Maxell Opublikowano 22 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Lipca 2023 Długa droga Krupnioków śląskich Z Grzegorzem Miketą – prezesem Stowarzyszenia Krupnioki śląskie rozmawia Katarzyna Salomon Droga na listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych była bardzo wyboista. Jakdługo trwały starania i jakie wymagania należało spełnić, aby uzyskać ochronę Krupnioka śląskiego? Województwo śląskie jest prawdziwym i bardzo aktywnym zagłębiem wędliniarskim o bogatych tradycjach. Kiedy więc pojawił się pomysł ochrony Krupnioka, spotkało się to z ogromnym odzewem ze strony naszej branży. Jednym z pierwszych działań było spotkanie z przedstawicielami województwa opolskiego i wspólne utworzenie Stowarzyszenia Krupnioki Śląskie. Tym samym rozpoczęliśmy formalne przygotowania do realizacji tego przedsięwzięcia. Na czym polegały prace Stowarzyszenia? Prace polegały na przygotowaniu wniosku, zbieraniu tradycyjnych receptur z całego województwa śląskiego i opolskiego oraz wyszukiwaniu wszelkich dostępnych informacji na temat Krupnioków. Po licznych spotkaniach udało nam się wniosek dopracować i złożyć w Ministerstwie Rolnictwa. Następnie, po poprawkach i uzupełnieniach wniosek został zaakceptowany i wysłany do Unii Europejskiej. Tym samym nasze starania zakończyły się sukcesem. Które z etapów rejestracji wniosku były szczególnie trudne do zrealizowania? Najistotniejszy był dla nas problem dopasowania odpowiedniego składu surowcowego i schematu produkcji krupnioków śląskich do ram, które mogły zostać zaakceptowane przez Ministerstwo Rolnictwa. Wiązało się z szerokim obszarem, na którym miały zostać zarejestrowane Krupnioki śląskie. Trudność polegała na tym, że na terenie województwa śląskiego i opolskiego krupnioki były, i są, produkowane przez cały czas, niemniej jednak, ze względu na upodobania poszczególnych klientów podlegają stałej modyfikacji tak, by dopasować je do gustów smakowych poszczególnych konsumentów. Rzeczywiście, niektóre receptury na tyle się różniły od siebie, że widełki ustalane przez nas we wniosku, zdaniem komisji przy Ministerstwie Rolnictwa, były zbyt szerokie. Nie chcieliśmy jednak ograniczać możliwości produkcji Krupnioków Śląskich, na obszarach, gdzie receptury odbiegały od przyjętych norm - ujętych w przepisie wewnętrznym XXI - sztandarowych wzorze Krupnioków śląskich. Co dla Krupnioka śląskiego oznacza ta unijna ochrona? Wierzę, że znak unijny jest prawdziwą i rzetelną ochroną produktu i taką właśnie chcieliśmy zapewnić Krupniokom śląskim. Udało się stworzyć jedną wspólną recepturę wytwarzania tak, aby znak, którym Krupnioki będą opatrzone, świadczył o tym, że mamy do czynienia z produktem, który jest najwyższej jakości i zawsze smakuje tak samo. W jaki sposób zamierzacie Państwo promować ten produkt? Inspiracje do działań promocyjnych i marketingowych chciałbym czerpać z promocji produktów regionalnych już zarejestrowanych w Unii Europejskiej. Mam tu na myśli przede wszystkim doskonale wypromowane Rogale świętomarcińskie czy Kiełbasę lisiecką. Jeśli chodzi o Krupnioki śląskie, jesteśmy obecnie na etapie wyboru najkorzystniejszych form marketingu. Jedną z nich będzie stoisko podczas Targów Gastrosilesia, które odbędą się już we wrześniu w firmie Weindich w Chorzowie. Od 2012 roku, czyli rozpoczęcia starań o rejestrację Krupnioków Śląskich w Unii Europejskiej – ściśle współpracowaliśmy z Izbą Rzemieślniczą w Katowicach i obecny sukces zawdzięczamy m.in. dzięki zaangażowaniu ówczesnego Dyrektora Michała Wójcika. Długą drogę Krupnioków Śląskich do CHOG zaświadcza choćby fakt, że Pan Michał Wójcik zdążył już zostać Posłem na Sejm RP i od kilku miesięcy Wiceministrem Sprawiedliwości, ciągle wspierając nasze działania. Promocję Krupnioków Śląskich będziemy dalej kontynuować we współpracy z Izbą Rzemieślniczą i nową Panią Dyrektor Beatą Białowąs. Jakie perspektywy naszym zakładom mięsnym daje zarejestrowanie Krupnioka w systemie Chronionych Oznaczeń Geograficznych? W tym szczególnie trudnym dla naszej branży okresie, jest nam bardzo potrzebny jakiś pozytywny aspekt, coś, co się dobrze kojarzy konsumentom. Krupniok śląski nadaje się do tego doskonale, bo to nasz standardowy śląski produkt. Jestem przekonany, że pomoże on w budowaniu pozytywnego wizerunku naszych zakładów mięsnych, które zasługują na to, aby pokazywać je w dobrym świetle. Krupniok jako wyrób charakterystyczny dla tradycji kulinarnych Śląska – jakie cechy powinien posiadać, aby był zgodny z wymogami? Zarejestrowane Krupnioki śląskie muszą być produkowane pod ścisłym nadzorem, według określonej