Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa z chilli i papryką słodką

 

post-72431-0-48602800-1607773133_thumb.jpgpost-72431-0-70024500-1607773138_thumb.jpgpost-72431-0-37160000-1607773145_thumb.jpg

 

Przepis autorski:

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 

 

Rozdrabniałem maszynka nr 8
 
-łopatka 1 kl. 2 kg / szarpak
 
-łopatka 2 kl. 1,5 kg /10 mm
 
-3 kl. z łopatki 0,5 kg/ 2,5 mm
 
-podgardle 1kg /8 mm
 
PRZYPRAWY 
 
-peklosól 18 g/kg
 
-pieprz syczuański świeżo mielony 2 g/kg
 
-papryka kolorowa płatek 5 g/kg
 
-chilli płatki suszone 2 g /kg
 
-gorczyca ziarno biała 5 g/kg
 
-suszony szczypiorek 2g/kg 
 
-czosnek zgnieciony w prasce 6g/kg
 
-kminek mielony 1g/kg
 
-gałka muszkatołowa 1g/kg
 
-ziele angielskie 1g/kg
 
-woda 10%
 
WYKONANIE
 
Każdy rodzaj mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach zalecaną dawką peklosoli, czas peklowania 2 dni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, mieszamy ze sobą klasę 1 i 2 i dodajemy większą ilość wody jaką przeznaczamy na ta kiełbasę ,mieszamy i w między czasie dodajemy stopniowo wszystkie przyprawy. Gdy wszystko się nam ładnie połączy dodajemy następnie wyrobioną  3kl z pozostałą wodą oraz podgardle. Ponownie dokładnie wyrabiamy. Napełniamy jelita i wieszamy na kije do osadzenia. Moja osadzała się długo ponad 10 godz. w chłodnym miejscu 2-4 st. Ale jak komuś się spieszy może to zrobić w domu przez 1-2 godz. Następnie wygrzewany wędzarnie. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na żarze bez dymu w temp. około 35-45 st. Gdy powierzchnia kiełbasy jest całkowicie sucha a kiełbaska w dotyku jest ciepła zaczynamy docelowe wędzenie. Temp. wędzenia jaką stosowałem to 50-60 st. Wędziłem do koloru jaki mi odpowiadał. Następnie kiełbaskę zaparzyłem w wodzie 75-80 st. Parzyłem do momentu gdy kiełbasa w środku uzyska 68-70 st. Po parzeniu kiełbasę natychmiast wystudziłem w zimnej wodzie około 10 min. Powiesiłem na kije aby całkowicie przeschła i dalsze chłodzenie odbywało się w lodówce temp. 4 st. 
 
PS. Kiełbasa jest smaczna i dość aromatyczna bo zawiera sporą ilością przypraw. Więc jak ktoś lubi sporo przypraw w kiełbasie to polecam. SMACZNEGO.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17872-kie%C5%82basa-z-chilli-i-papryk%C4%85-s%C5%82odk%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Robię kiełbasę dojrzewającą z dodatkiem wędzonej papryki i ostrej koreańskiej papryki gochugari. Nie wędzę jej. Gdy zrobię wędzarnie elektryczną i będę miał możliwość zimnego wędzenia to z pewnością przed powieszeniem do dojrzewania uwędzę. 

W trakcie wyrabiania dodaje 100 ml whiski na 1 kg mięsa, zaś najlepsze mięso kroje w kostkę, pozostałe miele na szarpaku. 

 

 

8af2e461aee3.jpg

Edytowane przez Belizariusz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17872-kie%C5%82basa-z-chilli-i-papryk%C4%85-s%C5%82odk%C4%85/#findComment-692043
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.