marcus Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Ostatnio robiac kielbase wieprzowa stwierdzilem ze zostanie mi jeszcze wolne miejsce w wedzarni wiec postanowilem to jakos zagospodarowac. Kupilem piers indycza 1400g mrozona bo i taka wpadla mi w rece i ladny swiezy boczek 1200g. Czasu bylo niewiele bo na drugi dzien mialo byc wedzenie a towar mialem wieczorem wiec jeszcze mrozona piers pokroilem na mniejcze kawalki zeby szlo zmielic (mam takie sitko 4 kwadratowe otwory i pojedynczy noz cos ala szarpak)nastepnie boczek na 8 mce . wszystko wymieszalem z przyprawami i dodalem 4% wody no i do lodowki Nastepnego dnia jelita 28 no i wedzenie i parzenie. Juz teraz wiem co bede robil nastepnym razem i chyba juz zawsze chodzby male ilosci ale zawsze.anao i jeszcze szyneczka i indyka Kielbasa jest miekka i bardzo smakuje wszystkim Polecam prosta i szybka-o jej niema Wlasciwie przepis podalem wyzej nic szczegolnego ale jest warte polecenia. Mysle ze jak uzyjemy 50%piers indycza + 50%chudego boczku bedzie dobrze Piers mialem zamrozona i taka mielilem i powoli mieszalem z mielonym na 8 ce boczkiem tak ze boczek ochladzal sie (czy ma to wplyw na jakosc wyrobu?)i dodawalem powoli wymieszane przyprawy oraz czosnek wycisniety do wody przyprawy to: 18 g sol z tego 10%peklosol a wiec 1,8 g na kg 2g pieprz 2g majeranek 4g czosnek 4g cukier woda poniewaz mieso indycze bylo zamrozone i zawiera juz wode postanowilem troche ograniczyc do 4% wyszlo dobrze. Wyrabiam moze z 10 minut powoli mieszajac skladniki Tak przygotowany farsz zostawiam na jakies 16-20 godzin po czym jeszcze raz wyrabiam pare minut ale nie dlugo i nadziewanie osadzanie ,osuszanie i w koncu wedzenie ok. 2,45h 50-60 stopni . Parzenie 25 minut 75stopni Kielbase robilem w czwartek dzisaj tj piatek musze juz robic dla szwagra i rodzinki i jak narazie rowniez z piersi indyka mrozonej . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2147-kielbasa-drobiowo-wieprzowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Wygląda bardzo apetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2147-kielbasa-drobiowo-wieprzowa/#findComment-51625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Pogratulować wyrobów. Jeśli tak smakują jak wygladają to... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2147-kielbasa-drobiowo-wieprzowa/#findComment-51629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.