do każdego dania glutaminian sodu, paczka 0,5kg. to cena ok. 5 pln-a, jak chcesz bez, to musisz powiedzieć przy zamawianiu, to taki ich piąty smak --> umami, pewnie masz przyzwyczajone podniebienie do takiego klasycznego "Chinola",i dlatego nie bardzo smakują ci potrawy przyrządzone własnoręcznie.Podstawa to przygotowanie wszystkiego przed smażeniem, sam mam woka ze stali węglowej, i palnik tzw. 4-ry korony o mocy 3.8KW, daje radę,no i mocny wyciąg !! bo trochę się dymi przy takiej kuchni przepisów nie mam, bo posiłek z woka to w moim przypadku zawsze wypadkowa tego, co akurat mam w lodówce, do tego cukier, sos sojowy, sos ostrygowy, ocet ryżowy, czasami olej sezamowy, świeże albo suszone chili, i koniec,całość zagęszczam skrobią kukurydzianą, do tego ryż i koniec multum przepisów na tzw. street food, masz na youtube, poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12122-wok-sprawdzone-przepisy/#findComment-448330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Października 2015 Oj temat rzeka ... specjalnie kupowalem płytę z solidnym palnikiem typu wok ... Podstawa zawsze jest ta sama wysoka temperatura, dibry olej najlepiej sezamowy i krótka obróbka ... nie zapominajac o 3 azjatyckich królach imbir, czosnek, szczypior/dymka i jako królowa ostra papryka Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12122-wok-sprawdzone-przepisy/#findComment-448331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.