Gość Anonymous Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1926 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Pytanie? :blush: Coto jest Wytlumaczcie Mi :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1927 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Coto jest Wytlumaczcie Mito jest to: Wołowina w drobną kosteczkę pokrojona z cebulką i czosnkiem, wrzucona na patelnię, na uprażoną paprykę słodką i ostrą z kminkiem...następnie zalane wołowym bulionem i duszone dwie godzinki z włoszczyzną, pomidorami bez skórki słodkimi, pieczarkami i pokrojoną w kostkę papryką czerwoną i żółtą...na koniec pokrojone ziemniaczki... A tutaj dokładnie: Bogracz Gulasz ( bogrács gulyás) to na Węgrzech bardzo popularna potrawa. Można ją znaleźć w menu wielu restauracji, chętnie jest także robiona domowym, a właściwie ogródkowym sposobem. Na początek, jednak, kilka uwag kulinarno-językowych. Samo słowo bogracz (bogrács) znaczy po węgiersku kociołek, a więc bogracz gulasz to gulasz z kociołka i żaden inny, a właściwie odpowiedniejszą nazwą byłaby zupa gulaszowa. To co w Polsce nazywane jest gulaszem bardziej przypomina węgierska potrawa o nazwie : Pörkölt Sposobów wykonania bogracza wydaje się być tyle co przyrządzających go Węgrów a może i więcej. Wydaje się, że panuje tu wolna amerykanka z dokładnością do podstawowych składników, którymi są : smalec, cebula, mięso (przeróżne) i papryka. Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1928 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Wielkie Dzieki :grin: pokamon 15 powinnam sie domyslec (zreguly patrze iwiem cojest) jeszcze raz Dzieki :blush: [ Dodano: Pon 08 Sie, 2011 20:40 ] :blush: :blush: pokemon 15 (pomylilam literki) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1929 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Pokemon naprawdę polecam!! Ale Gonzo zrobił bogracz taki pełną gębą...taki w kociołku tak jak powinien być..ja w weekend zmajstruję sobie trójnóg nad ognisko akurat wczoraj oglądałem w necie jak powinien wyglądać taki przemienny z rusztem...a bigosik w plenerze z dziczyzną i kiełbachą jaki musi być z takiego kociołka. Dzidzia nie czekaj tylko zrób sobie bogracz nawet taki w garnuszku...naprawdę nie pożałujesz [ Dodano: Pon 08 Sie, 2011 21:24 ]Agga ładniutka jajóweczka z grzybkami dziś parę sztuk zebrałem to zamiast suszyć jutro na śniadanko skopiuję pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1930 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Do grilla, kociołka...polecam takie rozwiązanie. Regulowana wysokość, ramię obrotowe, łatwo więc obsługiwać potrawy nie nad ogniem Ja osobiście wolę jedzonko z nad ognia, nie z węgla drzewnego Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1931 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Ja osobiście wolę jedzonko z nad ognia, nie z węgla drzewnego Coś w tym jest, gdyż ta sama kiełbasa smakuje o wiele lepiej z ogniska niż z grilla. Pozdrawiam Cię Dziadku Juniorze :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1932 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Regulowana wysokość, ramię obrotowe, łatwo więc obsługiwać potrawy nie nad ogniem Podaj jeszcze przekroje rur i będzie jak znalazł :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1933 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Rura pionowa - średnica 5 cm, ścianka ok 3 mm Rura zagięta - średnica 3 cm, ścianka 3 mm Łańcuch mam z oczkami ok 1.5 cm Na rurze pionowej nawiercone otwory regulacyjne do zaczepiania łańcucha W ziemi zabetonowany stojak, trójnóg, z rury odpowiednio dopasowanej do rury pionowej, tak aby całością można było kręcić w dowolną stronę. Nośność - ?? nie wiem, ale kociołek 24 l bez problemu na tym wisiał, oczywiście pełen pysznego żarełka :thumbsup: Jedyny problem jaki z tym miałem, to jak to W-wy na Mazury zawieźć :wink: Tym razem mały kociołek, tylko 6 l Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1934 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Rura pionowa - średnica 5 cm, ścianka ok 3 mm Dzięki za wymiary :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1935 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Duszone żeberka z ziemniaczkami i mizerią :thumbsup: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1936 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Dzisiaj na obiadek był gulasz węgierski, a właściwie gulaszowa, zdjęcia i przepis postaram się wrzucić jutro, a na kolacyjkę pieczywo czosnkowe. Mniam mniam... :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1937 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 A u nas grochóweczka z owocem jałowca (zamiast szyszki w wojskowej) i placki ziemniaczane :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gungay Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1938 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 A u nas dzisiaj, to co się nawinęło pod rękę, plus kolorowy makaron, pomidorowy beszamel i do piekarnika. