Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Najskuteczniejsze sposoby kruszenia mięsa:

1 Kwas – marynata na bazie:

soku z cytryny, limonki, pomarańczy, octu (np. jabłkowego, winnego, balsamicznego),jogurtu, kefiru, maślanki.
Kwas rozluźnia włókna kolagenowe i sprawia, że mięso staje się delikatniejsze.

2 Enzymy – naturalne "rozbijacze białka ananas (bromelaina),papaja (papaina),kiwi (aktynidyna).
Wystarczy krótko zamarynować mięso w soku lub puree z tych owoców (ale nie za długo, bo zrobi się papka).

3 Alkohol – wino, piwo, a nawet trochę whisky w marynacie. Alkohol pomaga przenikać przyprawom w głąb i zmiękcza strukturę mięsa.

Sól – szczególnie w postaci solanki (np. 1 łyżka soli na szklankę wody). Moczenie mięsa w solance przez kilka godzin powoduje zatrzymanie soków i kruszenie włókien.

Powolne duszenie / wolne pieczenie – szczególnie w przypadku twardszej wołowiny (np. łopatka, mostek). Długie gotowanie w niskiej temperaturze (tzw. slow cooking) rozkłada kolagen na żelatynę, co daje miękkość.

 

Marynata krusząca mięso (na 1 kg mięsa)

Składniki:

3 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru (działa jak naturalny kruszyciel),

2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,

2 łyżki soku z cytryny albo octu jabłkowego,

3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),

1 łyżeczka soli,

½ łyżeczki pieprzu,

1 łyżeczka papryki (słodkiej lub ostrej, jak lubisz),

1 łyżeczka majeranku lub tymianku (do wieprzowiny) albo rozmarynu (do wołowiny).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj w misce, aż powstanie jednolita marynata.

Mięso pokrój (np. na kotlety, paski lub kawałki do gulaszu) i dokładnie obtocz w marynacie.

Odstaw minimum na 1 godzinę w temperaturze pokojowej (jeśli masz czas – najlepiej 6–12 godzin w lodówce).

Przy smażeniu/grillowaniu obsmażaj mięso krótko na mocnym ogniu, żeby zamknąć soki (pory),a potem możesz dopiec/dusić do miękkości.

  • Like 2
  • Upvote 1

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1033917
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

u nas dziś domowe fryteczki a do tego siekane kotleciki z piersi z kurczaka - ostatnia moja faza :D siekany kurczak, cebulka, czosnek,  mieszamy z majonezem, musztardą, chrzanem, jajko, bułka tarta, troszkę mąki ziemniaczanej, przyprawy i smażymy lub pieczemy - super sprawa :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1044081
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.