jacekw21 Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Marca 2019 Surowiec-jeden udziec z indyka-skóra z golonkiPrzyprawy i materiały pomocnicze-peklowanie na mokro według kalkulatora https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html-sól nie jodowana do skóry golonki 17-18 g/kg-4 g pieprz młotkowany z kolendrą-0,5 g /kg pieprz cayenne-0,2 g/kg oregano-0,2 g/kg bazylia-0,2 g/kg tymianek-6 g/kg czosnek świeży wyciśnięty przez praskę-sznurek wędzarniczy-folia celulozowa-siatka do wędlinWykonanieSkórę z golonki nacieramy solą,z udźca zdejmujemy skórę i peklujemy na mokro 24 godz. następnie po tym czasie wycinamy kość. Pozyskujemy same chude mięsko, usuwany błony i ścięgna .Mięso kroimy w grubą kostkę 4 na 4 cm i traktujemy je tłuczkiem ale bez przesady. Dodajemy przyprawy i mieszamy do tej pory aż mięso będzie mocno kleiste. Mięso wkładamy do skóry i zawijamy w folie a następnie pakujemy całość w siatkę i wiążemy. Wkładamy roladkę do lodówki na 12 godzin obciążamy ją czymś aby nabrała ładnego kształtu i wyrównały się smaki.Osuszanie w wędzarni bez dymu-45 min temp.40 stopni Wędzenie -4 godz. 55 stopniParzenie -woda 75-80 stopni do 72 w wyrobieStudzenie W chłodnym pomieszczeniu pod odciążeniem. Gdy przestygnie chowamy do lodówki z obciążeniem na 10-12 godz.Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15943-rolada-z-indyka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.