Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@mickewazowsky, na zdjęciach widać też, że pominąłeś osuszanie i nie przewiesiłeś kiełbasy podczas wędzenia ;) 

 

Faktycznie pominałem osuszanie, ale tylko dlatego że kiełbasa obeschła podczas osadzania, przed wsadzeniem do wędzarni sprawdzałem i jelita były suche.

Z tym przewieszaniem to zamieniłem drążki z kiełbasą miejscami po jakichś 2 godzinach natomiast nie ściągałem kiełbasy z drążka i nie wieszałem ponownie. Nie wiem dlaczego tak nierówno mi się kiełbasy wędzą, jak otwieram drzwiczki Borniaka to dym jest wszędzie.

Czy naprawdę koniecznie trzeba kiełbasy w połowie wędzenia sciągać z drążków i wieszać poniwnie "odwrotnie" niedowędzonym na zewnątrz?

Dzięki za radę odnośnie wywarów. Czy moglibyście się jeszcze wypowiedzieć odnośnie wywaru ze skrzydełek kurczaka? Z takiego wywaru jest fajna, żółta, klarowna galaretka. Ktoś stosował?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12976-kie%C5%82basa-swojska-krucha-z-galaretk%C4%85/page/2/#findComment-494951
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiełbasa obeschła podczas osadzania

 

Hmmm tylko zawsze gdy zmieni się temperatura na wyższa nastąpi tzw "pocenie"  dlatego osuszamy w wędzarni w temperaturze w jakiej zamierzamy wędzić żeby wyrównać temperaturę zanim zaczniemy dymić. Źle osuszonej kiełbasy czy wędzonki nie uwędzisz na ładny kolor ;) 

 

 

 

Nie wiem dlaczego tak nierówno mi się kiełbasy wędzą
 

 

Zmieniaj kije miejscami i obracaj kije o 180st a nie kiełbasę na kijach ;) ... kiełbasy nie mogą się stykać ze sobą a wędzarnia nie może być "przeładowana.

 

 

 

Z takiego wywaru jest fajna, żółta, klarowna galaretka

 

Ok zgadza się ale zanim zastosujesz zbierz z wierzchu tłuszcz , będzie go sporo a to bardzo lejący i miękki tłuszczyk zatem mogą występować podcieki ;) ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12976-kie%C5%82basa-swojska-krucha-z-galaretk%C4%85/page/2/#findComment-494953
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.