Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To całkiem po prawej to komora wędzarni - pomyśl nad kominem tak by nie dać szans by ewentualne skropliny. 

Drzwiczki do wędzarni nie  takie wąskie - daj se szanse i poczytaj troche forum.

Jak masz mieć palenisko pod komorą wędzarni to zastanów się czy nie przenieść go na ścianę po prawej stronie ( za narożnik) - było na forum o tym wałkowane nawet w tym roku.

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Czyz by taka tragedia ten moj projekt ? bo taka cisza :facepalm: 

Pozdrawiam Sylwester

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester

Gość ArkoGdynia

Co do projektu...

1) na Twoim miejscu zrobił bym komorę wędzarniczą murowaną.... i wyłożoną wewnątrz drewnem... konstrukcyjnie było by to proste do zrealizowania....

2) trzeba było by pomyśleć o zamaskowaniu komina od fajerek tak żeby nie był aż tak widoczny.... i żeby się nim nie oparzyć w ferworze walki!

3) pomysł z umywalką fajny.... podłączenie wody mogło by być nawet na wąż ogrodowy... sam miałem "coś takiego" w planach ale że mam do domu 3 kroki to zrezygnowałem!

tylko trzeba pamiętać żeby komora miała odpowiednie wielkości.... z autopsji wiem że wraz ze wzrostem "wędliniarskich umiejętności" jakoś dziwnie komora się kurczy :):rolleyes: .... chyba przez to wędzenie  :laugh:

A pisałeś coś o altanie... naszkicuj jak byś chciał ją tam rozmieścić!

Kogucik przepięknej urody!!  :thumbsup:  :clap:

u mnie nazwa również "wyklarowała" się później..... 

post-65335-0-11114600-1452171731_thumb.jpg

"3 Dziki"  :cool:  :thumbsup:

Z Dymnym pozdrowieniem....  

Edytowane przez ArkoGdynia

Arku dzieki za podpowiedz doceniam to !!!! Co do komina od fajerek to myslalem sie czrna rura dymna podlaczys do komina dlatego zeby ta rura troche moze jako element grzewczy altany dzialala w zimniejsze wieczory, nie wiem taki jest pierwszy pomysl no ale przeciez wszystko jeszcze do przemyslenia. Co do altany to postaram sie za kilka dni wstawic kilka zdjec co jest w tej chwili i moze jakis rysunek, to  przedstawi bardziej wizualnie no i jakis pomysl lepszy od kolegow wpadnie :D mam nadzieje. Ja rok temu kupilem bardzo zaniedbana dzialke ROD i w tej chwili zaadoptowalem stary stelaz metalowy po tunelu ogrodniczym obciagnolem go siatka ocynkowana i posadzilismy bluszcz co by sie nam to ladnie zaroslo no ale po zachorowaniu na grilo wedzarnie plany sie niestety zmnienily i trzeba bedzie nowa altane postawic, no ale to jak juz zdjecia beda sami zobaczycie.

Pozdrawiam Sylwester

Ps. przepraszam ze nie pisze z Polskimi literami ale pisze z kompa w pracy na statku i yu tylko Angielski niestety mam w ustawieniach. :cry:

Pozdrawiam Sylwester

Arku wracajac do tematu Wedzarni i Altany to tak na szybko cos tu na zdjeciach zaznaczylem, zdjecia sa z wiosny 2015 i juz wiele sie zmienilo od tej pory no i wiele ladniej to wyglada niz na tych zdjeciach no ale mysle ze zrozumniesz moj zamiar. Na zdjeciu ponizej jak widzisz jest taki stopien na 50cm wiec mam zamiar sie wkopac w ta mala skarpe i to wszystko co nie bedzie widoczne wymurowac z bloczkow betonowych i ladnie przysypac, no a reszte grillo wedzarni do gory w czesci odslonietej ze zwyklej czerwonej cegly.

post-77484-0-29389600-1452339643_thumb.jpg

Natomiast ponizej widok starego tunelu ogrodniczego ktory zostal zaadoptowany na tymczasowa altanke i tam wlasnie ma stanac nowa w ktora bedzie wkaponowana grillo wedzarka mam nadzieje ze uda sie to tobie wyobrazic.

post-77484-0-97175900-1452339857_thumb.jpg

Duzo juz udalo mi sie samemu zrobic na tej dzialeczce lacznie z wycieciem wielkiej wisni,gruszki,i wielkiej niestety zaniedbanej nie regulowanej jabloni wszystko ladnie pociete i czeka na wedzonko :)

post-77484-0-41365100-1452340130_thumb.jpg

Pozdrawiam wszystkich i czekam na komentarze

Sylwester

Edytowane przez Sla100

Pozdrawiam Sylwester

Gość ArkoGdynia

Hejka Sylwek!!

