SZCZEPAN Opublikowano 9 Września Zgłoś Udostępnij #5976 Opublikowano 9 Września Najskuteczniejsze sposoby kruszenia mięsa: 1 Kwas – marynata na bazie: soku z cytryny, limonki, pomarańczy, octu (np. jabłkowego, winnego, balsamicznego),jogurtu, kefiru, maślanki. Kwas rozluźnia włókna kolagenowe i sprawia, że mięso staje się delikatniejsze. 2 Enzymy – naturalne "rozbijacze białka ananas (bromelaina),papaja (papaina),kiwi (aktynidyna). Wystarczy krótko zamarynować mięso w soku lub puree z tych owoców (ale nie za długo, bo zrobi się papka). 3 Alkohol – wino, piwo, a nawet trochę whisky w marynacie. Alkohol pomaga przenikać przyprawom w głąb i zmiękcza strukturę mięsa. Sól – szczególnie w postaci solanki (np. 1 łyżka soli na szklankę wody). Moczenie mięsa w solance przez kilka godzin powoduje zatrzymanie soków i kruszenie włókien. Powolne duszenie / wolne pieczenie – szczególnie w przypadku twardszej wołowiny (np. łopatka, mostek). Długie gotowanie w niskiej temperaturze (tzw. slow cooking) rozkłada kolagen na żelatynę, co daje miękkość. Marynata krusząca mięso (na 1 kg mięsa) Składniki: 3 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru (działa jak naturalny kruszyciel), 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, 2 łyżki soku z cytryny albo octu jabłkowego, 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę), 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka papryki (słodkiej lub ostrej, jak lubisz), 1 łyżeczka majeranku lub tymianku (do wieprzowiny) albo rozmarynu (do wołowiny). Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj w misce, aż powstanie jednolita marynata. Mięso pokrój (np. na kotlety, paski lub kawałki do gulaszu) i dokładnie obtocz w marynacie. Odstaw minimum na 1 godzinę w temperaturze pokojowej (jeśli masz czas – najlepiej 6–12 godzin w lodówce). Przy smażeniu/grillowaniu obsmażaj mięso krótko na mocnym ogniu, żeby zamknąć soki (pory),a potem możesz dopiec/dusić do miękkości. 2 1 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1033917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Września Zgłoś Udostępnij #5977 Opublikowano 9 Września Już parę razy mówiłam Krzychu że jesteś WIELKI. 😚 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1033944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 28 Września Zgłoś Udostępnij #5978 Opublikowano 28 Września Obiadek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1037757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lupik Opublikowano 25 Października Zgłoś Udostępnij #5979 Opublikowano 25 Października u nas dziś domowe fryteczki a do tego siekane kotleciki z piersi z kurczaka - ostatnia moja faza siekany kurczak, cebulka, czosnek, mieszamy z majonezem, musztardą, chrzanem, jajko, bułka tarta, troszkę mąki ziemniaczanej, przyprawy i smażymy lub pieczemy - super sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1044081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.