Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szukam szukam i nie mogę zlokalizować.

Możecie mi podpowiedzieć jakich wymiarów zrobić deflektor?

Komora ma wymiary wewnatrz 75x75x130 plus minus 2 cm ;)

Otwór z paleniska kwadrat 22x22

Mam już dwie blachy z kwasowki jedna 30x30 i druga 50x50

Jakich wymiarów zrobić blaszki i na jakich wysokościach mniej więcej bo wiem ze muszę sobie dostroić podczas palenia itd ale nóżki jakich wysokości zrobić?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16313-rozmiar-deflektora/

Jeśli chodzi o mnie ja daję w komorze deflektor 45x45 w kwadracie na wysokości 12-15 cm . Co do paleniska to też ten sam wymiar ale wycinam koło i podczepiam pod stropem. w otworze. też jakieś 12 cm od stropu. Ta blacha 30 cm to jak dla mnie za mała. Poprostu będziesz miał łot blachę podczepioną ale procentowo nie będzie służyć.  Przy tym co zaobserwowałem przy deflektorze 45x45 ładnie rozbija sie dym. Przy mniejszych wiecej idzie z początku środkiem. A tak na starcie z paleniska rozchodzi sie w dolnej części. 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16313-rozmiar-deflektora/#findComment-636399

Jeśli chodzi o mnie ja daję w komorze deflektor 45x45 w kwadracie na wysokości 12-15 cm . Co do paleniska to też ten sam wymiar ale wycinam koło i podczepiam pod stropem. w otworze. też jakieś 12 cm od stropu. Ta blacha 30 cm to jak dla mnie za mała. Poprostu będziesz miał łot blachę podczepioną ale procentowo nie będzie służyć.  Przy tym co zaobserwowałem przy deflektorze 45x45 ładnie rozbija sie dym. Przy mniejszych wiecej idzie z początku środkiem. A tak na starcie z paleniska rozchodzi sie w dolnej części. 

Ja mam komorę 70x70 x110 (minimalny wymiar dopuszczany przez śp. Andyandy)

Planuję kwadratowy otwór w stropie paleniska 20x20 cm (taki jest w opracowaniu śp Andyandy) -czy zrobić większy?

Na stropie regulator dymu (szyber) .Zastanawiam się jeszcze czy zrobić przesuwany w płaszczyźnie poziomej -czy uchylny.(w pliku)

Nad szybrem planuję postawić  deflektor 40x40  lub 45x45 cm na wysokości 12-15 cm

Proszę o opinię

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16313-rozmiar-deflektora/#findComment-636406