Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

po wyczerpującej odpowiedzi poniżej od Małgoś skasowałem posta , chyba żle zrozumiałem pytanie

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1599-jak-to-bedzie-po-polsku/#findComment-35511
Udostępnij na innych stronach

Znalezione w necie:

1. ze str. www.mars.sn2.pl :

 

T–BONE

Stek wołowy z kością w kształcie litery T wycięty z lędźwiowej (tylnej) części tuszy wołowej. Ma być nie cieńszy niż 0,5 cala (13 mm) i nie grubszy niż moneta 25–centowa (24,3 mm). To ważne, bo steki grubsze klasyfikowane są inaczej i nie nazywają się już T–bone, tylko porterhouse.

 

2. ze strony: pl.foodlexicon.org

 

Rib-eye steak zwany tez delmonico steakodkrawa się z chudego rdzenia wysokiego żebra możliwie jak najmłodszych zwierząt.Ważący ok 200g rozbratel o grubości rzędu 2 cm wykazuje wyrazny rdzeń tłuszczowy -tzw oko(eye) steku

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1599-jak-to-bedzie-po-polsku/#findComment-35533
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

witam

 

Dodam ze oby dwa rodzaje stekow sa wysmienite z grila czesto je robie i nigdy mi sie nie znudzily , zreszta chyba nie ma w usa restauracji w ktorej nie podawano by stejka ,

oprocz tych dwoch rodzajow istnieje jeszcze kilka np ny strip

 

Ceny za funt (454g) wachaja sie od 5 do 120 usd za funt

 

Ciekawy jestem czy w Polsce da sie wykroic takie smakowite mieso bowiem amerykanskie stejki robione sa z gatunku krow hodowanych specjalnie na mieso natomiast polskie laciatki hodowane sa na mleko a mieso z nich bywa jedynie dodatkami do wyrobow a nie produktem glownym jak to ma miejsce w usa

 

 

Gizmarek jak juz skostujesz stejka z polskiej wolowiny albo jak juz ktos mial porownanie polskiego stejka z amerykanskim niech da znac , ciekaw jestem czy bedzie roznica w smaku

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1599-jak-to-bedzie-po-polsku/#findComment-35544
Udostępnij na innych stronach

witam...

dziekuje Malgos...zapisalem...i ponowie probe zdobycia/kupienia tych steczkow za rok jak bede w polsce..

do marcinct....

bylem dwa lata temu w polsce/mazury/gizycko....nie wiedzialem jak te kawaki miesa nazywaja sie fachowo...to staralem sie wytlumaczyc/opisac wyglad...dostalismy cos chaba podobnego...ladny kawalek wolowiny..ale nie to...pokroilem..przyprawilem/przyprawy do grila w paczuszkach...rzucilem na grila...za syczalo za dymilo ..za pachnialo.....poleli..gorzlke...no i skwarki z polskiej wieprzowinki..byly najlepsze.. :tongue:

pozdrawiam

marek

www.fabsfishing.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1599-jak-to-bedzie-po-polsku/#findComment-35564
Udostępnij na innych stronach

Ceny za funt (454g) wachaja sie od 5 do 120 usd

Mam nadzieję, że to błąd i ceny wahają się od 5 do 12USD ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1599-jak-to-bedzie-po-polsku/#findComment-35573
Udostępnij na innych stronach

top sirloin - rostbef, albo (gorszy) bottom sirloin - łata

 

rib eye, nazywany także scotch filet - rozbratel

 

delmonico - górny antrykot

 

t-bone - dolny antrykot z kawałkiem żebra (rostbefu), New York strip - również z rostbefu ale bez żebra i polędwicy

 

porterhouse (lepszy, z wiekszym kawałkiem części polędwicy) - część wołowiny pomiędzy tylnym antrykotem a rostbefem

 

flank steak (London broil) - podbrzusze (cheap shit tanie g - za tłuste)

 

filet mignon - polędwica, - praktycznie niestety tylko ten kawałek mięsa nadaje się na dobrego wołowego steka w Polsce, reszta mięsa wołowego jest dość twardawa i łykowata (tak jakby byki pracowały w polu, przed trafieniem do rzeźni), ... sądzę, iż jest to spowodowane sposobem hodowli i klimatu, ... najlepsza wołowina pochodzi z Argentyny, Teksasu i Florydy.

 

... to pokrótce :)

 

pozdrówka smaczniutkie

 

ps - ceny wołowiny na Florydzie od 3 (za funt) - szyja, mostek karkówka, do 18 za polędwicę ... nie wiem może w CT jest drożej

... z całym szacunkiem Marcin ale ... "stejk" to spolszczony fonetycznie "steak" a po polsku po prostu stek wołowy ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1599-jak-to-bedzie-po-polsku/#findComment-35597
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

witam

 

nie to nie pomylka tak jak napisalem 5-120usd

 

dzis widzialem rib eye za 4.99 usd za funt i czesto przy okazji weekedu te ceny oscylujaw wiekszych marketach typu shaws czy stop end shop

 

mialem okazje pracowac w greenwich ( remonty) dla goscia bardzo bogaty sadzac po domu i ziemi co na sobotnie grilowanie zaopatrywal sie tylko w niewielkim sklepie z miesem

zwanym KOBE gdzie maly hamburger kosztuje ok 30usd a jak napisalem funtowy steak porter hause 120usd

 

wiem bo po mieso wysylal szofera (polaka )ktory widzial ceny i czesto odbieral mieso na grila , gosciu bral zazwyczaj ze 6 - 7 steakow czyli jakies 600-700 usd za grilowanie ze znajomymi

 

 

mieso KOBE pochodzi ze specjalnego gatunku krow ktore hodowane sa w japoni , krowy sa specjalnie karmione , sluchaja muzyki coby stresu nie mialy , a na ok 2 tyg przed ubojem wlasciwie wiesza sie je w pasach by mieso bylo jeszcze bardziej delikatne ,mieso pochodzi wiec z najwyzszej selekcji (dla mnie to snobizm)

 

1 funt =16oz

 

http://www.1-800-kobebeef.com/kostbeau.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1599-jak-to-bedzie-po-polsku/#findComment-35620
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.