Maxell Opublikowano 2 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Lipca 2020 Zrób to sam kiełbasa „Samuraj Gogi” Tą kiełbasę przygotowałem ostatnio na Nowy Rok! Potrzebny będzie przede wszystkim ładny boczek: Boczek tniemy w paski, ale nie do końca, nie odcinamy ich całkowicie.Solimy boczek solą kamienną i peklosolą (50/50) w ilości 20 g/kg i wkładamy go do lodówki na 3 dni. Kilka razy dziennie obracamy nasz boczek, by się dokładnie zasolił i zapeklował. Przykrywamy ściereczką. Czwartego dnia posypałem obficie szczeliny między płatkami boczku przyprawą chmieli suneli. Chmeli-suneli jest to aromatyczna, lecz nieostra mieszanka przypraw, tradycyjnie stosowana w kuchni narodów zakaukaskich, zwłaszcza w Gruzji. W pełnej recepturze występują suszone, drobno zmielone zioła: bazylia, ostra papryka, pietruszka, seler, koper, kolendra, liść laurowy, cząber, mięta, majeranek, kozieradka, hyzop oraz krokosz barwierski lub szafran. Podczas przygotowywania boczku, odciąłem niewielki jego pasek, gdyż nie pasował do projektu. Teraz go wykorzystam, owijając ciasno w nori. Nori – japońska nazwa określająca różne gatunki jadalnych wodorostów (rzadziej sinic), najczęściej z rodzaju Porphyra z gromady krasnorostów, Najlepiej znana i najczęściej stosowana jest szkarłatnica delikatna (Porphyra tenera) znana jako asakusa-nori. Zebrane wodorosty suszy się i podpieka, czasem przyprawiając. Otrzymuje się cienkie arkusze sprasowanych glonów, często wykorzystywane do zawijania sushi (makizushi, zwane też norimaki)[1]. Teraz nasz pasek boczku w nori wygląda jak cygaro. Następną czynnością jest owinięcie ponacinanego płata boczku wokół tego „cygara”. Tak przygotowaną roladę owijamy jeszcze raz płatem nori i owijamy końcówki wokół brzegów. Roladę wkładamy w odpowiedniej szerokości jelito wołowe lub wieprzowe i dokładnie obwiązujemy przędzą wędliniarską. Kiełbasa gotowa do wędzenia. Wędzimy przez 4,5 godziny w temperaturze 88 ° C. Po wstępnym wystudzeniu kiełbasę pozostawiamy na noc w lodówce. Rano jest gotowa. Pychotka. Smacznego Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17423-rosja-kie%C5%82basa-boczkowa-z-japo%C5%84skim-akcentem-samuraj-gogi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.