Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 567
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Takie " oscypki " na Mazowszu ?

Wnuczku zmień nazwę np. na "serek Wnuczka" bo za nazewnictwo oscypka jest paragraf :devil:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-33965
Udostępnij na innych stronach

Możesz powiedzieć gdzie i za ile kupiłeś te formy?

Formy kupiłem w Zakopanym na Krupówkach. Za te dwie zapłaciłem 75zł. Na stoisku gdzie kupowałem miał też większe formy. Podpuszczkę też kupiłem na tym bazarku (ostatnie stoisko od strony Gubałówki) 100g za 28zł.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-33973
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Do produkcji oscypków wykombinowałem takie proste ustrojstwo :

 

fajnie się wyciska:

i łatwo naciągnąć siatkę :

 

P.S. zdjęcia trochę kiepskie bo robione komórką :???:

pozdrowionka

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-33998
Udostępnij na innych stronach

Super sprawa.

Powiedz czy jak już reką dociśniesz to pozostawiasz je bez obciążenia tak jak na zdjęciu ?

Jak to długo trwa takie ociekanie w tych rurach.

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34009
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ociekanie w rurach trwa ok. 1/2 godz. Serek ściskam stopniowo co kilka minut , " tłoczek " nie cofa się bo jest dosyć ciasny. Przy szybkim i gwałtownym ściskaniu serek wyłazi przez otworki :???:

pzdr.

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34016
Udostępnij na innych stronach

jaki materiał zastosowałeś na te rurki ?

Zastosowałem " rurki winidurki" :sad: ( na próbę )

ale przygotowuję zestaw ze stali nierdzewnej :cool:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34023
Udostępnij na innych stronach

Wędzisz je jeszcze?

Pierwsza produkcja została zeżarta w stanie " białym " :devil:

Jednak preferuję oscypki wędzone - co obecnie czynię konsekwentnie :wink:

P.S.

właśnie kończę kolejną produkcję z 20 litrów mleka :wink:

( nocny marek jestem ) :cool:

pozdrowionka

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34195
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jeszcze nie jadłem oscypków swojej roboty ale te w górach to wolę w stanie "białym" jak to napisał fentelek . Zakupiona podpuszczka chyba już straciła swoją ważność jakoś nie mogę sie zabrać do roboty aż mi głupio :blush:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34202
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju bież się za oscypki i to nawet dziś :grin: . Jest to bardzo prosta produkcja. Jeśli nie masz foremek to do nadania kształtu małych serków możesz użyć dwu łyżek. Wychodzą człkiem fajne małe serki.

Pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34205
Udostępnij na innych stronach

JA robiłem tylko 3 razy oscypki :(

Tylko trzy, ponieważ zawsze mam wielkie problemy z uformowaniem serka. Gdyby nie to, to pewnie zrobiłbym i zjadłbym już tego tony ;)

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34206
Udostępnij na innych stronach

Ja robię "oscypki" z koziego mleka.Są super!!! Formuję je łapkami. Przy mocnym wygniataniu wkładam co jakiś czas do gorącej wody.Są gładziutkie i bardzo smaczne.Niestety ich nie wędzę,bo poprosty nie mam wędzarki.Ale co tam wszystko przede mną.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34207
Udostępnij na innych stronach

Zakupiona podpuszczka chyba już straciła swoją ważność

jeśli trzymasz podpuszczkę w lodówce to spoko możesz próbować !

zawsze mam wielkie problemy z uformowaniem serka

też mnie to wkurzało, więc wymyśliłem " śmiszne rułki " :wink: teraz to praca lżejsza od snu :tongue:

a robię "oscypki" z koziego mleka.Są super!!!

koniecznie muszę spróbować z koziego...o efektach zamelduję

 

pozdrowionka.

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34212
Udostępnij na innych stronach

A dla zapachu - dodaj do solanki soli wędzarniczej . :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34216
Udostępnij na innych stronach

Ha,ha !

W niedzielę odbieram 10l mleka koziego prosto z koziego cycusia ! :grin:

o efektach nowej produkcji łoscypka zamelduję :wink:

pozdrowionka dla serocudotwórców :rolleyes:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34263
Udostępnij na innych stronach

Johnny

Kliknij kilka fotek i pochwal się !

Czekamy!

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34270
Udostępnij na innych stronach

Niestety problemy z aparatem mam i nie mam czym udokumentować postępów :(

Może robienie serków nie boli ale cholernie piecze ;)

Pierwsze wrażenia....

Chyba coś źle robiłem bo serki nie wyszły zwięzłe (dużo porów-wolnych przestrzeni) , przypuszczam że za krótko je wyrabiałem w gorącej wodzie...No i miał konsystencje takiej twardej plasteliny...

Ilość małą wykonywałem , bo to pierwszy raz (5 l mleka)...wyszło 5 małych "łyżeczkowych" oscypków i jeden do leżakowania serek wygniecony w opakowaniu po ramie :) Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

________________________

 

Trudne początki??? A Skąd :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34278
Udostępnij na innych stronach

EDIT: Dobra serki wyjęte z solanki...smak ok, są bardzo zwarte ale są w sumie twarde i do tego po przekrojeniu mają taki jasno żółtawy odcień... wiecie może dlaczego

??

________________________

 

Trudne początki??? A Skąd :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/12/#findComment-34281
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.