Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z reguły przygotowuje dwie porcje więc i taki będzie przepis.

 

Przygotowujemy rosół na bazie mięsa kaczego z zastosowaniem warzyw jak do rosołu oraz soli i pieprzu. Pod koniec gotowania rosołu dodaję kilka suszonych śliwek i suszoną gruszkę. Do samego rosołu dodaję kilka goździków i szczyptę cynamonu. Po ugotowaniu obieram mięso z kości i pozostawiam je w rosole.

Kiedy rosół jest gotowy przygotowuje krew. Wg. mojego przepisu zużywam trochę ponad 100 ml krwi (pół litra mam na 8 porcji). Tak więc potrzebną ilość krwi wlewam do miseczki i dodaję 2 łyżki octu, łyżkę mąki i dwie łyżki śmietany. Rozrabiam to na jednolity płyn. Włączam rosół, tak aby się gotował. Kiedy wrze, dodaję łyżkę wazową gotującego rosołu do przygotowanej krwi w celu jej zahartowania. Po połączeniu tych płynów całość wlewamy do gotującego się rosołu i doprowadzamy do wrzenia. Podaję z domowym makaronem jajecznym

 

Zupa powinna mieć slodko-kwasny smak z wyczuwalnym aromatem dodatków które dodaliśmy do rosołu. W moim przypadku krew jest konserwowana za pomocą octu, tak więc ilość dodanego octu na etapie gotowania jest mniejsza. Przepis należy dopasować gdy stosujemy krew suszoną lub świeżą bez dodatku octu. Jego kwasowość powinna być dominującym smakiem czarniny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16980-moja-czarnina-z-kaczki/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.