Maxell Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Serki wędzone Serki typu włoskiego zanurzamy w 8% solance, na 12 h. Przetrzymujemy je w chłodziarce. Po tym czasie wyciągamy serki z solanki i odciskamy delikatnie w ściereczkę. Układamy serki na ręczniku papierowym, przykrywamy ręcznikiem papierowym i dociskamy np. deskami do krojenia celem osuszenia i odciśnięcia nadmiaru solanki. Ja pozostawiam tak serki na całą noc. Na drugi dzień serki obtaczam w ulubionych przyprawach i wkładam do wygrzanej wędzarni celem osuszenia w temperaturze około 45 stopni. Następnie wędzę do uzyskania koloru w temperaturze około 55 stopni, przez około 3-4 h. Po uwędzeniu odstawiam do wystygnięcia. Można już próbować. Smacznego Bogumił Sztuczka 1 3 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21482-serki-w%C4%99dzone-wed%C5%82ug-bogusia-sztuczki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Też takie robię (czas wędzenia i temperatura), z tym że przyprawy drobno zmielone (a nie w całości) wklepuję. Przed "ciepłym" suszeniem w wędzarni podsuszam w mojej suszarni na wietrze, aby przyprawy lepiej się przykleiły i aby to, co miało spaść, spadło na ziemię wcześniej, a nie w wędzarni. Co do ziarnistości przypraw, to oczywiście rzecz gustu. Ja wolę drobno zmielone Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21482-serki-w%C4%99dzone-wed%C5%82ug-bogusia-sztuczki/#findComment-947466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi