Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

PIKANTNA KIEŁBASA WIEPRZOWO-WOŁOWA Z ORZECHEM WŁOSKIM

 

kielbasa1.thumb.jpg.6dbf3e07b86ed8ac264832e2964060cf.jpg

 

Składniki mięsne:

 

  • 5 kg szynk kl. I ( część cięta 2x2, część szarpak)
  • 3 kg boczek ( sito fi 10)
  • 2 kg wołowina ( część cięte 2x2, szarpak)
  • 0,5 kg mięso z golonki ( 2x sito makowe)

 

Przyprawy:

 

  • 17 g peklosól
  • 2 g/kg - cukier
  • 8 g/kg - papryka ostra
  • 1 g/kg - papryka słodka
  • 4 g/kg - chilli
  • 1,5 g/kg - pieprz grubo mielony
  • 1 g/kg - kolendra mielona
  • 10% wysuszony orzech włoski łuskany
  • 5% - zimna woda

 

Sposób wykonania:

 

Mięso kroimy w kostkę 2x2 cm i peklujemy każdy rodzaj mięsa oddzielnie przez 48 h w chłodziarce. Po upływie tego czasu mielimy na odpowiednich sitach, dodaje dodajemy wszystkie przyprawy, orzechy i wodę i mieszamy do kleistości masy.

Nadziewamy osłonki białkowe o średnicy 55 dość ściśle. Pozbywamy się przez nakłuwanie zbędnego powietrza w batonach i odwieszamy na 2 h w temperaturze pokojowej do osadzenia.

Po tym czasie osuszamy w wędzarni, wędzimy w temperaturze 55 stopni około 3-4 godziny. Na koniec podpiekamy w wędzarni do osiągnięcia 68 stopni w batonie.

 

kielbasa2.thumb.jpg.f11e7fc4ff62de7a77524bf9b43a248c.jpg

kielbasa3.thumb.jpg.782f602253188bf30fa335975263a243.jpg

kielbasa4.thumb.jpg.6b1a7a0fa4adcfe919791aab03b9d7d6.jpg

 

Smacznego

Bogumił Sztuczka

 

  • Upvote 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20587-pikantna-kie%C5%82basa-wieprzowo-wo%C5%82owa-z-orzechem-w%C5%82oskim/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.