sawca Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Jak w temacie, po co one tam są. Czy nie wystarczy dekiel i jakiś zacisk śrubowy? Jestem nowicjuszem więc wybaczcie za "niewiedze".A i co to są te woreczki? Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Czy nie wystarczy dekiel i jakiś zacisk śrubowy? Nie wystarczy! W czasie parzenia objętość wkładu zmienia się i chodzi o stały nacisk. A i co to są te woreczki? Woreczki są po to, żeby wszystkie soczki nie przeszły Ci do wody, w której parzysz wyrób i żeby mieć galaretkę :tongue: :tongue: :tongue: A tak w ogóle, to polecam osłonki termokurczliwe. Są naprawdę przydatne i możesz za jednym razem, w jednym garnku zrobić kilka wyrobów. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Stycznia 2009 A tak w ogóle, to polecam osłonki termokurczliwe.Dokładnie - efekt taki sam, a jednocześnie możesz sparzyć kilka wyrobów. :grin: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Czyli - wszystko się sprawdza. Przeglądałem moje stare materiały dotyczące ustawienia siły nacisku sprężyn w szynkowarach oraz praskach przemysłowych i wszędzie zalecają, by podczas chłodzenia siłę docisku znacznie zwiększyć. Cały wic polega na dobraniu odpowiedniej temeratury parzenia, a szczególnie czasu jego trwania. Prosze tutaj nie porównywac prasek z konserwami, gdzie także wsad wprasowuje sie do puszek za pomocą pras, ale podczas sterylizacji, czy pateryzacji wsad ten nie jest już poddawany ciśnieniom zewnętrznym, a jedynie czasowo - wewnetrznym.Osłonki termokurczliwe spełniają niejako rolą tłoka i sprężyny w szynkowarkach.Dawniej nie wkładano nawet wsadu mięsnego do woreczków i mimo, iż praski nie zawsze miały szczelne wieczka (zwłaszcza po wysłużeniu pewnego okresu ekspoloatacyjnego), to wyroby z nich były bardzo dobre. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Sprężyna jest po to by wyrób miał kształt szynkowarki i po to by dobrze się skleił. Woreczek jest niepotrzebny i służy tylko do bezproblemowego wyjęcia wyrobu z szynkowarki. Zamiast woreczka można dać folię alu, tasiemki itp. Nie wprowadzać w błąd nowych kolegów!Szynkowarki nie zalewa się wodą! A jak chcesz zalać to woreczek jest niezbędny! Parzenie możesz zrobić i w piekarniku bez żadnej wody. Pilnować tylko temperatur i jak pisała EAnna na 1cm grubości 10min parzenia. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Są różne rodzaje szynkowarek i prasek, które również bywaja zwane szynkowarkami (właściwie to pewnie nawet od nich wzięła się ta nazwa, gdyż dawniej, z kawałków szynek pozostałych z obróbki eksportowego materiału, robiono bardzo smaczne szyneczki prasowane). Jeśli wieczko jest szczelne (mandolinowe, odewane) można spokojnie parzyć je zalane całkowicie wodą. Nie opierajmy się, podczas udzielania wskazówek, jedynie na typowej szynkowarce wzoru czeskiego, gdyż w sprzedaży jest coraz więcej róznorakich wzorów tego urządzenia.Sawca, własnie te stare praski miały zacisk wieczka śrubowy, bez sprężyny. Wiem, kto ma takie urządzenie, jeszcze z lat 50-tych i jesli mi sie uda, to wrzucę jego dokładne zdjęcia.Tutaj przepis na bardzo smaczną szyneczkę http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=824 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 3 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Dziękuję kolegom za wyjaśnienia, jestem mądrzejszy. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.