jacekw21 Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Marca 2019 Surowiec-golonka wieprzowa z ładną skórą 1,4-1,6 kg Przyprawy i materiały pomocnicze-peklosól 17-19 g/kg licząc tylko mięso bez skóry-sól 18 g/kg skóry-pieprz czarny mielony 2,5 g/kg-kolendra 1 g/kg-ziele angielskie 1 g/kg-czosnek świeży zgnieciony przez praskę według uznania-folia celulozowa-siatka WykonanieZ golonki zdejmujemy skórę tak aby jej nie uszkodzić. Wycinamy kość pozyskując jak najwięcej mięsa. Błony i ścięgna wykrawamy nie będą nam potrzebne. Mięso kroimy w kostkę od 2 cm do 3 cm. Skórę nacieramy dokładnie solą, a mięso peklujemy zgodnie z gramaturą z przepisu. Czas peklowania 48 godz. Po tym czasie dodajemy przyprawy i bardzo dokładnie mieszamy. Wyrabiamy do kleistości. W razie konieczności można dać odrobinę wody. I napełniamy skórę golonki. Następnie zawijamy w folie celulozową i pakujemy do siatki. Odkładamy do lodówki na 8-10 godzin aby mięso lepiej przeszło przyprawami. Osuszanie w wędzarni bez dymu-45 min temp.40 stopni WędzenieW temp.55-60 stopni czas 5-6 godzin Parzenie4,5-5 godz. w temp.75-80 stopni Prasowanie i studzeniePo wyjęciu rolady z wody, roladę dajemy do sprasowania pod jakiś ciężar. Ja użyłem talerzyka i deski do krojenia oraz krążków od hantli ciężar ich to 5 kg. Po kilku godzinach jak przestygnie przekładamy do lodówki na 10-12 godzin .Zdejmujemy siatkę i folie. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15942-rolada-lazdijajska-wg-jackaw/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Marca 2019 Bardzo ladny przekroj,i apetycznie wyglada Pozdrawiam Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15942-rolada-lazdijajska-wg-jackaw/#findComment-625198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Marca 2019 Robilem.Smak rewelacyjny. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15942-rolada-lazdijajska-wg-jackaw/#findComment-625253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.