Wnuczek Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 17 Maja 2008 Dwie godziny od przyniesienia mleka i takie wyniki. A kształt nadałem w takich foremkach, zakupionych niedawno w górach. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-33957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 17 Maja 2008 Takie " oscypki " na Mazowszu ? Wnuczku zmień nazwę np. na "serek Wnuczka" bo za nazewnictwo oscypka jest paragraf :devil: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-33965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aaadam Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 18 Maja 2008 Możesz powiedzieć gdzie i za ile kupiłeś te formy? Cytuj [you] zapraszam na forum www.wspolnota.net.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-33971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 18 Maja 2008 Możesz powiedzieć gdzie i za ile kupiłeś te formy?Formy kupiłem w Zakopanym na Krupówkach. Za te dwie zapłaciłem 75zł. Na stoisku gdzie kupowałem miał też większe formy. Podpuszczkę też kupiłem na tym bazarku (ostatnie stoisko od strony Gubałówki) 100g za 28zł. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-33973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 18 Maja 2008 100g za 28zł. a ja na allegro 15 zeta za 10 gram ale mają przebicie :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-33974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 18 Maja 2008 Witam. Do produkcji oscypków wykombinowałem takie proste ustrojstwo : fajnie się wyciska: i łatwo naciągnąć siatkę : P.S. zdjęcia trochę kiepskie bo robione komórką :???: pozdrowionka Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-33998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 19 Maja 2008 Super sprawa.Powiedz czy jak już reką dociśniesz to pozostawiasz je bez obciążenia tak jak na zdjęciu ?Jak to długo trwa takie ociekanie w tych rurach. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 19 Maja 2008 WitamOciekanie w rurach trwa ok. 1/2 godz. Serek ściskam stopniowo co kilka minut , " tłoczek " nie cofa się bo jest dosyć ciasny. Przy szybkim i gwałtownym ściskaniu serek wyłazi przez otworki :???: pzdr. Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 19 Maja 2008 Witam fentel . Mam pytanko , jaki materiał zastosowałeś na te rurki ? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 19 Maja 2008 jaki materiał zastosowałeś na te rurki ? Zastosowałem " rurki winidurki" :sad: ( na próbę ) ale przygotowuję zestaw ze stali nierdzewnej Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 20 Maja 2008 Ale super pomysł!! Gratulacje.Wędzisz je jeszcze?Ja mam już startery do sera brii i jakoś nie mogę się do nich zabrać. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 21 Maja 2008 Wędzisz je jeszcze? Pierwsza produkcja została zeżarta w stanie " białym " :devil: Jednak preferuję oscypki wędzone - co obecnie czynię konsekwentnie :wink: P.S. właśnie kończę kolejną produkcję z 20 litrów mleka :wink: ( nocny marek jestem ) pozdrowionka Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 22 Maja 2008 Witam Jeszcze nie jadłem oscypków swojej roboty ale te w górach to wolę w stanie "białym" jak to napisał fentelek . Zakupiona podpuszczka chyba już straciła swoją ważność jakoś nie mogę sie zabrać do roboty aż mi głupio :blush: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 22 Maja 2008 Andrzeju bież się za oscypki i to nawet dziś :grin: . Jest to bardzo prosta produkcja. Jeśli nie masz foremek to do nadania kształtu małych serków możesz użyć dwu łyżek. Wychodzą człkiem fajne małe serki. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 22 Maja 2008 JA robiłem tylko 3 razy oscypki Tylko trzy, ponieważ zawsze mam wielkie problemy z uformowaniem serka. Gdyby nie to, to pewnie zrobiłbym i zjadłbym już tego tony Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 22 Maja 2008 Ja robię "oscypki" z koziego mleka.Są super!!! Formuję je łapkami. Przy mocnym wygniataniu wkładam co jakiś czas do gorącej wody.Są gładziutkie i bardzo smaczne.Niestety ich nie wędzę,bo poprosty nie mam wędzarki.Ale co tam wszystko przede mną. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 22 Maja 2008 Zakupiona podpuszczka chyba już straciła swoją ważnośćjeśli trzymasz podpuszczkę w lodówce to spoko możesz próbować ! zawsze mam wielkie problemy z uformowaniem serkateż mnie to wkurzało, więc wymyśliłem " śmiszne rułki " :wink: teraz to praca lżejsza od snu :tongue: a robię "oscypki" z koziego mleka.Są super!!!koniecznie muszę spróbować z koziego...o efektach zamelduję pozdrowionka. Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 22 Maja 2008 Niestety ich nie wędzę Do solanki w której moczysz serki dodaj kawy rozpuszczalnej, będziesz miała namiastkę wędzenia. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 22 Maja 2008 A dla zapachu - dodaj do solanki soli wędzarniczej . :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 23 Maja 2008 Ha,ha !W niedzielę odbieram 10l mleka koziego prosto z koziego cycusia ! :grin: o efektach nowej produkcji łoscypka zamelduję :wink: pozdrowionka dla serocudotwórców :rolleyes: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johnny Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 23 Maja 2008 A ja właśnie kończę produkcje pierwszą zresztą ) Cytuj ________________________ Trudne początki??? A Skąd Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
efcia Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 23 Maja 2008 pierwszą zresztąJohny! Tylko nie mów, że Ci ciężko, albo boli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 23 Maja 2008 JohnnyKliknij kilka fotek i pochwal się !Czekamy! Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johnny Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 23 Maja 2008 Niestety problemy z aparatem mam i nie mam czym udokumentować postępów Może robienie serków nie boli ale cholernie piecze Pierwsze wrażenia....Chyba coś źle robiłem bo serki nie wyszły zwięzłe (dużo porów-wolnych przestrzeni) , przypuszczam że za krótko je wyrabiałem w gorącej wodzie...No i miał konsystencje takiej twardej plasteliny...Ilość małą wykonywałem , bo to pierwszy raz (5 l mleka)...wyszło 5 małych "łyżeczkowych" oscypków i jeden do leżakowania serek wygniecony w opakowaniu po ramie Zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj ________________________ Trudne początki??? A Skąd Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johnny Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 24 Maja 2008 EDIT: Dobra serki wyjęte z solanki...smak ok, są bardzo zwarte ale są w sumie twarde i do tego po przekrojeniu mają taki jasno żółtawy odcień... wiecie może dlaczego?? Cytuj ________________________ Trudne początki??? A Skąd Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.