technologii i z surowców, które ściśle uwzględniliśmy we wniosku. Każdy zakład, który będzie chciał produkować i sprzedawać Krupniki śląskie, będzie musiał poddać się certyfikacji i ściśle stosować się do wymogów oraz dbać o powtarzalność tego produktu. Krupniok śląski to jedna ze starych, tradycyjnych wędlin. Proszę przybliżyć jego historię. Historia krupnioka jest bardzo ciekawa. Produktu ten powstał w okresie międzywojennym, a stworzyły go śląskie gospodynie domowe. Jak wszyscy pamiętamy, Śląsk jest kolebką przemysłu górniczego, a na podwórkach familoków zamieszkiwanych przez górników hodowano w chlewikach drób i świnie. Zwierzęta karmiono zbożem, warzywami i resztkami z posiłków, a zaangażowani w to byli wszyscy sąsiedzi, którzy sukcesywnie dokładali się do karmy dla zwierząt. Kiedy więc następował moment świniobicia, gospodyni musiała odwdzięczyć się za pomoc, a ponieważ trudno było obdzielić jedną świnią całą kamienicę, powstał pomysł, aby rzeczy mniej wartościowe, tj. podroby oraz krew zmieszać z kaszą i w ten sposób powstało coś w stylu mięsnego podziękowania. Krupnioki początkowo wykładano w miskach czy garnkach i w ten sposób przekazywano sąsiadom. Z biegiem czasu udało się stworzyć wspólną recepturę, a dodatkowo zaczęto umieszczać je w jelitach. W ten właśnie sposób powstały Krupnioki śląskie, które później opisane w przepisach wewnętrznych XXI, zaczęły produkować zakłady rzeźniczo-wędliniarskie. I ostatnie pytanie – czy prywatnie również jest Pan wielbicielem tego wyrobu? Jestem smakoszem Krupnioków śląskich, cała moja rodzina wraz z córkami Martą (7 l.) i Zuzią (3 l.), które uwielbiają Krupnioki, szczególnie grillowane. Przez to, że już od kilku lat zajmuję się tym produktem i spotykam z wieloma produkującymi go firmami, doskonale wiem, które zakłady produkują najlepsze Krupnioki, a dzięki „unijnemu słoneczku” już wkrótce każdy z nas bez trudu będzie mógł odnaleźć te najlepsze, jedyne! Dziękuję za rozmowę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20038-wywiad-d%C5%82uga-droga-krupniok%C3%B3w-%C5%9Bl%C4%85skich/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Lipca 2023 Pierwszy raz wrzuciłem na forum wywiad z czasopisma. Zrobiłem to głownie celem przetestowania możliwości skryptu. Jest tak dużo interesujących artkułów - wywiadów w prasie poświęconej obróbce mięsa, że chyba założymy osobny dział gdzie będziemy je publikować. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20038-wywiad-d%C5%82uga-droga-krupniok%C3%B3w-%C5%9Bl%C4%85skich/#findComment-846427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 23 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Lipca 2023 Pomysł z artykułami przedni , ten dodatkowo subtelnie wyjaśnia długodystansowe podejściu do prawa wiceministra Michała Wójcika , trening przy rejestracji znaku oraz ciągłe zaangażowanie wyraźnie wpływa na stan sądownictwa w naszym kraju . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20038-wywiad-d%C5%82uga-droga-krupniok%C3%B3w-%C5%9Bl%C4%85skich/#findComment-846639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 23 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Lipca 2023 (edytowane) Po przeczytaniu artykułu , poszedłem za " ciosem " przeszukałem Internet na okoliczność oryginalnego przepisu o którym wspomina Pan G.Miketa ,znalazłem kilka przepisów , które nie są określone jako oryginalne i różnią się składem. Postanowiłem znaleźć stronę www stowarzyszenia lub link do niej - niestety chyba jest tajna , lub je nie mam " certyfikatu dopuszczenia " . Zadaje pytanie po co powstało stowarzyszenie , które nie promuje swojej działalności najprostszym sposobem poprzez stronę internetową ,z artykuły odnoszę wrażenie ,że proces rejestracji trwa już 11 lat - wniosek , może ten krupniok nie jest taki regionalny i wyjątkowy jak na się wydaje , a może nikt tak usilnie nie pracuje w tym stowarzyszeniu jak opisuje w tym wywiadzie. Edytowane 23 Lipca 2023 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20038-wywiad-d%C5%82uga-droga-krupniok%C3%B3w-%C5%9Bl%C4%85skich/#findComment-846654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Lipca 2023 Celem publikacji artykułu, było wyłącznie przedstawienie dyskusji na temat Krupnioka śląskiego, a nie politycznych koneksji osób w nim występujących, czy oceny ich działalności na różnych polach. Pamiętajmy, o obowiązującym nas wszystkich regulaminie strony i forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20038-wywiad-d%C5%82uga-droga-krupniok%C3%B3w-%C5%9Bl%C4%85skich/#findComment-846658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.