Maxell Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lutego 2024 PIKANTNA KIEŁBASA WIEPRZOWO-WOŁOWA Z ORZECHEM WŁOSKIM Składniki mięsne: 5 kg szynk kl. I ( część cięta 2x2, część szarpak) 3 kg boczek ( sito fi 10) 2 kg wołowina ( część cięte 2x2, szarpak) 0,5 kg mięso z golonki ( 2x sito makowe) Przyprawy: 17 g peklosól 2 g/kg - cukier 8 g/kg - papryka ostra 1 g/kg - papryka słodka 4 g/kg - chilli 1,5 g/kg - pieprz grubo mielony 1 g/kg - kolendra mielona 10% wysuszony orzech włoski łuskany 5% - zimna woda Sposób wykonania: Mięso kroimy w kostkę 2x2 cm i peklujemy każdy rodzaj mięsa oddzielnie przez 48 h w chłodziarce. Po upływie tego czasu mielimy na odpowiednich sitach, dodaje dodajemy wszystkie przyprawy, orzechy i wodę i mieszamy do kleistości masy. Nadziewamy osłonki białkowe o średnicy 55 dość ściśle. Pozbywamy się przez nakłuwanie zbędnego powietrza w batonach i odwieszamy na 2 h w temperaturze pokojowej do osadzenia. Po tym czasie osuszamy w wędzarni, wędzimy w temperaturze 55 stopni około 3-4 godziny. Na koniec podpiekamy w wędzarni do osiągnięcia 68 stopni w batonie. Smacznego Bogumił Sztuczka 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20587-pikantna-kie%C5%82basa-wieprzowo-wo%C5%82owa-z-orzechem-w%C5%82oskim/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.