Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

 

Czy jest możliwe przerobienie borniaka 150 tak aby pełnił funkcje BBQ ?

 

Chciałbym móc przyrządzać w niej nie tylko wędzonki ale też gotowe potrawy a więc temp. w komorze powinna być wyższa - myślę, że te 160-180 C by wystarczyło ale czy wymiana grzałki jest możliwa i czy komora wytrzyma takie temp. ?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13602-w%C4%99dzarnia-borniak-jako-bbq-pytanie/
Udostępnij na innych stronach

Bradley ma wędzarki z temp. do 160 st C ale czytałem o nich opinie i ludzie jednak nie są zadowoleni z efektów.

 

Podbijam więc pytanie a w poniedziałek zadzwonię do producenta :)

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13602-w%C4%99dzarnia-borniak-jako-bbq-pytanie/#findComment-526140
Udostępnij na innych stronach

Yutek 160-180 to masz na to piekarnik w domu, więc borniak ci nie potrzebny.

Poczytaj trochę o bbq to się dowiesz że w zupełności temp 90-120 ci wystarcza a borniak chyba tyle pociągnie.

Mam Bradley i nie pociągnie on 150 bo nie po to został wymyślony, a po to by robić potrawy low and slow, a najlepsza do tego temp to ok 100 ST, oczywiście można i wnim wedzic w niższych temp ale żeby miał funkcję piekarnika to już pomyłka no chyba że nie żeberka a szarlotkę w nim chcesz upiec.

Edytowane przez agn
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13602-w%C4%99dzarnia-borniak-jako-bbq-pytanie/#findComment-526522
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Witam !

 

Czy jest możliwe przerobienie borniaka 150 tak aby pełnił funkcje BBQ ?

 

Chciałbym móc przyrządzać w niej nie tylko wędzonki ale też gotowe potrawy a więc temp. w komorze powinna być wyższa - myślę, że te 160-180 C by wystarczyło ale czy wymiana grzałki jest możliwa i czy komora wytrzyma takie temp. ?

 

Pozdrawiam

Witam wszystkich jako nowy użytkownik tego forum. Ja też interesuję się BBQ I do tej pory robiłem je na grilu gazowym z paczuszkami mokrych drewienek. Temperatura zalecana do low and slow to 250 F czyli 120 stopni i tyle wystarczy. Teraz kombinuję z wędzarko grilem, takim aby móc zmniejszyć komorę na czas grilowania w celu podniesienia temperatury kosztem miejsca. Pozdrawiam

 

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13602-w%C4%99dzarnia-borniak-jako-bbq-pytanie/#findComment-567911
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czekamy na efekty!

 

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Wyszło tak. Do 120 stopni na pełnej przestrzeni 20 min. Grzałka 2kw + pamel + dymbox + komin 180 + ocieplenie 3cm wełny + zewnątrz blacha 3mm i wewnątrz 1,5.99dea5bcdfd14ff4cbead426515809a5.jpg711d1457a797258943fed8a945f5d227.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13602-w%C4%99dzarnia-borniak-jako-bbq-pytanie/#findComment-573949
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.