grzes855 Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Listopada 2008 Pragnę zaprezentować jedną z moich wariacji na wędlinę pieczoną, nazwę ją grzes855 v.001 Potrzebujemy: 1. mięso wieprzowe ilość zależy od naczynia żaroodpornego które posiadamy 2. drobne odpadki z filetów drobiowych 3. sól zwykła lub peklosól lub morska max 18g na kg farszu 4. przyprawy - co kto lubi 5. piekarnik czas wykonania i gotowości do spożycia max 36h Mam naczynie żaroodporne do którego mieści się około 2,8kg farszu w związku z tym że pieczenie farszu powoduje wydzielanie się dużej ilości płynnego tłuszczu robię zawsze około 2kg farszu +/-10%. Mięso wieprzowe około 1,7kg dosyć tłustej łopatki jeżeli mam więcej czasu to mięso obieram z tłuszczu,błon itp. i te mielę na drobnym sitku 3-5mm daje to lepszy efekt wizualny dla wybrednych latorośli pozostałe chude mięso na sitku 8-10mm łącze je razem (tym razem całe mięso przemieliłem na sitku 10mm)i dodaję 18g soli na 1kg farszu maksymalnie i dodaję 2-3 ząbki czosnku rozgniecionego, farsz wstępnie wyrabiam do miski i na noc do lodówki w tej wersji chciałem dodać filety drobiowe a raczej odpady które pozostały mi po oddzieleniu się od filetów było tego około 400g zasoliłem(18g/1kg) i mocno oprószyłem grubo utłuczonym kolorowym pieprzem bez rozdrabniania w miseczce i na noc do lodówki. Na drugi dzień: do farszu dodałem, 1d. łyżkę gorczycy, 1m.łyżeczkę grubo tłuczonego pieprzu, 1d.łyżkę grubo tłuczonej kolendry, 1d łyżkę suszonych płatków papryki około 150 ml wody dodaję kawałki fileta drobiowego i całość wyrabiam około 5min w trakcie wyrabiania dodaję do smaku odrobinę przyprawy maggi. Po wyrobieniu farsz daję do naczynia żaroodpornego dosyć ściśle ubijając ręką na wierzchu skropić wodą i zagładzić można oprószyć jakąś ulubioną przyprawą lub obsypką , odstawić na 2-3 godziny do osadzenia. Po tym czasie do piekarnika nastawionego na około 180-200 stopni piec około 2h naczynie nakrywam przykrywką po ostudzeniu wyciągnąc z naczynia na talerz aby pieczeń nie moczyła się w wytopionym sosie. po wystudzeniu wkładamy do lodówki na około 12h to czas wystarczający aby dobrze związało wyrób i można go kroić na cieniutkie plasterki. Smacznego! PS W słoiku nastawione czerwone buraki z jarzynami do kiszenia na barszcz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1931-piecze%C5%84-grzes855-v001/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Listopada 2008 Bardzo smacznie wyglada. [ Komentarz dodany przez: vtec: Sob Lis 01, 2008 7:35 pm ] Nie ma potrzeby cytowania całego posta poprzednika Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1931-piecze%C5%84-grzes855-v001/#findComment-44680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majus Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Listopada 2008 grzes855,piękna ta Twoja pieczeń i na pewno równie smaczna.W najbliższym czasie wypróbuję,więc napisz czy naczynie wstawiasz do piekarnika przykryte czy nie. Cytuj majushttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1931-piecze%C5%84-grzes855-v001/#findComment-44753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Listopada 2008 Bardzo smaczna znika w zastraszającym tempie. Naczynie żaroodporne zamykam przykrywką na czas pieczenia powoduje to że pieczeń jest soczysta, natomiast po ostudzeniu zalecam wyciągnięcie pieczeni z tłuszczu i nie pozostawianie jej w nim bo mimo że tłuszcz zakrzepnie a pozostały płyn zamieni się w galaretkę to sama pieczeń w miejscu zanurzenia jest krucha i się rozsypuje podczas krojenia. Zwracam uwagę na dawkowanie soli dla mnie max jest 18g/1kg , podczas pieczenia wzmacnia się odczuwalność doprawienia farszu ( tak mi się to jakoś sformułowało), chyba przez to że wydajność wyrobu jest około 80% Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1931-piecze%C5%84-grzes855-v001/#findComment-44774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.