Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Od dwóch tygodni "bawię" się w przyrządzanie potraw w woku i szukam sprawdzonych przepisów.

Przeglądnąłem wiele stron i for, wykonałem 7 czy 8 potraw ale nic specjalnego mi nie wyszło abym był happy 
Będę wdzięczny za wasze sprawdzone przepisy na kaczkę, kurczaka, krewetki, wołowinę, makaron itd.

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12122-wok-sprawdzone-przepisy/
Udostępnij na innych stronach

Bez dobrego Woka i powierzchni grzewczej bedzie ciezko..

Wok to szybkie gotowanie w wysokich temperaturach.. 


O skladnikach nie wspomne..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12122-wok-sprawdzone-przepisy/#findComment-448302
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu mam dużą książkę z przepisami na woka ale no właśnie ale nie korzystam jak znasz pare zasad to sam stworzysz ciekawe rzeczy ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12122-wok-sprawdzone-przepisy/#findComment-448303
Udostępnij na innych stronach

Robin.. Napewno setki razy widziales, jak Chinole przyzadzaja jedzenie w swoich imbisach.. 

Sam wiesz ze podstawa jest Wok, i to nie jakis zeliwny albo powleczony teflonem czy ceramika.

To wg. mnie jest podstawa a reszta to improwizacja ktora z Wokowaniem nie ma duzo wspolnego..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12122-wok-sprawdzone-przepisy/#findComment-448305
Udostępnij na innych stronach

Panowie,

podstawowe składniki posiadam ( jest ich około 30 - na początek wystrczy ) - dziś zrobiłem kaczkę według własnych widzi misię i była ok :)

 

Wok ze stali węglowej który dobrze opaliłem a teraz co na nim przyrządzić ?

Robert,

jakbys wysyłał do mnie paczkę z ziarnami chili to prośba o dołączenie książki, ja ją zeskanuję i odeślę :)

 

Temat jak najbardziej otwarty i czekam na konkretne przepisy z jakich korzystacie :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12122-wok-sprawdzone-przepisy/#findComment-448306
Udostępnij na innych stronach

@świadziu, Twoj temat jest przedni.. :clap:  :clap:  :clap:  :)

Akurat raz na tydzien , dwa, witam w sklepie azjatyckim u nas w Do. i w akcesoriach maja prawdziwe, bite woki z blachy stalowej..

Bite/klepane woki maja swoja specyfike jaka jest np. przyczepnosc potraw i skladnikow na sciankach aby sie nie osuwaly na dno naczynia.. Wlasnie ta przyczepnosc spowodowana klepaniem/biciem mlotka, zapewnia powstanie malych wgniotow/karb..

Chinole swoje kaczki itp maja juz przygotowane przewaznie a na sam moment podania sa tylko krotko podfrytowaniu w dobrym oleju/oliwie ale w woku.. 

Najlepiej jeszcze wychodzi jedzenie przygotowane na ognisku albo na taborecie gazowym.. 

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12122-wok-sprawdzone-przepisy/#findComment-448318
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale nic specjalnego mi nie wyszło abym był happy :(

dlatego że klasyczny "Chińczyk" na mieście dodaje do każdego dania glutaminian sodu, paczka 0,5kg. to cena ok. 5 pln-a, jak chcesz bez, to musisz powiedzieć przy zamawianiu, to taki ich piąty smak --> umami, pewnie masz przyzwyczajone podniebienie do takiego klasycznego "Chinola",

i dlatego nie bardzo smakują ci potrawy przyrządzone własnoręcznie.

Podstawa to przygotowanie wszystkiego przed smażeniem, sam mam woka ze stali węglowej, i palnik tzw. 4-ry korony o mocy 3.8KW, daje radę,

no i mocny wyciąg !! bo trochę się dymi przy takiej kuchni :) przepisów nie mam, bo posiłek z woka to w moim przypadku zawsze wypadkowa tego, co akurat mam w lodówce, do tego cukier, sos sojowy, sos ostrygowy, ocet ryżowy, czasami olej sezamowy, świeże albo suszone chili, i koniec,

całość zagęszczam skrobią kukurydzianą, do tego ryż i koniec ;)

multum przepisów na tzw. street food, masz na youtube, poszukaj.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12122-wok-sprawdzone-przepisy/#findComment-448330
Udostępnij na innych stronach

Oj temat rzeka ;) ... specjalnie kupowalem płytę z solidnym palnikiem typu wok ... ;)

Podstawa zawsze jest ta sama wysoka temperatura, dibry olej najlepiej sezamowy i krótka obróbka ... nie zapominajac o 3 azjatyckich królach imbir, czosnek, szczypior/dymka i jako królowa ostra papryka ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12122-wok-sprawdzone-przepisy/#findComment-448331
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.