Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Co macie dziś na obiad?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5265 odpowiedzi w tym temacie

#5141 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12851 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 18 gru 2018 - 15:33

@andrzej k, czy sa tam plucka ?

 

Tak ....  czyli płucka język i serducho :D



#5142 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5687 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 gru 2018 - 15:40

A moglbys podac przepis jak robisz? Pamietam ze kiedys w domu robilo sie bialy barszcz z pluckami , ale jakos nam smak tych plucek przestal smakowac , dzis juz nawet pluca kupic to chyba niemozliwe ( chyba ze BARF dla psa) serca i ozorki to sa i moze taka zupka by posmakowala :)



#5143 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12851 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 18 gru 2018 - 17:06

A moglbys podac przepis jak robisz?

 

Nie jest to przepis ale dzisiaj robiłem tak :

 

 Około kilograma płucek , ( płuca już miałem sparzone z ostatniego wyrobu kaszanki )  dwa serca  i trzy ozorki wp .  pokrojone w kostkę i obgotowane prawie do miękkości . Warzywa : dwa ziemniaki , dwie marchewki , pietruszka korzeń i kawałek selera obrane i pokrojone w kostkę i ugotowane alldente .

 

Wszystko połączone do jednego gara i dodane do smaku  : sól , majeranek , pieprz mielony , liść laurowy , ziele angielskie , owoc jałowca , świeży czosnek , lubczyk suszony .  w trakcie gotowania na małym ogniu zakwasiłem octem jabłkowym . Po lekkim przestudzeniu zabieliłem śmietanką 30% . 

 

 Zapomniałem :  zarumieniłem jedną cebulę pokrojoną w kostkę na maśle klarowanym i dodałem przed dodaniem śmietanki .

 

 

 Pozdrawiam



#5144 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5687 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 gru 2018 - 18:26

@andrzej k, Dziekuje pieknie za przepis taki mi wystarczy wlasnie jak robiles :)

Zapisalam 



#5145 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5687 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 30 sty 2019 - 16:35

Załączony plik  20190130_161032 (1024x768).jpg   78,48 KB   4 Ilość pobrań

dzis klasyk jednogarnkowy Sjömansbiff (Marynarski gulasz )czyli kuchnia skandynawska  :)



#5146 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5295 postów

Napisano 30 sty 2019 - 22:30

dzis klasyk jednogarnkowy Sjömansbiff (Marynarski gulasz )czyli kuchnia skandynawska :)

 

Wygląda smakowicie - ale jaki ma skład ?

 

Znalazłam :)  - dla tych co też chcą poznać przepis https://wedlinydomow...e-4#entry622140


Użytkownik chudziak edytował ten post 30 sty 2019 - 23:14


#5147 Gość_magdajack_*

Gość_magdajack_*
  • Goście

Napisano 18 lut 2019 - 17:53

Na mnie dziś czekał Stroganow z dziczyzny.  :)

 

https://wedlinydomow.../118-paweljack/

 

https://wedlinydomow...-zapiski-pawła/

 

https://wedlinydomow...uchni/?p=339791

 

Załączony plik  Stroganow z dziczyzny.jpg   45,55 KB   3 Ilość pobrań



#5148 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9716 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 18 lut 2019 - 18:49

To pociągnijmy dalej dziczyznę:

Ossobuco z dzika (już resztki :D).

Jest to potrawa z golonek/giczy, poplasterkowanych w poprzek z kością.

 

Załączony plik  IMG_20190218_140843.jpg   70,22 KB   4 Ilość pobrań  

 

 

Szpik kostny został wykorzystany do sosu na bazie jarzyn i przypraw z bejcy, czerwonego wina i bulionu dziczego.

Załączony plik  IMG_20190218_140959.jpg   51,78 KB   3 Ilość pobrań



#5149 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7083 postów

Napisano 18 lut 2019 - 20:18

O qrde jakie rarytasy Aniu sewujesz!

