darxxxx Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Marca 2016 Przedstawiam przepis na wykonanie cebularza. Piekła go moja prababcia ,babcia ostatnio coraz rzadziej mama. Pochodzę z województwa lubelskiego - okolice Lubartowa. Przyrządzanie farszu:1,2 kg cebuli1 kg boczku1 szklanka kaszy gryczanejpieprz i sól do smakuCebulę kroimy w pół talarki, bardzo dużą cebulę w ćwierć talarki. Boczek kroimy w drobną kostkęNastępnie kaszę wysypujemy na papier ,gazetę w małych porcjach i rozdrabniamy wałkiem do ciasta. Rozdrobnioną kaszę dodajemy do cebuli.Mieszamy kaszę z cebulą.Następnie do wymieszanej kaszy z cebulą dodajemy pokrojony boczek . Dodajemy do smaku pieprz i sól mieszamy około 10 minut.Przygotowanie ciasta:1 kg mąki pszennej (przesianej)50 gr drożdzywoda i sól do smaku.Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na 2 części w stosunku 2/3 do 1/3.. Większą częścią ciasta wykładamy spód blaszki (35 cm x 25 cm). Następnie do blaszki wykładamy cały farsz i wywijamy cisto jak na zdjęciuPozostałą częścią ciasta przykrywamy szczelnie spód placka.Cebularz wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C bez termoobiegu i pieczemy około 1,5 godziny do uzyskania równomiernego koloru. Życzę smacznego a tak wygląda cebularz po przekrojeniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12876-cebularz-inaczej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Marca 2016 Apetycznie wygląda trzeba będzie wypróbować . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12876-cebularz-inaczej/#findComment-487575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pm Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Marca 2016 Prawdziwe cudo. Spróbuje koniecznie, ale po świętach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12876-cebularz-inaczej/#findComment-487581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Marca 2016 Dawno temu robiłem coś podobnego, a że jestem wielbicielem cebuli na pewno zrobię -dzięki za fajny przepis -zmobilizuje mnie do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12876-cebularz-inaczej/#findComment-487584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Marca 2016 Mniam mniam Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12876-cebularz-inaczej/#findComment-487587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greyf Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Marca 2016 Lecę szybko po boczek, póki w kuchni jeszcze bałagan Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12876-cebularz-inaczej/#findComment-487637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aneta Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Marca 2016 Zrobiłam, wszyscy pojedli. Dzięki za przepis. Cytuj Uśmiechaj się - to pomaga ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12876-cebularz-inaczej/#findComment-487950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Marca 2016 Wygląda zachęcająco. Na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis. Dziękuję za inspirację. Pozdrawiam Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12876-cebularz-inaczej/#findComment-488068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Marca 2016 Wygląda zachęcająco. Na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis. Dziękuję za inspirację. PozdrawiamMy Twoj tez.. Link.: https://www.facebook.com/wedlinydomowepl-148037251897288/ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12876-cebularz-inaczej/#findComment-488071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Gregtom: nie myślałam, że ktoś jeszcze o tym pamięta.;-) Ciekawe czy ktoś próbował i mu smakowało. Nie był to mój autorski przepis.. Podałam źródło w tamtym poście. Pozdrawiam Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Barbarella Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12876-cebularz-inaczej/#findComment-488664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.