Gość Anonymous Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Września 2008 Witam Dzis kupilem w sklepie kawalek schabu surowego nie wedzonego , byl nawet smaczny nie ciagliwy o ladnym kolorze i smakowal calkiem niezle . Czy zna ktos przepis na taki schabik bo wydaje mi sie, ze oprocz soli peklowej do produkcji jego byly uzyte jakies inne konserwanty . Czy w warunkach domowych mozna popelnic taki schabik. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1760-schab-surowy-nie-wedzony/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Września 2008 Może to było coś takiego http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560Sprawdzałem wychodzi smaczne i nie potrzeba peklosoli. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1760-schab-surowy-nie-wedzony/#findComment-39755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Września 2008 a może to:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718&highlight=schab Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1760-schab-surowy-nie-wedzony/#findComment-39757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Września 2008 Nie to nie byl podsuszany ala parmenski , czy dlugo dojrzewajacy , byl to schab taki jak surowo wedzony tyle ze bez wedzenia , nie mial posmaku dymu (wedzonki ). Podobny byl do takiego ktory jadlem na wakacjach w Polsce surowego leciutko podwedzonego natomiast ten nie byl wogole wedzony od tak jakby wyjety z solanki - dlatego zastanawia mnie jakie dodatki uzyto do niego oprocz peklosoli - byl smaczny , delikatny i nieciagliwy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1760-schab-surowy-nie-wedzony/#findComment-39795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Września 2008 dlatego zastanawia mnie jakie dodatki uzyto do niego oprocz peklosoli - byl smaczny , delikatny i nieciagliwy Kolego ,nie uzyto grama peklosoli..poczytaj ten wątek: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1760-schab-surowy-nie-wedzony/#findComment-39796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Września 2008 A ja myślę, kolego, że musisz pogadać na PW z przesympatycznym kolegą forumowym o nicku dadyś, zrobić to co on robi bez wędzenia, i będzie Pan zadowolony! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1760-schab-surowy-nie-wedzony/#findComment-39797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Września 2008 Ja za rada Maxella zrobilem kiedys poledwice tylko peklowana ,15 dni , moze dluzejpoledwicy nie wedzilem zjadlem tak jak bylo miesko super w smaku delikatne i "rozplywajace" sie w ustachniestety jadlem tylko ja , zona nie chciala jesc surowego ;-)polecam ten wyrob, jest to cos innego niz wszystkie inne wyroby bo nie wedzony , nie parzony i nie pieczony tylko taki surowy ale jak napisalem nie kazdemu to odpowiadaPozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1760-schab-surowy-nie-wedzony/#findComment-40842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Września 2008 Dzieki za odpowiedzi wydaje mi sie ze to wlasnie byl taki schab jak napisal Jasiu czyli dlugo peklowany ., i nie wedzony ( wlasnie na dniach dowiedzialem sie od starszych ludzi z kresow wschodnich ze jak mnie jeszcze na swiecie nie bylo robili taki schab - byl dlugo peklowany , a pozniej wisial sobie w spizarkach i systematycznie byl konsumowany bez zadnych dodatkowych podwedzan , ot tak na surowo Droga Malgos wspominalem juz ze napewno nie byl to schab parmenski (bo ten zrobilem i mam w lodowce ) , ten byl soczysty i delikatny i nic a nic nie podsuszony , ale apropo wedlin dlugo dojrzewajacych takich jak wlasnie schab ala parmenski , jadlem takie suche wedlinki we Francji byly suche twarde z bialym nalotem , cos ala jakby zasuszyc kielbase surowa polska tyle ze te wedliny wygladaly na zbite tak jakby nic nie utracily z wagi poprzez wysuszania , smak ich byl wysmienity , choc poczatkowo te mocne biale naloty nie napawaly mnie jakimis pozytywnaymi wrazeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1760-schab-surowy-nie-wedzony/#findComment-40913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Września 2008 Pamietam, ze kiedys przewinal sie na forum przepis na surowy schab, ale nie moge go znalesc. Bylo to na 1 kg poledwicy ( bez mizdry i warkocza )3 plaskie lyzki soli3 plaskie lyzki pieprzu3 plaskie lyzki cukruMieszanka natrzec schab i wlozyc do plastikowego pojemnika.Codziennie obracac. Po 5 dniach gotowe do spozycia.Przepis przypomina troszke "grzebana slonine " lub Lososia" gravad lax".Schab wychodzi pyszny, sprawdzone. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1760-schab-surowy-nie-wedzony/#findComment-40924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Września 2008 Jasiu, a jak peklowales? na sucho czy na mokro?Pozdrawiam Yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1760-schab-surowy-nie-wedzony/#findComment-41086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Września 2008 Ja również robiłem taki schab i wydaje mi się, że Jasiu peklował go na mokro.Nie sądzę aby mięso wytrzymało dwa tygodnie peklowania suchego. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1760-schab-surowy-nie-wedzony/#findComment-41092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech40i4 Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Września 2008 Ja również robiłem taki schab i wydaje mi się, że Jasiu peklował go na mokro. Nie sądzę aby mięso wytrzymało dwa tygodnie peklowania suchego.Wytrzymuje. Podziel dawkę na pól ,po 7miu dniach wylej odciek ( ze schabu jest tego niewiele) i powtórz operację. Cytuj Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1760-schab-surowy-nie-wedzony/#findComment-41122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Września 2008 wydaje mi sie ze mieso peklowane na sucho wytrzyma duzo wiecej jak 2 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1760-schab-surowy-nie-wedzony/#findComment-41191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Września 2008 Witam!Ja często robię schabik podobny do opisanego prze Siarę. Znalazłem to gdzieś pod nazwą "Carpaccio ze schabu". Ja kupuję 0,5 kg. cienkiego (szybciej osiąga dojrzałość) schabu, oczyszczam dokładnie z mizdry, biorę po dwie łyżeczki soli i cukru oraz pół łyżeczki pieprzu i ociupinkę chili. Obtaczam dokładnie schabik w tej przyprawie, wkładam do metalowej miseczki, przykrywam folią aluminiową i codziennie rano i wieczorem przewracam na drugą stronę. Po czterech, pięciu dniach jest taki pyszny, że jak kiedyś pochwaliłem się tym przy grilku to zjedzony został błyskawicznie. Ma wspaniały smak mięsa. Potrawa szczególnie dla smakoszy tatara (bo jak toi można jeść surowe mięso).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1760-schab-surowy-nie-wedzony/#findComment-41322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Września 2008 Jasiu, a jak peklowales? na sucho czy na mokro? Pozdrawiam Yogi peklowalem na mokro wg. tabeli Dzadka Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1760-schab-surowy-nie-wedzony/#findComment-41369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.