jacekw21 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Kiełbasa z chilli i papryką słodką Przepis autorski:SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabniałem maszynka nr 8 -łopatka 1 kl. 2 kg / szarpak -łopatka 2 kl. 1,5 kg /10 mm -3 kl. z łopatki 0,5 kg/ 2,5 mm -podgardle 1kg /8 mm PRZYPRAWY -peklosól 18 g/kg -pieprz syczuański świeżo mielony 2 g/kg -papryka kolorowa płatek 5 g/kg -chilli płatki suszone 2 g /kg -gorczyca ziarno biała 5 g/kg -suszony szczypiorek 2g/kg -czosnek zgnieciony w prasce 6g/kg -kminek mielony 1g/kg -gałka muszkatołowa 1g/kg -ziele angielskie 1g/kg -woda 10% WYKONANIE Każdy rodzaj mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach zalecaną dawką peklosoli, czas peklowania 2 dni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, mieszamy ze sobą klasę 1 i 2 i dodajemy większą ilość wody jaką przeznaczamy na ta kiełbasę ,mieszamy i w między czasie dodajemy stopniowo wszystkie przyprawy. Gdy wszystko się nam ładnie połączy dodajemy następnie wyrobioną 3kl z pozostałą wodą oraz podgardle. Ponownie dokładnie wyrabiamy. Napełniamy jelita i wieszamy na kije do osadzenia. Moja osadzała się długo ponad 10 godz. w chłodnym miejscu 2-4 st. Ale jak komuś się spieszy może to zrobić w domu przez 1-2 godz. Następnie wygrzewany wędzarnie. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na żarze bez dymu w temp. około 35-45 st. Gdy powierzchnia kiełbasy jest całkowicie sucha a kiełbaska w dotyku jest ciepła zaczynamy docelowe wędzenie. Temp. wędzenia jaką stosowałem to 50-60 st. Wędziłem do koloru jaki mi odpowiadał. Następnie kiełbaskę zaparzyłem w wodzie 75-80 st. Parzyłem do momentu gdy kiełbasa w środku uzyska 68-70 st. Po parzeniu kiełbasę natychmiast wystudziłem w zimnej wodzie około 10 min. Powiesiłem na kije aby całkowicie przeschła i dalsze chłodzenie odbywało się w lodówce temp. 4 st. PS. Kiełbasa jest smaczna i dość aromatyczna bo zawiera sporą ilością przypraw. Więc jak ktoś lubi sporo przypraw w kiełbasie to polecam. SMACZNEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17872-kie%C5%82basa-z-chilli-i-papryk%C4%85-s%C5%82odk%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Stycznia 2021 (edytowane) Robię kiełbasę dojrzewającą z dodatkiem wędzonej papryki i ostrej koreańskiej papryki gochugari. Nie wędzę jej. Gdy zrobię wędzarnie elektryczną i będę miał możliwość zimnego wędzenia to z pewnością przed powieszeniem do dojrzewania uwędzę. W trakcie wyrabiania dodaje 100 ml whiski na 1 kg mięsa, zaś najlepsze mięso kroje w kostkę, pozostałe miele na szarpaku. Edytowane 10 Stycznia 2021 przez Belizariusz Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17872-kie%C5%82basa-z-chilli-i-papryk%C4%85-s%C5%82odk%C4%85/#findComment-692043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.