roj61 Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Września 2008 Witam Tydzień temu kupiłem na targu tylnią ćwiartkę prosiaczka. Po oddzieleniu szynek została mi kość z jednym mięśniem (wstyd powiedzieć, ale nie wiem jak go nazwać ...). Wrzuciłem ją razem z resztą do solanki. W sobote uwedziłem miesko, a kostkę obsypałem mieszanką kolorowych pieprzów. Polezała w lodówce, a dziś włożyłem ją do woreczka do pieczenia i posiedziała w piekarniku ponad 2 godziny w temperaturze 180-200 stopni. Rewelacja, mięsko kruche bardzo smaczne i aromatyczne. Już mi chodzi po głowie zrobienie w ten sposób np. karkówki. Jak nazywa się ten mięsień ? Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1776-pieczone-mi%C4%99sko/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Września 2008 Piwny :question: :lol: Może to goloneczka się "ostała" :wink: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1776-pieczone-mi%C4%99sko/#findComment-40104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 8 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Września 2008 Piwny jest odzywiany regularnie :grin: A golonka to chyba ma jedną kostke ? Ta ma wyraźnie dwie Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1776-pieczone-mi%C4%99sko/#findComment-40107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Września 2008 Też stawiam na golonkę. (Do piwa :grin: ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1776-pieczone-mi%C4%99sko/#findComment-40108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Września 2008 A golonka to chyba ma jedną kostke ? Pozdrawiam A od kiedy :rolleyes: Strzałkowa i piszczelowa mówi Ci to coś :grin: :grin: :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1776-pieczone-mi%C4%99sko/#findComment-40109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 8 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Września 2008 No identyfikowałem te kostki na stronce Wędliny domowe, ale pewien nie byłem A dotychczas jak kupowałem golonkę w sklepie to zawsze dostawałem z jedna kością.Kradli tę drugą, czy dawali mi mięsko z mniejszą ilością elementów "niezjadliwych " ? :wink:Bo nie wiem czy dziekować czy iść upominac się o "swoje" :P Pozdrawiam Dzięki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1776-pieczone-mi%C4%99sko/#findComment-40112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Września 2008 Chyba rozmrożę goloneczkę, sprawdzę czy "mojej" nie rozszabrowali . :rolleyes: :grin: Pozdrawiam. :wink:P.S. Poczytaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=65 , następnym razem nie daj się wrobić w 1 kostkę, w golonce :lol: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1776-pieczone-mi%C4%99sko/#findComment-40113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 9 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Września 2008 Gonzo, dzięki Czytam wszystko namiętnie, ale zasoby wiedzy na stronce są tak ogromne, że ciężkowszystko przyswoić od razu W rozbiór mięsa (wielkie słowa, po prostu dzieliłem na mniejsze kawałki )bawię się od kilku lat, ale dopóki nie trafiłem na stronkę i nie zacząłem mięska wędzić,niewiele mnie interesowało jak nazywają się poszczególne części.Szynka to była szynka itd. Operowałem sklepowymi nazwami i tyle.Teraz próbuję nadrobić "zaległości" i stąd podstawowe błedy w rozpoznawaniu.Dzięki stronce i ludziom ją tworzącym zaczynam jednak coraz częściej rozpoznawaćkawałki mięska w mięsku. Człowiek uczy się całe życie, mam więc jeszcze troszkę czasu Pozdrawiam wszystkich serdecznie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1776-pieczone-mi%C4%99sko/#findComment-40122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Września 2008 Witam. Mamy roj61, Mamy , ja też w wielu sprawach jestem zielonkawy :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1776-pieczone-mi%C4%99sko/#findComment-40123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.