grzes855 Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Lutego 2005 Kielbasa cieszynska Skladniki: Jelita Lopatka lub karczek 2 kg Slonina 20 dag Poledwica barania 1 kg Saletra 4 gr Sol 7 dag Czosnek 2-3 zabki Pieprz mielony 1 plaska lyzeczka Papryka mielona 1 \ 2 lyzeczki Kolendra 1\2 lyzeczki Ziele angielskie 5-7 ziarenek Jalowiec 5-7 ziarenek Majeranek 1\2 lyzeczki Przepis: Mieso wyluzowac z kosci,pokroic w kostke wielkosci ok.2 cm,poledwice w kostke ok. 1cm,a slonine w bardzo drobna kostke.Calosc wymieszac z sola ,saletra,roztartym czosnkiem z odrobina soli i pozostalymi przyprawami.Mas e dokladnie wyrobic,wlozyc do kamiennego garnka i ubic mocno reka lub drewnianym tluczkiem.Pozostawic w chlodnym miejscu,najlepiej w piwnicy na ok.24 godziny.Nstepnego dnia do masy wlac 1\2 szklanki przegotowanej wystudzonej wody,wymieszac dokladnie i sc isle nadziewajac nia jelita,aby nie pozostawac miedzy kawalkami miesa powietrza.Po napelnieniu konce jelit zwiazac nitka ,a jelito nakluc w kilku miejscach igla i rekami przewalkowac kielbase,aby odezsla reszta powietrza.Ponownie scisnac nadzienie w jeli cie i scislej zwiazac nitka.Kielbase wedzic krotko w goracym dymie,tak aby sie lekko podpiekla.Po uwedzeniu wlozyc do garnka z wrzaca woda i ogrzewac,nie dopuszczajac do wrzenia,przez ok 1\2 godziny.Po ugotowaniu wyjac,usunac z powierzchni tluszcz i prze chowywac na wiszaco w bardzo chlodnym miejscu. Przepisów nie sprawdzałem i widze kilka niejasnosci ale może na bazie tego przepisu wyprodukowac eksperymentalnie cos dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16-kie%C5%82basa-cieszy%C5%84ska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Lutego 2005 Jeśli piszesz przepisy, to prosiłbym, abyś uzywał polskich znaków, gdyż mam kłopot z poprawianiem zanim wrzuce na stronkę.Ze składu widzę, że kiełbaska powinna być dobra. Co ci sie w niej nie podoba?Pozdrawiam: Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16-kie%C5%82basa-cieszy%C5%84ska/#findComment-57 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 27 Lutego 2005 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Lutego 2005 Właśnie miałem problem z polskimi znakami "ąęśćółńź" ale teraz już powinno być ok zmieniłem przeglądarkę i widzę że teraż już jest normalnie. Jeżeli chodzi o przepis to jest ok tylko brakuje mi trochę szczegółów bo np jelita biorąc pod uwagę rozdrobnienie składników to chyba powinny być trochę grubsze a może wystarczą normalne,jak sądzisz? To są przepisy ze starych kalendarzy które ostatnio wpadły mi w ręce cytuję je choć naprawdę trudno powiedzieć coś o ich wartości oprócz tego że są dosyć stare (kalendarze): Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16-kie%C5%82basa-cieszy%C5%84ska/#findComment-59 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi