Light At Dawn Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Marca 2016 JACK CHEESE z czarnuszką i chilli Nie miałam czasu opowiedzieć o tym wcześniej,ale już jestem i zdaję relację... 6marca powstał kolejny ser do naszej kolekcjitym razem JACK CHEESE lub MONTEREY JACK(nazwa z książki Ricki Carroll) Ser bardzo łatwy w wykonaniu,ja robiłam z 13,5 L mlekabakterie: BETA 0,2 gpodpuszczka 40,5 ml wszystko tak, jak jest w ksiązce(nie wpisuję całego przepisu, bo stawiam, że Ci, co zainteresowali się seramimają Domowy wyrób serów, ale jeśli nie, to na życzenie wstawię przepis) ale... tak, tak - u mnie jest zawsze ALE dwukrotnie zwiększyłam ilość soli,dodałam czarnuszkę i chilli (wcześniej gotowane 15 minut, ostudzone) Nie obyło się też bez małych problemów,- po odsączeniu skrzepu w pieluchach okazało się, że się posklejał!Żeby go posolić i dodać przypraw musiałam go rozkruszać/rozdzielać.Przez to nie chciał się ładnie upakować do formy,i przy obciążeniu 1,5 kg (z książki) nic sobie nie robił,więc zwiększyłam mu pierwsze obciążenie do 3 kga kolejne do 5,5 kg (7h jedna strona i 7h druga strona)wyszedł ładnie sprasowany Dziś (ma 4 dni) waży 1690 g i leży jeszcze w temperaturze pokojowej,żeby mu ładnie skórka obeschła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12809-robi%C4%99-ser-jack/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Marca 2016 To chyba ser z mleka ode mnie? W takim razie trzymam kciuki za to, żeby wyszedł przepyszny Dobrze zrozumiałam, że gotowałaś chilli? Czy tylko chodziło o czarnuszkę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12809-robi%C4%99-ser-jack/#findComment-484148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Marca 2016 Taaak, to z mleka od Ciebie!Gotowałam i chilli i czarnuszkę żeby się rozmiękły,Jestem bardzo ciekawa tego sera, bo dojrzewa dość krótko,więc dość szybko przekonamy się co z niego wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12809-robi%C4%99-ser-jack/#findComment-484150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Marca 2016 Ja do serów dodaję suszone chilli, tylko że trzeba sporo sypnąć, bo w połączeniu z nabiałem ostra papryczka traci trochę swoją ostrość :/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12809-robi%C4%99-ser-jack/#findComment-484151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Marca 2016 żeby nie było, że u nas nic się nie dzieje!dziś mała sesja zdjęciowa. Jack jakoś specjalnie się nie zmienia,ładnie obsycha, pachnie czarnuszką, w niektórych miejscach, gdzie wystają na powierzchnię większe kawałki chillipojawiła się lekka biała pleśń, praktycznie niezauważalna....ale prysnęłam spirytusem i posoliłam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12809-robi%C4%99-ser-jack/#findComment-487321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 3 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Lipca 2016 (edytowane) 3 dni brakowały do 4 miesięcy....Milena - z mleka od Ciebie,łatwy, pyszny i szybki! na bank do powtórki UWAGI: zwiększenie ilości soli, które zastosowałam - bardzo dobrze się sprawdziłoprzyprawy czuć, ale nie ma megaostrości Edytowane 3 Lipca 2016 przez Light At Dawn Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12809-robi%C4%99-ser-jack/#findComment-505237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.