Maxell Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Lipca 2020 (edytowane) Kwas rabarbarowy Prawdziwy słowiański rarytas! Łatwy do wykonania i prosty w składzie kwas z rabarbaru jest bardzo specyficznym napojem o wyraźnej kwaskowości, więc najpierw wypróbujcie ten przepis na niewielką ilość produktu, aby ustalić, czy Wam odpowiada. W każdym razie napój jest niezbędny w upalne dni. Gasi pragnienie znacznie lepiej niż zwykły kwas chlebowy, a poza tym zawiera dużo witamin i minerałów. Idziemy go przygotowywać. Składniki:Rabarbar – 500 g Cukier – 300 g Woda – 2,5 l Drożdże – 10 g Rodzynki – 100 g (garść) Cynamon – 1 g Goździki – kilka szt.Sposób wykonania: Na początek dokładnie umyjcie rabarbar. Następnie kroimy go w cienkie plasterki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na kuchence i przystępujemy do gotowania. W trakcie gotowania dodajemy cynamon i goździki. Następnie odfiltrowujemy powstały kompot, dodajemy do niego cukier i mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia tak, by był jeszcze ciepły. Wymagana temperatura to nie wyżej niż 36 stopni C. Kiedy uzyskamy wymaganą temperaturę, dodajemy wcześniej przygotowany roztwór drożdży. Nasz kwas rabarbarowy zostawiamy na kilka dni w ciepłym miejscu.Po zakończeniu fermentacji wlewamy kwas z rabarbaru do butelek, a następnie dodajemy do każdej butelki rodzynki po to, aby przyspieszyć proces fermentacji i poprawić smak kwasu. Kwas rabarbarowy przechowujemy w lodówce. Smacznego. Edytowane 5 Lipca 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.