Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim forumowiczom. Na forum jestem nowy zacząłem przygodę wędzarniczą jakiś czas temu , zaniechałem ponieważ ukradziono mi z działki wędzarkę. Jak zrobi się ciepło to ze znajomym zbudujemy nową. Narazie robię w szynkowarce porady zaczerpnąłem z tej strony. Pokażę zdjęcia jak sobie zrobiłem urządzenia z puszek i co z tego wychodzi.Na początek wrzucę parę przepisów kulinarnych może ktoś skorzysta na święta.

 

SERCA DROBIOWE NA OSTRO Z HONDURASU

1,5 kg serc kurzych

3 łyżki masła

3 łyżki oleju szafranowego

20 dkg pieczarek (plasterki)

2 łyżki proszku grzybowego

6 łyżek marchewki ( kostka)

6 łyżek selera naciowego (pokrojony drobno)

Ľ szklanki mąki

˝ szklanki czerwonego wytrawnego wina

2 szklanki rosołu wołowego ( może być z kostki)

5 łyżek przecieru pomidorowego

po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, proszku czosnkowego, bazylii, soli

po 1 łyżeczce proszku cebulowego, białego pieprzu, oregano, tymianku

1 łyżka chili w proszku.

Serca umyć, oczyścić z tłuszczu, przysmażyć na maśle i oleju, na rumiano do momentu ,aż będą lekko miękkie( trzeba wyczuć ten moment żeby później nie rozgotowały się warzywa). Dodać warzywa i resztę składników , zalać winem, rosołem i przecierem pomidorowym dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Potrawa bardzo pikantna podać do popicia lekko schłodzone czerwone wytrawne wino.Raczej nie podawać małym dzieciom

 

SCHAB à la Smorodina

4 kotlety schabowe ( szeroki schab)

10-15 dkg kiszonej kapusty ( surowa i sucha)

2-3 pieczarki

1 łyżka proszku grzybowego ( zmielić suszone grzyby)

1 średnia cebula

bułka tarta ( do farszu)

1 jajo, mąka, bułka tarta ( do panierowania)

masło ( wiórki)

sól, pieprz, kminek

Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem na cienkie płaty (nie mogą popękać), posolić z obydwu stron, odłożyć. Kapustę zemleć w maszynce do mięsa razem z cebulą i pieczarkami, popieprzyć wyrobiona jednolitą masę, dodać proszek grzybowy i trochę bułki tartej ( ma chłonąć wilgoć). Wyrobiony farsz rozsmarować na płatach schabowych, zwinąć roladki, spiąć wykałaczkami, panierować w mące, jajach i bułce tartej, usmażyć na złoty kolor. Przełożyć do rondla podlać trochę wodą na każdej roladce położyć wiórki masła i dosmażyć pod przykryciem. Podawać z sezonowymi surówkami z ziemniakami lub z ziemniakami wg przepisu:

Adres do mojej książki kucharskiej

http://mojegotowanie.onet.pl/14048,ksiazka_przepis.html

 

ŻEBERKA ZAPAKOWANE W LIŚĆ KAPUSTY

Składniki:

Żeberka – 600 g.

Kapusta biała 8 – liści

Cebula - 3 szt

Czosnek - 5 ząbków

Pomidory – 5 szt

Olej - 50 ml

Sól, pieprz, papryka słodka mielona, kolendra,

 

Żeberka natrzeć solą, pieprzem, papryką słodką mieloną, kolendrą i posiekanym czosnkiem. Obłożyć pokrojoną w piórka cebulą. Włożyć do naczynia, posmarować olejem i odłożyć do lodówki na 24 godziny. Tak zamarynowane mięso piec w piekarniku temp. 170÷180°C 1÷1,5 godz. Zaraz po upieczeniu należy usunąć żebra (kostki).

Liście kapusty obgotować, tak jak do gołąbków. Mięso pokroić w pasy szer. 2÷3 cm, długości 5÷6 cm, zawinąć w liście kapusty. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, obłożyć obranymi ze skóry pomidorami, piec 20÷25 min.

Podawać z ziemniakami smażonymi na patelni, gotowanymi warzywami lub surówką z ogórków kiszonych świeżej marchwi .

ŻEBERKA GLAZUROWANE na grilla

2 kg chudych żeberek

Marynata

1 łyżeczka imbiru

1 cytryna

6 łyżek sosu sojowego

3 łyżki wina półwytrawnego

3 łyżki miodu

2 łyżki dobrego keczupu

1 łyżeczka sosu tabako lub sambal lub harrisa.

