Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa wieprzowa z drobiem

 

post-72431-0-49124000-1568364152_thumb.jpg

 

Podpiekana

 

post-72431-0-49239700-1568364160_thumb.jpgpost-72431-0-99138100-1568364173_thumb.jpg

 

Parzona

 

post-72431-0-74199400-1568364223_thumb.jpgpost-72431-0-19850600-1568364232_thumb.jpg

 

 
SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
 
Rozdrabnianie maszynka nr.8
- szynka 1 kl.4,5 kg /krojona w kostkę 1,5-2 cm
- boczek 4 kg / 10 mm
- podgardle 1,5 kg 10 mm
- mięso z uda kurczaka 3 kg szarpak
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
 
- peklosól 18-19 g/kg
- pieprz czarny grubo mielony 2 g/kg
- pieprz cytrynowy 1 g/kg
- majeranek 1 g/kg
- czosnek zgnieciony przez praskę 5 g/kg
- gorczyca 5 g/kg
- woda 500 ml podczas dodawania przypraw
- jelita wieprzowe
 
WYKONANIE:
 
Kupiony surowiec tniemy w dużą kostkę 4 cm,tylko szynkę tniemy docelowo w kostkę 1,5-2 cm. Cały surowiec peklujemy czas peklowania 2 dni. Po tym czasie rozdrabniamy surowiec i łączymy ze sobą, dodajemy wszystkie przyprawy, wodę i bardzo dokładnie mieszamy .Mięso musi się kleić. Napełniamy jelita dość ciasno. Teraz wieszamy na kije w celu osadzenia czas 2 godz. temp. pokojowa. Po osadzaniu kiełbasę pakujemy do wędzarni i osuszamy w 40 st. na żarze przy dużym ruchu powietrza, czas około 1 godz. kiełbasa w dotyku musi być suchutka. Wędzimy do koloru jaki nas zadowala czas u mnie około 3 godzin. Temp.wędzenia 50-60 st. Wędziłem olchą, jabłonią ,śliwą. Gdy kolorek kiełbaski będzie gotowy można kiełbaskę podpiec w wędzarni lub parzyć w wodzie  jedno i drugie robimy do 72 st w środku kiełbaski. Woda temp.75-80 st. Parzoną kiełbaskę po osiągnięciu 72 stopni zanurzamy w zimnej wodzie na 5 min. podpiekaną wieszamy do ostygnięcia, następnie takie kiełbaski chowamy do lodówki .
Edytowane przez Maxell
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16428-kie%C5%82basa-wieprzowa-z-drobiem/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.