kanu2 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Chciałbym aby mi ktoś szczegółowo wyjaśnił co oznacza tzw długie (2 tyg) wędzenie.Ile czasu dziennie? Może jakieś odstępy czasowe ? Jak długie pojedyńcze wędzenie ?Jaka może być górna temperatura dymu ?Przepraszam- bo być może jest o tym na forum, tylkjo ja nie potrafię znaleźć :blush: Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/128-co-to-znaczy-d%C5%82ugie-w%C4%99dzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Cześć.Dzisiaj jestem trochę zajety, gdyz jest sporo nowego materiału na stronke i dlatego bardziej szczegółowo odpowiem Ci wkrótce.Wędzenie zimne powinno sie przeprowadzać jak sama nazwa wskazuje w zimnym dymie (mx. do 20 st. - a może byś ok. 16-18). Wędzeniu takiemu poddajemy tylko dobrze zapeklowane mięso lub ryby, w odpowiednio stężonej solance.Sa rózne szkoły wedzenia zimnego - jedni robią to np. wedząc 2-3 dni, przerwa jednodniowa na podsuszenie, nastepnie znów 2-3 dni wedzenia itd.do ok. 2 tygodni. W ciągu dnia zapala sie trociny 1 lub 2 razy w takiej ilości, by tliły się co najmniej kilka godzin. Wyroby cały czas pozostają w wedzarni. Inni z kolei podpalają trociny w wedzarni codziennie.Wyrób wędzony na zimno systemem długoterminowym, może starcić nawet 50% swego ciężaru, ale za to jest praktycznie "niezniszczalny". W zakładach mięsnych wedzi się na zimno znacznie krócej przy zachowaniu parametrów wilgotności, temperatury, obiegu powietrza i gęstości dymu, do czego służą specjalne komory wedzarnicze z dymogeneratorami. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/128-co-to-znaczy-d%C5%82ugie-w%C4%99dzenie/#findComment-488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanu2 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Mięso mam już zapeklowane. Jutro mijają 2 tygodnie (zrobione zgodnie z procedurą).W Sylwestra chcę zacząć wędzenie. Co z dymem ? Może być bardzo gęsty czy raczej rzadki ?Chciałbym uzyskać produkt ...ciągnący się (takie ma życzenie moja małżonka :P . Coś takiego aby miało konsystencję podobną do polędwiczki robionej ze schabu (swoją drogą przepis na nią jest prosty a produkt smakowo wyśmienity). Ostatnie- mam trociny dębowe. Zrobić na tym czy raczej użyć drewna z olchy ? Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/128-co-to-znaczy-d%C5%82ugie-w%C4%99dzenie/#findComment-489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Możesz wędzić tymi i tymi.Jeśli utrzymasz temperaturę o której pisałem wczesniej, to poledwice możesz wedzić 3-4 dni - w zupełności wystarczy. Tym bardziej, że nie jest tego duzo a ślinka cieknie. Długie wedzenie wskazane jest dla np. duzych kawałków mięsa (duża szynka z kościa itp.). Celem wedzenia zimnego jest nasycenie dymem całej bryły mięsa. Przy wedzeniu ciepłym i gorącym następuje ścięcie białka na powierzchni wędzonego wyrobu i powstaje tzw. druga skórka, która utrudnia przenikanie dymu do wnetrza produktu. Dlatego przy wedzeniu zimnym bardzo ważne jest przestrzeganie utrzymania założonych temperatur. Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/128-co-to-znaczy-d%C5%82ugie-w%C4%99dzenie/#findComment-490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wies Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Września 2013 Długie wędzenie to 3 godz dziennie przez 2 tygodnie .wędzonki zostają w wędzarni.Dym zimny.Ważne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/128-co-to-znaczy-d%C5%82ugie-w%C4%99dzenie/#findComment-298584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.