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modliszqa Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1939 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 A u mnie dyniowa zupa po szampańsku - garnizonowa :grin: Cytuj pozdrawiamJola Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1940 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 :blush: Mój mi aparat zajumał'' :devil: ale dziś...Kapucha z fasolą na wędzonce :thumbsup: ( jadł ktoś ? ) + ziemniaki z wody i kotlet z fileta 'kurzeńciego' :lol: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1941 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 A dziś była carbonara, z białym pieprzem i świeżymi oregano i bazylią...do tego oczywiście boczek, czosnek i cebulka, ale wszystko tarte drobno włącznie z boczkiem...powstaje w ten sposób omasta idealna. Śmietanka, parmezan i dwa jaja...makaron poczuł wręcz powołanie by wystąpić w tym daniu właśnie w takim wykonaniu )) a na kolacje tuńczyk z cebulką i pomidorkiem...świeżo utarty pieprz i sporo soku z cytryny...i łyczek naleweczki z płatków róży przewspaniałej )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1942 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 U nie dzisiaj czernina (czarnina, czarna polewka) na drugie purre ziemniaczane z polędwiczką wieprzową w sosie kurkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modliszqa Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1943 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Mmmmmmmmm Agga- czerninę mogę garnkami Cytuj pozdrawiamJola Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1944 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 To ten mój wczorajszy obiadek :thumbsup: zdążyłam fotkę zrobić wieczorem Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1945 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Wędzi się goloneczka rolowana, szynka jałowcowa parzona będzie, łopatka też...i dwa wielkie boczki lekko pieczone w wędzarni więc jutro na śniadanko jajeczniczka...10 dni marynowały się w zalewie każde na inny smak wędzą się na wiśni i dębie...a o 12 tej do parzenia na godzinkę...zatem otwieram piwko, żeby nie zasnąć ))... Aha wędzą się też dwie gomułki domowej "bryndzy" ...ale nie za słonej...zapach dymu i wędzonek rozchodzi się po okolicy...w palenisku trzaska ogień...to jest życie To coż, że ze Szwecji wiatry i deszcze...w ramach pogody przysłali. My w dymie pachnącym tańczymy nasz taniec...w deszczu skąpani cali Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1946 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 U nas dzisiaj na obiadek coś takiego mniam, mniam :thumbsup: :thumbsup: i sadełko rośnie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1947 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 A u nas dzisiaj "coś z niczego" czyli na szybko zapiekanko-pizza kilka kromek chleba, parówki, jajka i pomidory i ser żółty Ot i jest... :tongue: http://img822.imageshack.us/img822/8865/dscf0546wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-170992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1948 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Wczoraj byłem na spotkaniu, na które każda rodzina coś przyniosła.Było więc sporo wędzonych ryb, różne sałatki, coś "ala" kociołek z łososiem, pstrągi zapiekane w folii na grillu i moje wyroby, kurczak, indyk 4 rodzaje serów, wszystko oczywiście wędzone. Ku mojemu zaskoczeniu, ale też z radością, :smile: zauważyłem, że pierwsze zniknęły sery (dla większości to był pierwszy kontakt z takim serem, nigdy wcześniej wędzonych nie jedli).Z udźca indyka w kilka minut została tylko kość :thumbsup: Ryby--wg mnie czuć było, że robione "przemysłowo", niby poprawne, niby smaczne nawet, ale...dymku nie było w nich czuć, najsłabiej pod tym względem wypadł sum :shock: Sałatki--sporo zostało :shock: Kociołek z łososiem--prawie kociołek, gotowany na kuchence, wyszło "toto, warte powtórzenia, ale trochę zmodyfikować trzeba. Pstrągi zapiekane-- :thumbsup: Lin wędzony--podobnie jak sum :shock: Potrawy nieruszone--"kupcza" szynka Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-171011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1949 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Dzisiejszy obiad Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-171061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1950 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 DZIADEK MACIEK, czy dobrze to widzę, to są mule :question: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/78/#findComment-171063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.