jacekw21 Opublikowano 13 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Września 2019 (edytowane) Kiełbasa wieprzowa z drobiem Podpiekana Parzona SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie maszynka nr.8- szynka 1 kl.4,5 kg /krojona w kostkę 1,5-2 cm- boczek 4 kg / 10 mm- podgardle 1,5 kg 10 mm- mięso z uda kurczaka 3 kg szarpak PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE - peklosól 18-19 g/kg- pieprz czarny grubo mielony 2 g/kg- pieprz cytrynowy 1 g/kg- majeranek 1 g/kg- czosnek zgnieciony przez praskę 5 g/kg- gorczyca 5 g/kg- woda 500 ml podczas dodawania przypraw- jelita wieprzowe WYKONANIE: Kupiony surowiec tniemy w dużą kostkę 4 cm,tylko szynkę tniemy docelowo w kostkę 1,5-2 cm. Cały surowiec peklujemy czas peklowania 2 dni. Po tym czasie rozdrabniamy surowiec i łączymy ze sobą, dodajemy wszystkie przyprawy, wodę i bardzo dokładnie mieszamy .Mięso musi się kleić. Napełniamy jelita dość ciasno. Teraz wieszamy na kije w celu osadzenia czas 2 godz. temp. pokojowa. Po osadzaniu kiełbasę pakujemy do wędzarni i osuszamy w 40 st. na żarze przy dużym ruchu powietrza, czas około 1 godz. kiełbasa w dotyku musi być suchutka. Wędzimy do koloru jaki nas zadowala czas u mnie około 3 godzin. Temp.wędzenia 50-60 st. Wędziłem olchą, jabłonią ,śliwą. Gdy kolorek kiełbaski będzie gotowy można kiełbaskę podpiec w wędzarni lub parzyć w wodzie jedno i drugie robimy do 72 st w środku kiełbaski. Woda temp.75-80 st. Parzoną kiełbaskę po osiągnięciu 72 stopni zanurzamy w zimnej wodzie na 5 min. podpiekaną wieszamy do ostygnięcia, następnie takie kiełbaski chowamy do lodówki . Edytowane 13 Września 2019 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16428-kie%C5%82basa-wieprzowa-z-drobiem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.