No jest już jakiś zarys...już wiem jak to sobie planujesz. Z tego co widzę to ma to wszystko ręce i nogi, jednak mam kilka zastrzeżeń...

Po pierwsze, niech palenisko nie będzie w ziemi... Zawsze będzie ryzyko wystąpienia podciągania wilgoci. Ja bym wymurował mały murek oporowy i dopiero postawił kompleks wędzarni...

Na zdjęciu widać również że niedaleko jest jakiś budynek, to jest Twój czy sąsiada? Weź pod uwagę że wędzarnua przecież trochę dymi i czy nie będzie przeszkadzać sąsiadom!

Drewno jak najbardziej się przyda, ale na razie jest za świeże i za wilgotne. Dodatkowo to dam Ci jeszcze radę...porąb je teraz na większe szczapy bo jak wyschnie to porąbanie takiej wysezonowanej wiśni czy jabłoni to niezły wysiłek, nawet porządnym fiskarsem!!

Arku te sciane w ziemi planowalem wymurowac z bloczkow i zaizolowac tak jak fundament do domow sie robi wiesz, a na spodzie oczywiscie zbrojona wylewka. Myslalem ze taka izolacja wystarczy no to bedzie z 50 cm tylko w ziemi. Co do budynku to jest sasiad duzo ludzi do okola tam ma takie beczkowe wedzarki wiec mysle jak pozadnie wyciagne komin to bedzie ok w zalaczonym zdjeciu mam taki komin z rury do kominka tez kopci i jakos jest ok wiec pozadny komin powinien zalatwic sprawe kopcenia.

post-77484-0-61808000-1452454196_thumb.jpg

Pozdrawiam Sylwester

Pozdrawiam Sylwester

Zabieram sie za plan nr 2 mojej grilo wedzarki chyba sie Arka i wszystkich kolegow poslucham :thumbsup:  i bedzie bezposrednie palenisko jak i murowana komora wedzarnicza wylozona drzewem.

Pozrdawiam Sylwester

Pozdrawiam Sylwester

No udalo sie cos namalowac moze proporcje takie se ale mysle ze wlasnie ku czemus takiemu bede sie sklanial. Po przemysleniach i poradach braci decyduje sie na palenisko bezposrednie i komore wedzarnicza murowana, wylozona drzewem. Wymiary komory szer 100cm glebokosc 70cm i wysokosc 120cm.Tak jak wczesniej pisalem fajerki beda bo ja poprostu mam wiec trzeba je wykorzystac a zlew mysle ze sie przyda. Czesto wedkuje to bedzie gdzie ryby czyscic przed wedzeniem :D No nic mam jeszcze czas do 17 Kwietnia kiedy to wlasnie rozpocznie sie budowa mojej Grilo Wedzarki pod Kogutem. Czekam na komentarze i porady

Ps. Arku piszesz czekamy ale to chyba tylko ty tu zagladasz :clap: Dzieki !!!!!!!!!

post-77484-0-00062600-1452625354_thumb.jpg

post-77484-0-00024100-1452625368_thumb.jpg

Pozdrawiam Sylwester

Gość ArkoGdynia

Ps. Arku piszesz czekamy ale to chyba tylko ty tu zagladasz  Dzieki !!!!!!!!!

No myślę że nie tylko ja.... o to nie musisz się martwić zawsze ktoś coś ciekawego napisze!

Po przemysleniach i poradach braci decyduje sie na palenisko bezposrednie i komore wedzarnicza murowana, wylozona drzewem.

Moim zdaniem najlepsze wyjście z możliwych... pracy sporo, koszta również większe niż wędzarnia z drewnianą komorą.. ale przecież dla pasji i hobby koszta są sprawą drugoplanową. Poza tym robi się "dla siebie" więc czemu by nie zrobić sobie od razu "ekstraklasy" :thumbsup:  Sam proces budowy... chodź zawsze są wzloty i upadki  :rolleyes:  jest wspaniałym przeżyciem i doświadczeniem!! 

Wymiary komory szer 100cm glebokosc 70cm i wysokosc 120cm

Tutaj mogę jedynie :clap: ... czemu ja nie dałem się tak łatwo namówić jak budowałem swoją komorę  :facepalm: 

Czesto wedkuje to bedzie gdzie ryby czyscic przed wedzeniem

No to wiem teraz do kogo będę wpadał na inną rybkę niż pstrąg do wędzenia :)  

No nic mam jeszcze czas do 17 Kwietnia kiedy to wlasnie rozpocznie sie budowa mojej Grilo Wedzarki pod Kogutem

No to teraz czas na gromadzenie materiałów i środków na budowę....  i oby do wiosny!!!!

A tymczasem przenoszę się do wątku z wariantem 2  :)