Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Tydzień temu kupiłem na targu tylnią ćwiartkę prosiaczka.

Po oddzieleniu szynek została mi kość z jednym mięśniem (wstyd powiedzieć, ale nie wiem jak go nazwać ...).

Wrzuciłem ją razem z resztą do solanki. W sobote uwedziłem miesko, a kostkę obsypałem mieszanką kolorowych pieprzów. Polezała w lodówce, a dziś włożyłem ją do woreczka do pieczenia i posiedziała w piekarniku ponad 2 godziny w temperaturze 180-200 stopni. Rewelacja, mięsko kruche bardzo smaczne i aromatyczne.

Już mi chodzi po głowie zrobienie w ten sposób np. karkówki.

 

Jak nazywa się ten mięsień ?

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1776-pieczone-mi%C4%99sko/
Udostępnij na innych stronach

Piwny jest odzywiany regularnie :grin:

A golonka to chyba ma jedną kostke ?

Ta ma wyraźnie dwie :)

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1776-pieczone-mi%C4%99sko/#findComment-40107
Udostępnij na innych stronach

A golonka to chyba ma jedną kostke ?

 

Pozdrawiam

A od kiedy :rolleyes:

 

Strzałkowa i piszczelowa mówi Ci to coś :grin: :grin: :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1776-pieczone-mi%C4%99sko/#findComment-40109
Udostępnij na innych stronach

No identyfikowałem te kostki na stronce Wędliny domowe, ale pewien nie byłem ;)

A dotychczas jak kupowałem golonkę w sklepie to zawsze dostawałem z jedna kością.

Kradli tę drugą, czy dawali mi mięsko z mniejszą ilością elementów "niezjadliwych " ? :wink:

Bo nie wiem czy dziekować czy iść upominac się o "swoje" :P

 

Pozdrawiam

 

Dzięki :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1776-pieczone-mi%C4%99sko/#findComment-40112
Udostępnij na innych stronach

Chyba rozmrożę goloneczkę, sprawdzę czy "mojej" nie rozszabrowali . :rolleyes: :grin:

 

Pozdrawiam. :wink:

P.S. Poczytaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=65 , następnym razem nie daj się wrobić w 1 kostkę, w golonce :lol:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1776-pieczone-mi%C4%99sko/#findComment-40113
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, dzięki :)

 

Czytam wszystko namiętnie, ale zasoby wiedzy na stronce są tak ogromne, że ciężko

wszystko przyswoić od razu :D

W rozbiór mięsa (wielkie słowa, po prostu dzieliłem na mniejsze kawałki :D )bawię się od kilku lat, ale dopóki nie trafiłem na stronkę i nie zacząłem mięska wędzić,

niewiele mnie interesowało jak nazywają się poszczególne części.

Szynka to była szynka itd. Operowałem sklepowymi nazwami i tyle.

Teraz próbuję nadrobić "zaległości" i stąd podstawowe błedy w rozpoznawaniu.

Dzięki stronce i ludziom ją tworzącym zaczynam jednak coraz częściej rozpoznawać

kawałki mięska w mięsku. Człowiek uczy się całe życie, mam więc jeszcze troszkę czasu :)

 

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1776-pieczone-mi%C4%99sko/#findComment-40122
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.