Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym swoją wędzarnię z dymogeneratorem upgradeować o funkcję osuszania wkładu itp.

Nigdzie nie mogę odszukać konkretnych informacji o sposobie i zasadzie działania wentylatorów, przypływie potwietrza.

Mam komorę 60x60x120 zasilaną generatorem zimnego dymu plus grzałka wewnątrz mogąca utrzymać dowolną temperaturę.

Jak zatem należy podjąć temat suszenia?

 

Proszę o merytoryczne informacje i przykłady czy :

Wentylator ma wtłaczać czy wydmuchiwać powietrze?

Jaki zastosować kanał przepływu? Drogę powietrza? Może być paint

Gdzie zamontować wentylator aby powietrze miało określoną temperaturę wspomagającą grzałką i termostatem?

 

Duże wędzarnie mają "da dole" wentylatory do osuszania, ale brak zdjęć. Nie wiem czy moja teoria pokrywa się z wykonaniem innych.

 

Będę wdzięczny za rzeczowe wskazówki na temat dodania funkcji osuszacza do wędzarni. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17535-suszarka-osuszacz-w-w%C4%99dzarni-drewnianej-budowa-dzia%C5%82anie/
Udostępnij na innych stronach

U mnie osuszanie zainstalowałem od spodu. Wentylator wdmuchuje powietrze do komory centralnie na środku podłogi pod grzałką. Wydajność to jeśli dobrze pamiętam coś koło 100-105 metrów sześciennych /h. Fi dolotu powietrza to 100mm


[Dodano: 05 sie 2020 - 08:47]

Spotkałem sie również z takim wentylatorem. Ten ma konkretnie 170 m3/h ,więc dmucha nieźle

post-98916-0-72945100-1596609276_thumb.jpg

post-98916-0-55729500-1596609296_thumb.jpg

post-98916-0-07434100-1596610054_thumb.jpg

post-98916-0-09423100-1596610065_thumb.jpg

Dzięki za zdjęcia, sprytnie rozwiązane. 

Jaki przy suszeniu ustawiasz wylot z komina , czy zamknięty czy bardziej otwarty? Może należy tworzyć coś na kształt termoobiegu? 

Czy natomiast do wędzenia zamykasz dolot z wentylatorem?

 

Pomogłeś mi z miejscem montażu wentylatorów, jeszcze może zrobię oświetlenie wewnątrz , z jakiegoś powodu nie widziałem takich bajerów u innych pasjonatów. Ciekawe czemu

Przy suszeniu wyloty dymu otwarte na maxa.A podczas wędzenie nie przymykam dolotu, ma być swobodny przepływ. Termoobieg mam(foto), ale używam tylko przy podpiekaniu :)

post-98916-0-58269900-1596730141_thumb.jpg

Edytowane przez Atrax

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.