Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kielbasa cieszynska

Skladniki:

Jelita

Lopatka lub karczek 2 kg

Slonina 20 dag

Poledwica barania 1 kg

Saletra 4 gr

Sol 7 dag

Czosnek 2-3 zabki

Pieprz mielony 1 plaska lyzeczka

Papryka mielona 1 \ 2 lyzeczki

Kolendra 1\2 lyzeczki

Ziele angielskie 5-7 ziarenek

Jalowiec 5-7 ziarenek

Majeranek 1\2 lyzeczki

Przepis:

Mieso wyluzowac z kosci,pokroic w kostke wielkosci ok.2 cm,poledwice w kostke ok. 1cm,a slonine w bardzo drobna kostke.Calosc wymieszac z sola ,saletra,roztartym czosnkiem z odrobina soli i pozostalymi przyprawami.Mas e dokladnie wyrobic,wlozyc do kamiennego garnka i ubic mocno reka lub drewnianym tluczkiem.Pozostawic w chlodnym miejscu,najlepiej w piwnicy na ok.24 godziny.Nstepnego dnia do masy wlac 1\2 szklanki przegotowanej wystudzonej wody,wymieszac dokladnie i sc isle nadziewajac nia jelita,aby nie pozostawac miedzy kawalkami miesa powietrza.Po napelnieniu konce jelit zwiazac nitka ,a jelito nakluc w kilku miejscach igla i rekami przewalkowac kielbase,aby odezsla reszta powietrza.Ponownie scisnac nadzienie w jeli cie i scislej zwiazac nitka.Kielbase wedzic krotko w goracym dymie,tak aby sie lekko podpiekla.Po uwedzeniu wlozyc do garnka z wrzaca woda i ogrzewac,nie dopuszczajac do wrzenia,przez ok 1\2 godziny.Po ugotowaniu wyjac,usunac z powierzchni tluszcz i prze chowywac na wiszaco w bardzo chlodnym miejscu.

Przepisów nie sprawdzałem i widze kilka niejasnosci ale może na bazie tego przepisu wyprodukowac eksperymentalnie cos dobrego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16-kie%C5%82basa-cieszy%C5%84ska/
Udostępnij na innych stronach

Jeśli piszesz przepisy, to prosiłbym, abyś uzywał polskich znaków, gdyż mam kłopot z poprawianiem zanim wrzuce na stronkę.

Ze składu widzę, że kiełbaska powinna być dobra. Co ci sie w niej nie podoba?

Pozdrawiam: Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16-kie%C5%82basa-cieszy%C5%84ska/#findComment-57
Udostępnij na innych stronach

Właśnie miałem problem z polskimi znakami "ąęśćółńź" ale teraz już powinno być ok zmieniłem przeglądarkę i widzę że teraż już jest normalnie.

Jeżeli chodzi o przepis to jest ok tylko brakuje mi trochę szczegółów bo np jelita biorąc pod uwagę rozdrobnienie składników to chyba powinny być trochę grubsze a może wystarczą normalne,jak sądzisz? To są przepisy ze starych kalendarzy które ostatnio wpadły mi w ręce cytuję je choć naprawdę trudno powiedzieć coś o ich wartości oprócz tego że są dosyć stare (kalendarze):

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16-kie%C5%82basa-cieszy%C5%84ska/#findComment-59
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.