Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

JACK CHEESE z czarnuszką i chilli

 

Nie miałam czasu opowiedzieć o tym wcześniej,

ale już jestem i zdaję relację...

 

6marca powstał kolejny ser do naszej kolekcji

tym razem JACK CHEESE lub MONTEREY JACK

(nazwa z książki Ricki Carroll)

 

Ser bardzo łatwy w wykonaniu,

ja robiłam z 13,5 L mleka

bakterie: BETA 0,2 g

podpuszczka 40,5 ml

 

wszystko tak, jak jest w ksiązce

(nie wpisuję całego przepisu, bo stawiam, że Ci, co zainteresowali się serami

mają Domowy wyrób serów, ale jeśli nie, to na życzenie wstawię przepis)

 

ale... tak, tak -  u mnie jest zawsze ALE  :facepalm:

dwukrotnie zwiększyłam ilość soli,

dodałam czarnuszkę i chilli (wcześniej gotowane 15 minut, ostudzone)

 

Nie obyło się też bez małych problemów,

- po odsączeniu skrzepu w pieluchach okazało się, że się posklejał!

Żeby go posolić i dodać przypraw musiałam go rozkruszać/rozdzielać.

Przez to nie chciał się ładnie upakować do formy,

i przy obciążeniu 1,5 kg (z książki) nic sobie nie robił,

więc zwiększyłam mu pierwsze obciążenie do 3 kg

a kolejne do 5,5 kg (7h jedna strona i 7h druga strona)

wyszedł ładnie sprasowany  :D

 

Dziś (ma 4 dni) waży 1690 g i leży jeszcze w temperaturze pokojowej,

żeby mu ładnie skórka obeschła.

 

 

 
 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12809-robi%C4%99-ser-jack/
Udostępnij na innych stronach

Taaak, to z mleka od Ciebie!

Gotowałam i chilli i czarnuszkę żeby się rozmiękły,

Jestem bardzo ciekawa tego sera, bo dojrzewa dość krótko,

więc dość szybko przekonamy się co z niego wyszło.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12809-robi%C4%99-ser-jack/#findComment-484150
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

żeby nie było, że u nas nic się nie dzieje!

dziś mała sesja zdjęciowa.

 

Jack jakoś specjalnie się nie zmienia,

ładnie obsycha, pachnie czarnuszką,

 

w niektórych miejscach, gdzie wystają na powierzchnię większe kawałki chilli

pojawiła się lekka biała pleśń, praktycznie niezauważalna....

ale prysnęłam spirytusem i posoliłam.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12809-robi%C4%99-ser-jack/#findComment-487321
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

3 dni brakowały do 4 miesięcy....

Milena - z mleka od Ciebie,

łatwy, pyszny i szybki!

 

na bank do powtórki :)

 

 

UWAGI:

 

  • zwiększenie ilości soli, które zastosowałam  :thumbsup:  - bardzo dobrze się sprawdziło
  • przyprawy czuć, ale nie ma megaostrości

 

 

post-62736-0-84062600-1467568453_thumb.jpg

Edytowane przez Light At Dawn
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12809-robi%C4%99-ser-jack/#findComment-505237
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.