jacekw21 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Będziemy potrzebować :-szynka 1 klasa 4 kg-karkówka 1 kg Przyprawy:-peklo sól 18 g /kg-czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez prasę 40 g do całości-pieprz biały 2 g /kg-pieprz czarny 1 g /kg-gałka muszkatołowa 0,5 g/kg-ziele angielskie 0,5 /g/kg-jelita wołowe wiankowe 40-45 mm Wykonanie:Mięso z szynki kroimy docelowo 2 x 3 cm.Mięso z karkówki kroimy 3 x 3 cm Oba mięsa peklujemy osobno przez 48 godz.Po 48 godz. mięso kl. 1 delikatnie uplastyczniamy rozbijając każdy kawałek tłuczkiem do schabowych. Mięso z karkówki mielimy na sitku 8 maszynka nr .8Następnie łączymy mięsa i dajmy 350 g wodyPotem dajemy wszystkie przyprawy stopniowo i mieszamy do kleistości mięsaZostawiamy tak na 12 godzin w lodówce dla wyrównania smaków Następnie ponownie mieszamy i dajemy 50-100 g wody. Nabijamy jelita ciasno i układamy na kijach wędzarniczych w zwojach . Osadzanie (kiełbasa wisi w chłodnym i przewiewnym miejscu)U mnie było 3-4 godzin. Osuszanie w wędzarniTemperatura 40-45 stopni czas godzina Wędzenie2,5-3 godz. w temp.55-60 stopni Następnie podnosimy temperaturę do 85-90 i dopiekany do 68 stopni w środkuKiełbasę można kilka dni podsuszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15817-kie%C5%82basa-ala-lisiecka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.