#5150 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5687 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 lut 2019 - 10:29

A u mnie miala byc wczoraj ryba w sosie z mlekiem kokosowym..ale TZ wrocil z z torba swieżutkich krewetek..wiec bylo smacznie salatka krewetkowa z pieczonym ziemniakiem  :thumbsup: a na skorupkach ugotowalam buljon na zupe krewetkowa ..fotek nie ma bo czasu jakos zbraklo :hmm:


Użytkownik EAnna edytował ten post 19 lut 2019 - 10:51


#5151 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7302 postów

Napisano 19 lut 2019 - 10:37

a na skorupkach ugotowalam buljon na zupe krewetkowa
:thumbsup:  :clap:  

#5152 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1533 postów

Napisano 19 lut 2019 - 14:15

A ja dzisiaj zapodałem sobie lina duszonego w śmietanie z cebulką. :D

Załączony plik  DSCF0001.JPG   66,32 KB   4 Ilość pobrań



#5153 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9716 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 lut 2019 - 15:49

Filety z polędwicy wołowej.

Mięso zapakowane było "próżniowo" w jednym kawałku od 18 stycznia, czyli ponad miesiąc.

 

Załączony plik  IMG_20190220_150414.jpg   87,38 KB   3 Ilość pobrań

 

Sos na bazie pasty z bakłażanów (pinjur domowej roboty) i mascarpone, doprawiony mieszanką pieprzów tzw. egzotycznych i aromatyzowany gałązką rozmarynu.

Jako dodatek ziemniak z koperkiem chudziakowym, cykoria i pieczona papryka, też domowa.

 



#5154 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5710 postów

Napisano 20 lut 2019 - 15:59

ako dodatek ziemniak z koperkiem chudziakowym,

 

Mmm.. Ma się te "chody" ;) . Koperek od Olgi..fiu fiu.

U mnie dzisiaj była pierś z kaczki oraz marchewka i brokuł na parze . Fotki brak. :blush: 



#5155 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7302 postów

Napisano 20 lut 2019 - 16:37

Dawno tu nie uczestniczyłem ;)

Dzisiaj kotlety mielone 2D/3W  podduszone w pulpie pomidorowej z kiszonką w stylu koreańskim ;) 

Załączony plik  IMG_20190220_162003.jpg   93,79 KB   1 Ilość pobrań

 



#5156 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5687 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 20 lut 2019 - 17:01

A u mnie dzis obiad na szybko ...czyli pozostalosci po skorupach krewetkowych  :D

kanapka na swoje bulce ( thekaka ), swoj majonez swoj koperek krewetki i pomidor 

Załączony plik  20190220_161418-1.jpg   53,03 KB   1 Ilość pobrań



#5157 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5710 postów

Napisano 20 lut 2019 - 18:05

swoj majonez swoj koperek krewetki i pomidor

 

Ojj.. pyszności , Donatko.  :clap:  Krewetki mogłabym jeść bez końca.. :thumbsup:   Ostatnio jem je w towarzystwie sałat . :)



#5158 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5687 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 20 lut 2019 - 18:43

 

swoj majonez swoj koperek krewetki i pomidor

 

Ojj.. pyszności , Donatko.  :clap:  Krewetki mogłabym jeść bez końca.. :thumbsup:   Ostatnio jem je w towarzystwie sałat . :)

 

 

salatki to latem , teraz robie pasty z majonezem i dodatki najlepiej do pieczonego ziemniaka...albo biale wino i mícha  krewetek ...tylko tak to mam zaraz jeszcze pare czarnych oczu do podzialu ktore siedza i mowia!"no pancia podziel sie a nie sama jesz"  :)


Użytkownik Małgoś edytował ten post 21 lut 2019 - 13:51


#5159 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 21 lut 2019 - 22:11

Jabłka w cieście drożdżowym :)

Załączone pliki



#5160 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 22 lut 2019 - 08:55

Fajne te jabłka, ale to podwieczorek, a obiad gdzie? :)  :tongue: 
 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych