Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-60607400-1546949734_thumb.jpg

 

Będziemy potrzebować :

-szynka 1 klasa 4 kg

-karkówka 1 kg

 

Przyprawy:

-peklo sól 18 g /kg

-czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez prasę 40 g do całości

-pieprz biały 2 g /kg

-pieprz czarny 1 g /kg

-gałka muszkatołowa 0,5 g/kg

-ziele angielskie 0,5 /g/kg

-jelita wołowe wiankowe 40-45 mm

 

Wykonanie:

Mięso z szynki kroimy docelowo 2 x 3 cm.

Mięso z karkówki kroimy 3 x 3 cm 

Oba mięsa peklujemy  osobno przez 48 godz.

Po 48 godz. mięso kl. 1 delikatnie uplastyczniamy rozbijając każdy kawałek  tłuczkiem do schabowych. Mięso z karkówki mielimy na sitku 8 maszynka nr .8

Następnie łączymy mięsa i dajmy 350 g wody

Potem dajemy wszystkie przyprawy stopniowo i mieszamy do kleistości mięsa

Zostawiamy tak na 12 godzin w lodówce dla wyrównania smaków 

Następnie ponownie mieszamy i dajemy 50-100 g wody.  Nabijamy jelita ciasno i układamy na kijach wędzarniczych w zwojach .

 

Osadzanie 

(kiełbasa wisi w chłodnym i przewiewnym miejscu)

U mnie było 3-4 godzin.

 

Osuszanie w wędzarni

Temperatura 40-45 stopni czas godzina

 

Wędzenie

2,5-3 godz. w temp.55-60 stopni 

Następnie podnosimy temperaturę do 85-90 i dopiekany do 68 stopni  w środku

Kiełbasę można kilka dni podsuszyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15817-kie%C5%82basa-ala-lisiecka/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.