vronka Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Moj problem jest nastepujacy: za szybko wzialem sie do roboty, za malo przemyslalem szczegoly,a do tego zmienilem projekt w trakcie budowy. Poprowadzilem kanal dymny (z pustakow kominowych ceramicznych - takie w kolorze cegly) od wedzarni w strone paleniska z zachowaniem odpowiedniego spadu. Drzwi beda montowane na przeciwko ujscia dymu do kanalu dymnego. Jakos logiczne dla mnie bylo ,ze gorna krawedz drzwi nie powinna by wyzej niz gorna krawedz kanalu dymnego, zeby dym np przy uchylonych drzwiczkach nie lecial w strone drzwi a w strone wedzarni. Jednakze w zwiazku z tym ze spadek kanalu dymnego spowodowal, ze wchodzi do paleniska na poziomie gruntu to, zeby drzwiczki byly nie wyzej niz kanal dymny musialyby byc na rowno zziemiaco bylo by uziazliwe i chyba nie do konca mozliwe. Moje pytanie w tym przydlugim wywodzie jest takie: Czy cos sie stanie jezeli otwor kanalu dymnego bedzie nizej niz gorna krawedz drzwi ( najlepiej zeby dolna krawedz drzwi byla na tym poziomie co gorna krawedz kanalu dymowego)? Czy nie bedzie tak ze jezlei otworze drzwi paleniskato mi sie wszystko cofnie i bedzie caly dym wychodzil przez palenisko. Dodatkowo czy sterowanie iloscia wpuszczanego do paleniska powietrza poprzezuchylanie drzwi jest ok czy moze jednak pomyslec o jakims szyberku (bylo by ciezko cos wykombinowac)? Dodam na koniec ze mam juz dwa szybry - jeden na kominie, drugi w kanale przy samej wedzarniale one beda serowaly iloscia dymu i ciepla w komorze, nie mam nic aby sterowac cugiem w samym palenisku. Pozdrawiam i przepraszam za rozpisywanie sie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1731-dotyczy-budowy-paleniska-kolejny-problem-techniczny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 zero problema ,rób jak napisałeś .Dym pociągnie rozgrzana komoraJasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1731-dotyczy-budowy-paleniska-kolejny-problem-techniczny/#findComment-39151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi