Maxell Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Stycznia 2022 (edytowane) Kiełbasa z koziny Składniki mięsne: 1. Kozina - 10 kg mieszana z rozbioru ,żeber ,łopatki karku. 2. Wieprzowina kl. III - 3 kg (kutrowana).3. Około 0,5 kg farszu kiełbasy kominkowej który został w nadziewarce. Przyprawy: 1. Peklosól - 18 g/kg.2. Pieprz ziołowy - 1 g/kg.3. Pieprz czarny mielony - 3 g/kg.4. Majeranek - 0,5 g /kg.5. Dodatek wody - ok. 1 l (dodawany do całości farszu podczas mieszania w mieszarce). Proces produkcji: Kozina mielona na siatce 8mm.Kiełbaski odkręcane, krótkie, takie jak śląska – ok. 15-20cm.Osuszona kiełbasa wędzona w wędzarni z paleniskiem bezpośrednim, do osiągnięcia koloru bardzo delikatnie słomkowego, a następnie parzona do temp 72 st.C wewnątrz.Bezpośrednio po parzeniu, studzona zimną wodą. Smacznego Edytowane 31 Stycznia 2022 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18886-kie%C5%82basa-z-koziny-autor-kolega-kurok-syn-jarka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 14 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Listopada 2022 Jadłem kiedyś kiełbasę z mięsa koziego,która była w smaku O.K. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18886-kie%C5%82basa-z-koziny-autor-kolega-kurok-syn-jarka/#findComment-797124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.