Skocz do zawartości

Kiełbasa z koziny. Autor Kolega Kurok syn Jarka


Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa z koziny

 

post-39694-0-63422200-1643532290_thumb.jpg

 

Składniki mięsne:

 

1. Kozina - 10 kg mieszana z rozbioru ,żeber ,łopatki karku.  

2. Wieprzowina kl. III - 3 kg (kutrowana).

3. Około 0,5 kg farszu kiełbasy kominkowej który został w nadziewarce.

 

Przyprawy:

 

1. Peklosól - 18 g/kg.

2. Pieprz ziołowy - 1 g/kg.

3. Pieprz czarny mielony - 3 g/kg.

4. Majeranek - 0,5 g /kg.

5. Dodatek wody - ok. 1 l (dodawany do całości farszu podczas mieszania w mieszarce).

 

Proces produkcji:

 

Kozina mielona na siatce 8mm.

Kiełbaski odkręcane, krótkie, takie jak śląska – ok. 15-20cm.

Osuszona kiełbasa wędzona w wędzarni z paleniskiem bezpośrednim, do osiągnięcia koloru bardzo delikatnie słomkowego, a następnie parzona do temp 72 st.C wewnątrz.

Bezpośrednio po parzeniu, studzona zimną wodą.

 

post-39694-0-57460600-1643532299_thumb.jpgpost-39694-0-89740600-1643532307_thumb.jpg

 

Smacznego

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18886-kie%C5%82basa-z-koziny-autor-kolega-kurok-syn-jarka/
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.