Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po długiej przerwie. Myślę że nie będzie problemu z odświeżeniem tego tematu, mam podobny problem.

Ponad rok temu zamierzałem się się z budową wędzarni elektrycznej, trochę trwało zanim się za nią zabrałem, w końcu kończę ją.

Wędzarnia którą buduję ma wymiary 720x640x1200mm wewnątrz,  deska 22mm zewnątrz + wełna 35mm + deska 11mm wewnątrz.

Zamierzam zamontować dwie grzałki 850W wym. około 250x450mm które zdobyłem z rozbieranych pieców akumulacyjnych. Mieszkam w Irlandii, mamy tu trochę lżejsze zimy, więc myślę że dwie wystarczą. Jeśli się mylę to poprawcie mnie proszę.

Teraz jak je zamontować, jedna nad drugą, ewentualnie trzy czy obok siebie?

Dalej co do reflektorów kolega binio1111 napisał:

Miałem na myśli tylko dolną blachę . Ograniczony kontakt z podłogą plus warstwa powietrza wewnątrz blaszki zawsze trochę odizolują termicznie grzałki od podłogi wędzarni .

:thumbsup: Ale i tą blachę dobrze podnieść ze 1- 2 cm, żeby powietrze miało przelot.

U mnie wlot powietrza będzie w centralnym miejscu podłogi. Czy mam wycinać otwór w dolnej blasze czy podnieść ją wyżej i powietrze będzie opływało ją i grzałkę.

Sverige2 natomiast pisał że otwór 100 x 100mm w zupełności mu wystarcza. Co o tym sądzicie?

Ostatnie pytanie to jaki duży reflektor? Dostosowywać go do rozmiaru podłogi czy po prostu zrobić większy z każdej strony grzałki np. 50mm?

Dodam jeszcze że komin ma 180x180mm. Czy nie za wielki?

post-69456-0-09105800-1534087239_thumb.jpg

post-69456-0-78924900-1534087239_thumb.jpg

post-69456-0-31756900-1534087240_thumb.jpg

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14556-mocowanie-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-604436