mickewazowsky Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Maja 2016 @mickewazowsky, na zdjęciach widać też, że pominąłeś osuszanie i nie przewiesiłeś kiełbasy podczas wędzenia Faktycznie pominałem osuszanie, ale tylko dlatego że kiełbasa obeschła podczas osadzania, przed wsadzeniem do wędzarni sprawdzałem i jelita były suche.Z tym przewieszaniem to zamieniłem drążki z kiełbasą miejscami po jakichś 2 godzinach natomiast nie ściągałem kiełbasy z drążka i nie wieszałem ponownie. Nie wiem dlaczego tak nierówno mi się kiełbasy wędzą, jak otwieram drzwiczki Borniaka to dym jest wszędzie.Czy naprawdę koniecznie trzeba kiełbasy w połowie wędzenia sciągać z drążków i wieszać poniwnie "odwrotnie" niedowędzonym na zewnątrz?Dzięki za radę odnośnie wywarów. Czy moglibyście się jeszcze wypowiedzieć odnośnie wywaru ze skrzydełek kurczaka? Z takiego wywaru jest fajna, żółta, klarowna galaretka. Ktoś stosował? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12976-kie%C5%82basa-swojska-krucha-z-galaretk%C4%85/page/2/#findComment-494951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Maja 2016 kiełbasa obeschła podczas osadzania Hmmm tylko zawsze gdy zmieni się temperatura na wyższa nastąpi tzw "pocenie" dlatego osuszamy w wędzarni w temperaturze w jakiej zamierzamy wędzić żeby wyrównać temperaturę zanim zaczniemy dymić. Źle osuszonej kiełbasy czy wędzonki nie uwędzisz na ładny kolor Nie wiem dlaczego tak nierówno mi się kiełbasy wędzą Zmieniaj kije miejscami i obracaj kije o 180st a nie kiełbasę na kijach ... kiełbasy nie mogą się stykać ze sobą a wędzarnia nie może być "przeładowana. Z takiego wywaru jest fajna, żółta, klarowna galaretka Ok zgadza się ale zanim zastosujesz zbierz z wierzchu tłuszcz , będzie go sporo a to bardzo lejący i miękki tłuszczyk zatem mogą występować podcieki ;) Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12976-kie%C5%82basa-swojska-krucha-z-galaretk%C4%85/page/2/#findComment-494953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickewazowsky Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Maja 2016 roger, dziękuję za garść porad Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12976-kie%C5%82basa-swojska-krucha-z-galaretk%C4%85/page/2/#findComment-494955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalS Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Listopada 2016 rosół powinien być klarowny !! ten ma jakiś dziwny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12976-kie%C5%82basa-swojska-krucha-z-galaretk%C4%85/page/2/#findComment-525886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.