Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wpływ sił pola elektrostatycznego na efekt wędzenia.

 

Bardzo znaczny wzrost szybkości osadzania składników dymu na powierzchni wędzonych produktów można uzyskać w polu elektrostatycznym wysokiego napięcia. Istnieje kilka modyfikacji wędzenia elektrostatycznego. Najczęstsze jest wędzenie bezpośrednio w polu wyładowań koronowych. Natomiast przy kombinowanym wędzeniu owiewowo-elektrostatycznym jonizacja dymu następuje w komorze wstępnej. Jednak w tych warunkach prędkość osadzania się składników dymu na produkcie ulega niewielkiemu zwiększeniu.

Istotę elektrostatycznego wędzenia pokazano na rysunku.

Wysokie napięcie doprowadzone do elektrody koronującej, przy odpowiednim odstępie od uziemionego przenośnika, wywołuje zjawisko tzw. korony, czyli jonizację cząsteczek gazów w miejscach o największym natężeniu pola elektrycznego. Krytyczne natężenie pola Ek niezbędne do powstania korony wokół cylindrycznego przewodu o promieniu r, wyraża się empirycznym wzorem

 

post-39694-0-92469800-1612528483_thumb.jpg

 

gdzie δ — gęstość względna powietrza w stosunku do powietrza w temperaturze 298 K pod normalnym ciśnieniem.

 

post-39694-0-51183800-1612528488_thumb.jpg

 

Rys. Zasada elektrostatycznego wędzenia

I — elektroda jonizująca, 2 — cząstka dymu, 3 — uziemiony przenośnik, 4 — produkt poddawany wędzeniu

 

W warunkach jakie istnieją w sekcji wysokiego napięcia wędzarni elektrostatycznej lub w elektrofiltrze, linie pola elektrycznego są zagęszczone w pobliżu elektrody koronującej, co wytwarza duży gradient potencjału, czyli natężenie pola. Natężenie to stopniowo maleje w miarę wzrostu odległości od elektrody koronującej. W praktyce tak dobiera się rozstęp elektrod, średnicę drutu elektrody koronującej oraz napięcie zasilające, aby natężenie pola wyższe od Ek istniało tylko w najbliższym otoczeniu elektrody jonizującej. Jeśli rozstęp przy danym napięciu jest zbyt duży, wówczas zjawisko korony nie wystąpi. Natomiast przy zbyt małym rozstępie zanika zjawisko korony, a następują wyładowania iskrowe. W wędzarni elektrostatycznej stosuje się zwykle takie warunki zasilania, aby średni gradient napięcia miedzy elektrodą koronującą a powierzchnią wędzonego produktu wynosił nieco ponad 3 kVcm-1, przy napięciu zasilania od 20 do 60 kV.

Przy średnicy drutu elektrody ok. 0,4 mm wytwarza się lokalnie wystarczająco wysokie natężenie pola, które umożliwia wystąpienie wyładowań koronowych.

Cząstki dymu adsorbują na swej powierzchni gazowe jony i wolne elektrony wytwarzane w przestrzeni międzyelektrodowej, wskutek czego podlegają działaniu sił pola elektrostatycznego, które przyspiesza ich osiadanie na wędzonym produkcie. Prędkość ruchu cząstek w kierunku uziemionego przenośnika zależy od ich ładunku ne oraz natężenia pola E. Można ją opisać równaniem

 

post-39694-0-83523200-1612528493_thumb.jpg

 

gdzie: β — współczynnik zależny od cieplnych ruchów cząstek w przestrzeni międzyelektrodowej; η, r, A i l — jak we wzorze opisującym prędkość osiadania cząstek obojętnych.

 

W warunkach wędzenia elektrostatycznego na powierzchni wędzonego produktu gromadzą się nie tylko elektrycznie naładowane cząstki dymu. Również składniki fazy gazowej ulegają przyspieszonej sorpcji, dzięki temu, że wytwarzający się pod wpływem wyładowań „wiatr elektryczny"
wywołuje ruch całego dymu w kierunku wędzonego produktu, co przyspiesza wymianę masy. Wiatr elektryczny powstający w przestrzeni międzyelektrodowej osiąga znaczne prędkości, np. w elektrofiltrach mierzono prędkość w granicach od 0,2 do 6 ms-1.

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18131-zasady-w%C4%99dzenia-elektrostatycznego/
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Wpływ sił pola elektrostatycznego na efekt wędzenia polega przede wszystkim na znacznym zwiększeniu szybkości osadzania się składników dymu na powierzchni wędzonych produktów. Wysokie napięcie doprowadzone do elektrody koronującej powoduje jonizację cząstek gazów w miejscach o największym natężeniu pola elektrycznego, co wywołuje zjawisko korony. Naładowane cząstki dymu adsorbują jony i elektrony, dzięki czemu podlegają działaniu sił pola elektrostatycznego, które przyspiesza ich ruch i osiadanie na produkcie. Dodatkowo powstający „wiatr elektryczny” wywołany wyładowaniami koronowymi powoduje ruch całego dymu w kierunku produktu, co przyspiesza wymianę masy i sorpcję składników gazowych dymu.

W praktyce, aby uzyskać zjawisko korony, dobiera się odpowiedni rozstęp elektrod, średnicę drutu elektrody koronującej oraz napięcie zasilające, tak by natężenie pola elektrycznego przekraczało wartość krytyczną Ek tylko w pobliżu elektrody. Zbyt duży rozstęp lub zbyt niskie napięcie uniemożliwiają powstanie korony, natomiast zbyt mały rozstęp wywołuje niepożądane wyładowania iskrowe. W typowej wędzarni elektrostatycznej średni gradient pola między elektrodą a powierzchnią produktu wynosi około 3 kV/cm przy napięciu od 20 do 60 kV, a elektroda koronująca o średnicy około 0,4 mm generuje lokalnie wystarczająco silne pole do jonizacji.

Siły pola elektrostatycznego działają na naładowane cząstki dymu, zwiększając ich prędkość osiadania na produkcie, co można opisać równaniem zależnym od ładunku cząstek i natężenia pola. Ponadto „wiatr elektryczny” powstający w przestrzeni między elektrodami powoduje ruch całego dymu w kierunku produktu, co dodatkowo przyspiesza proces wędzenia. W efekcie wędzenie elektrostatyczne skraca czas osadzania składników dymu i poprawia efektywność procesu, co jest szczególnie korzystne w produkcji wyrobów wędzonych.

 

 

 

https://www.medipakiet.pl/blog/jak-usunac-kleszcza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18131-zasady-w%C4%99dzenia-elektrostatycznego/#findComment-1023647
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.