Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio robiac kielbase wieprzowa stwierdzilem ze zostanie mi jeszcze wolne miejsce w wedzarni wiec postanowilem to jakos zagospodarowac.

Kupilem piers indycza 1400g mrozona bo i taka wpadla mi w rece i ladny swiezy boczek 1200g.

Czasu bylo niewiele bo na drugi dzien mialo byc wedzenie a towar mialem wieczorem wiec jeszcze mrozona piers pokroilem na mniejcze kawalki zeby szlo zmielic (mam takie sitko 4 kwadratowe otwory i pojedynczy noz cos ala szarpak)nastepnie boczek na 8 mce .

wszystko wymieszalem z przyprawami i dodalem 4% wody no i do lodowki

Nastepnego dnia jelita 28 no i wedzenie i parzenie.

Juz teraz wiem co bede robil nastepnym razem i chyba juz zawsze chodzby male ilosci ale zawsze.anao i jeszcze szyneczka i indyka

Kielbasa jest miekka i bardzo smakuje wszystkim

Polecam prosta i szybka-o jej niema

Wlasciwie przepis podalem wyzej nic szczegolnego ale jest warte polecenia.

Mysle ze jak uzyjemy 50%piers indycza + 50%chudego boczku bedzie dobrze

Piers mialem zamrozona i taka mielilem i powoli mieszalem z mielonym na 8 ce boczkiem tak ze boczek ochladzal sie (czy ma to wplyw na jakosc wyrobu?)i dodawalem powoli wymieszane przyprawy oraz czosnek wycisniety do wody

przyprawy to:

18 g sol z tego 10%peklosol a wiec 1,8 g na kg

2g pieprz

2g majeranek

4g czosnek

4g cukier

woda poniewaz mieso indycze bylo zamrozone i zawiera juz wode postanowilem troche ograniczyc do 4% wyszlo dobrze.

Wyrabiam moze z 10 minut powoli mieszajac skladniki

Tak przygotowany farsz zostawiam na jakies 16-20 godzin po czym jeszcze raz wyrabiam pare minut ale nie dlugo i nadziewanie osadzanie ,osuszanie i w koncu wedzenie ok. 2,45h 50-60 stopni . Parzenie 25 minut 75stopni

Kielbase robilem w czwartek dzisaj tj piatek musze juz robic dla szwagra i rodzinki i jak narazie rowniez z piersi indyka mrozonej .

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2147-kielbasa-drobiowo-wieprzowa/