Sól

Ww przepis można stosować na grillu wtedy po zamarynowaniu układamy na rozgrzanym grillu w trakcie pieczenia smarujemy marynatą.

Do rondelka włożyć wszystkie składniki marynaty zagotować. Do miski włożyć żeberka ( porcja na osobę 4 żeberka) i zalać gorącą marynatą i marynować 1 godzinę. Następnie włożyć do garnka podlać wodą i dusić do miękkości podlewając marynatą ( ostrożnie pikantne). Mięso ma się dusić w tzw. krótkim sosie. Podawać z ziemniakami zasmażanymi. Ziemniaki małe ugotować w mundurkach na parze, obrać pokroić w ósemki ,a następnie smażyć we frytownicy na złoty kolor.

 

Krążki do tortów na tortownicę 24 cm średnicy

MAKOWY

3 jaja szczypta soli

8 dkg cukru pudru

12 dkg maku

1 łyżeczka miodu

2 dkg bułki tartej, otarta skórka z cytryny

1 łyżeczka kawowa proszku do pieczenia

zapach migdałowy

Mak sparzyć, zemleć 2-3x na bardzo drobnym sitku.

Ubić pianę z białek, dodać żółtka, cukier, miód i ubijać na pulchną masę.

Dodać mak, bułkę, skórkę cytrynową, proszek, zapach. Delikatnie wymieszać, wlać do tortownicy ( spód wyłożony papierem), piec ~20 min w temperaturze 160-170 st. C.

ORZECHOWY

3 jaja szczypta soli

8 dkg cukru pudru

10 dkg mielonych orzechów włoskich

1 łużka soku z cytryny

1 łyżka bułki tartej

1 łyżeczka kawowa proszku

trochę cukru waniliowego

Postępować tak jak przy krążku makowym.

KOKOSOWY

5 białek szczypta soli

22,5 dkg cukru

12,5 dkg wiórek kokosowych

2-3 łyżki bułki tartej( do konsystencji)

sok z 0,5 cytryny

1 łyżeczka kawowa proszku

Postępować tak jak przy krążku makowym.

MIGDAŁOWY

3 jaja szczypta soli

12,5 dkg mielonych migdałów bez łupiny

1,5 dkg mąki ziemniaczanej

1,2 łyżki bułki tartej ( do konsystencji)

1 łyżeczka kawowa proszku

Postępować tak jak przy krążku makowym.

MASA CYTRYNOWA

3 kostki masła ( ważne)

5 jaj , szczypta soli

1,5 – 2 szklanek cukru

4-6 cytryn ( zależy od wielkości)

Masło rozetrzeć w makutrze na pianę.

Jaja ubić z cukrem na parze

Cytryny sparzyć i bardzo dobrze umyć otrzeć na tarce tylko żółtą skórkę ( z białym będzie gorzkie) i wycisnąć sok.

Do utartego masła dodawać wystudzone jajka, skórkę i ucierać na pulchną masę, po wrobieniu jaj, bardzo powoli dodawać sok każdą porcję dokładnie wrobić. Masa ma być wyraźnie kwaśna i silnie pachnąca cytryną i lekko żółta . Nie należy dodawać aromatu cytrynowego.

PONCZ 1 szklanka

Woda+cukier+sok z cytryny+spirytus+ szczypta soli wszystko skomponowane do smaku

 

PRZYKŁADOWY TORT

1 KRĄŻEK KOKOSOWY –KRĄŻEK ORZECHOWY- KRĄŻEK KOKOSOWY PRZEŁOŻENIE MASĄ CYTRYNOWĄ. KRĄŻEK ORZECHOWY NAPONCZOWANY, A KRĄŻKI KOKOSOWE MINI MINIMALNIE NAJLEPIEJ PĘDZELKIEM.

2 KRĄŻEK MAKOWY-MIGDAŁOWY-ORZECHOWY NAPONCZOWANE

MASA KAWOWA – ROBI SIĘ JAK CYTRYNOWĄ TYLKO ZAMIAST CYTRYN DODAJE SIĘ BARDZO MOCNY NAPAR Z DOBREJ KAWY I SPIRYTUS DO SMAKU

W ten sposób można komponować torty wszystko zależy od inwencji i chęci. Masy mogą być czekoladowe, marcepanowe, kawowe, pomarańczowe, z czarnej porzeczki. Zasada doboru ,jeżeli tort jest słodki masa musi być bardziej wytrawna.

POZDRAWIAM

JANUSZ SMORODINA :D

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/180-smorodina-wita/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.