Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Grudnia 2023 Na prośbę Kolegi marcinu, wklejam ten przepis ze strony głównej: Wyborowa kiełbasa wiejska wieprzowa Surowce w proporcji na 1 kg mięsa: Składniki 1 kg Wieprzowiny (tłustej) 15 g Soli kuchennej 1,5 g Saletry 2 g Pieprzu czarnego 0,5 g Ziela angielskiego 1,5 g Majeranku 0,3 g Gałki muszkatołowej 1/2 Ząbka czosnku Sposób wykonania: Na kiełbasę według tego przepisu, wybieramy wieprzowinę nieścięgnistą, w części chudą, w części tłustą. Mięso może być okrojone z szynek i innych części tuszy. Mięso kroimy w drobna kostkę usuwając przy tym błony. Dodajemy przesiane przez sitko sól kuchenną, saletrę oraz rozdrobnione przyprawy (bez czosnku), mieszamy i wyrabiamy, po czym masę zostawiamy uklepaną w cienkiej warstwie na 1 dobę w temperaturze około 15 st.C. Następnego dnia dodajemy czosnek roztarty na miazgę, mieszamy i wyrabiamy dotąd, aż masa stanie się kleista. Napełniamy nią ściśle kiełbaśnice, nadając im kształt wianków. Powietrze usuwamy przez nakłuwanie. Kiełbasę pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym i przewiewnym miejscu, po czym wędzimy w następujący sposób: o wędzimy w zimnym rzadkim dymie przez 3-5 godzin o wędzimy w ciepłym gęstym dymie przez około 1,5 godziny o pieczemy w gorącym dymie o temperaturze około 85 st.C przez 0,5 do 1 godziny. Następnie kiełbasy studzimy w chłodnym przewiewnym miejscu. Autor: T. Cymer Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20365-wyborowa-kie%C5%82basa-wiejska-wieprzowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.