gizmarek Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Czerwca 2008 witam...prosze o podpowiedz jak sie nazywaja po polsku steki wolewe..tak zebym mogl je zamowic u rzeznika jak bede w polscepo angielsku1.T-bone2.Ribeyedziekipozdrawiamgizy Cytuj www.fabsfishing.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1599-jak-to-bedzie-po-polsku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Czerwca 2008 polsce :question: :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1599-jak-to-bedzie-po-polsku/#findComment-35510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Czerwca 2008 po wyczerpującej odpowiedzi poniżej od Małgoś skasowałem posta , chyba żle zrozumiałem pytaniePozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1599-jak-to-bedzie-po-polsku/#findComment-35511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Znalezione w necie: 1. ze str. www.mars.sn2.pl : T–BONE Stek wołowy z kością w kształcie litery T wycięty z lędźwiowej (tylnej) części tuszy wołowej. Ma być nie cieńszy niż 0,5 cala (13 mm) i nie grubszy niż moneta 25–centowa (24,3 mm). To ważne, bo steki grubsze klasyfikowane są inaczej i nie nazywają się już T–bone, tylko porterhouse. 2. ze strony: pl.foodlexicon.org Rib-eye steak zwany tez delmonico steakodkrawa się z chudego rdzenia wysokiego żebra możliwie jak najmłodszych zwierząt.Ważący ok 200g rozbratel o grubości rzędu 2 cm wykazuje wyrazny rdzeń tłuszczowy -tzw oko(eye) steku Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1599-jak-to-bedzie-po-polsku/#findComment-35533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Czerwca 2008 witam Dodam ze oby dwa rodzaje stekow sa wysmienite z grila czesto je robie i nigdy mi sie nie znudzily , zreszta chyba nie ma w usa restauracji w ktorej nie podawano by stejka ,oprocz tych dwoch rodzajow istnieje jeszcze kilka np ny strip Ceny za funt (454g) wachaja sie od 5 do 120 usd za funt Ciekawy jestem czy w Polsce da sie wykroic takie smakowite mieso bowiem amerykanskie stejki robione sa z gatunku krow hodowanych specjalnie na mieso natomiast polskie laciatki hodowane sa na mleko a mieso z nich bywa jedynie dodatkami do wyrobow a nie produktem glownym jak to ma miejsce w usa Gizmarek jak juz skostujesz stejka z polskiej wolowiny albo jak juz ktos mial porownanie polskiego stejka z amerykanskim niech da znac , ciekaw jestem czy bedzie roznica w smaku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1599-jak-to-bedzie-po-polsku/#findComment-35544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gizmarek Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Czerwca 2008 witam...dziekuje Malgos...zapisalem...i ponowie probe zdobycia/kupienia tych steczkow za rok jak bede w polsce..do marcinct....bylem dwa lata temu w polsce/mazury/gizycko....nie wiedzialem jak te kawaki miesa nazywaja sie fachowo...to staralem sie wytlumaczyc/opisac wyglad...dostalismy cos chaba podobnego...ladny kawalek wolowiny..ale nie to...pokroilem..przyprawilem/przyprawy do grila w paczuszkach...rzucilem na grila...za syczalo za dymilo ..za pachnialo.....poleli..gorzlke...no i skwarki z polskiej wieprzowinki..byly najlepsze.. :tongue: pozdrawiammarek Cytuj www.fabsfishing.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1599-jak-to-bedzie-po-polsku/#findComment-35564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Ceny za funt (454g) wachaja sie od 5 do 120 usd Mam nadzieję, że to błąd i ceny wahają się od 5 do 12USD ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1599-jak-to-bedzie-po-polsku/#findComment-35573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Czerwca 2008 top sirloin - rostbef, albo (gorszy) bottom sirloin - łata rib eye, nazywany także scotch filet - rozbratel delmonico - górny antrykot t-bone - dolny antrykot z kawałkiem żebra (rostbefu), New York strip - również z rostbefu ale bez żebra i polędwicy porterhouse (lepszy, z wiekszym kawałkiem części polędwicy) - część wołowiny pomiędzy tylnym antrykotem a rostbefem flank steak (London broil) - podbrzusze (cheap shit tanie g - za tłuste) filet mignon - polędwica, - praktycznie niestety tylko ten kawałek mięsa nadaje się na dobrego wołowego steka w Polsce, reszta mięsa wołowego jest dość twardawa i łykowata (tak jakby byki pracowały w polu, przed trafieniem do rzeźni), ... sądzę, iż jest to spowodowane sposobem hodowli i klimatu, ... najlepsza wołowina pochodzi z Argentyny, Teksasu i Florydy. ... to pokrótce pozdrówka smaczniutkie ps - ceny wołowiny na Florydzie od 3 (za funt) - szyja, mostek karkówka, do 18 za polędwicę ... nie wiem może w CT jest drożej ... z całym szacunkiem Marcin ale ... "stejk" to spolszczony fonetycznie "steak" a po polsku po prostu stek wołowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1599-jak-to-bedzie-po-polsku/#findComment-35597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Czerwca 2008 witam nie to nie pomylka tak jak napisalem 5-120usd dzis widzialem rib eye za 4.99 usd za funt i czesto przy okazji weekedu te ceny oscylujaw wiekszych marketach typu shaws czy stop end shop mialem okazje pracowac w greenwich ( remonty) dla goscia bardzo bogaty sadzac po domu i ziemi co na sobotnie grilowanie zaopatrywal sie tylko w niewielkim sklepie z miesemzwanym KOBE gdzie maly hamburger kosztuje ok 30usd a jak napisalem funtowy steak porter hause 120usd wiem bo po mieso wysylal szofera (polaka )ktory widzial ceny i czesto odbieral mieso na grila , gosciu bral zazwyczaj ze 6 - 7 steakow czyli jakies 600-700 usd za grilowanie ze znajomymi mieso KOBE pochodzi ze specjalnego gatunku krow ktore hodowane sa w japoni , krowy sa specjalnie karmione , sluchaja muzyki coby stresu nie mialy , a na ok 2 tyg przed ubojem wlasciwie wiesza sie je w pasach by mieso bylo jeszcze bardziej delikatne ,mieso pochodzi wiec z najwyzszej selekcji (dla mnie to snobizm) 1 funt =16oz http://www.1-800-kobebeef.com/kostbeau.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1599-jak-to-bedzie-po-polsku/#findComment-35620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.