Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pragnę zaprezentować jedną z moich wariacji na wędlinę pieczoną, nazwę ją grzes855 v.001

 

Potrzebujemy:

1. mięso wieprzowe ilość zależy od naczynia żaroodpornego które posiadamy

2. drobne odpadki z filetów drobiowych

3. sól zwykła lub peklosól lub morska max 18g na kg farszu

4. przyprawy - co kto lubi

5. piekarnik

czas wykonania i gotowości do spożycia max 36h

 

Mam naczynie żaroodporne do którego mieści się około 2,8kg farszu w związku z tym że pieczenie farszu powoduje wydzielanie się dużej ilości płynnego tłuszczu robię zawsze około 2kg farszu +/-10%.

Mięso wieprzowe około 1,7kg dosyć tłustej łopatki

jeżeli mam więcej czasu to mięso obieram z tłuszczu,błon itp. i te mielę na drobnym sitku 3-5mm daje to lepszy efekt wizualny dla wybrednych latorośli

pozostałe chude mięso na sitku 8-10mm łącze je razem (tym razem całe mięso przemieliłem na sitku 10mm)i dodaję 18g soli na 1kg farszu maksymalnie i dodaję 2-3 ząbki czosnku rozgniecionego, farsz wstępnie wyrabiam do miski i na noc do lodówki

w tej wersji chciałem dodać filety drobiowe a raczej odpady które pozostały mi po oddzieleniu się od filetów było tego około 400g zasoliłem(18g/1kg) i mocno oprószyłem grubo utłuczonym kolorowym pieprzem bez rozdrabniania w miseczce i na noc do lodówki.

Na drugi dzień:

do farszu dodałem, 1d. łyżkę gorczycy, 1m.łyżeczkę grubo tłuczonego pieprzu, 1d.łyżkę grubo tłuczonej kolendry, 1d łyżkę suszonych płatków papryki około 150 ml wody dodaję kawałki fileta drobiowego i całość wyrabiam około 5min w trakcie wyrabiania dodaję do smaku odrobinę przyprawy maggi.

Po wyrobieniu farsz daję do naczynia żaroodpornego dosyć ściśle ubijając ręką na wierzchu skropić wodą i zagładzić można oprószyć jakąś ulubioną przyprawą lub obsypką , odstawić na 2-3 godziny do osadzenia. Po tym czasie do piekarnika nastawionego na około 180-200 stopni piec około 2h naczynie nakrywam przykrywką po ostudzeniu wyciągnąc z naczynia na talerz aby pieczeń nie moczyła się w wytopionym sosie. po wystudzeniu wkładamy do lodówki na około 12h to czas wystarczający aby dobrze związało wyrób i można go kroić na cieniutkie plasterki. Smacznego!

PS W słoiku nastawione czerwone buraki z jarzynami do kiszenia na barszcz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1931-piecze%C5%84-grzes855-v001/
Udostępnij na innych stronach

grzes855,piękna ta Twoja pieczeń i na pewno równie smaczna.W najbliższym czasie wypróbuję,więc napisz czy naczynie wstawiasz do piekarnika przykryte czy nie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1931-piecze%C5%84-grzes855-v001/#findComment-44753
Udostępnij na innych stronach

Bardzo smaczna znika w zastraszającym tempie. Naczynie żaroodporne zamykam przykrywką na czas pieczenia powoduje to że pieczeń jest soczysta, natomiast po ostudzeniu zalecam wyciągnięcie pieczeni z tłuszczu i nie pozostawianie jej w nim bo mimo że tłuszcz zakrzepnie a pozostały płyn zamieni się w galaretkę to sama pieczeń w miejscu zanurzenia jest krucha i się rozsypuje podczas krojenia.

Zwracam uwagę na dawkowanie soli dla mnie max jest 18g/1kg , podczas pieczenia wzmacnia się odczuwalność doprawienia farszu ( tak mi się to jakoś sformułowało), chyba przez to że wydajność wyrobu jest około 80%

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1931-piecze%C5%84-grzes855-v001/#findComment-44774
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.