Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

POLSKA SUROWA.

 

01.thumb.jpg.d2c75fc0a4df0d060689fee863fbfd28.jpg

 

Surowiec:

 

1. Karkówka - 90%

2. Oczyszczone podgardle - 10%

 

Przyprawy:

 

1. Peklosól – 21 g/kg

2. Pieprz czarny grubo zmielony – 3 lub 4 g/kg

3. Czosnek – 2 g/kg

4. Majeranek - 1,5 g/kg

5. Gorczyca – ziarno, nie moczona – 2 lub 3 g/kg.

 

Sposób wykonania:

 

Mięso kroimy w kostkę, peklujemy, dodajemy przyprawy oprócz gorczycy i pozostawiamy w chłodziarce na 24/48 h.

Po tym czasie mielimy mięso na sicie fi 6, co jakiś czas przesypując gorczycą.

Uprzednio namoczone jelita wieprzowe 28/30 nadziewamy nie za ściśle farszem i odwieszamy w temperaturze pokojowej, na 2-3 h celem osadzenia.

Po tym czasie wkładamy do uprzednio wygrzanej, do 45 stopni wędzarni i wędzimy w temperaturze maksymalnie do 50 stopni do koloru. U mnie trwało to około 4 h.

Następnie kiełbasę odwieszamy na kilka godzin w chłodne i przewietrzone miejsce i przenosimy do lodówki.

Po wychłodzeniu osłonka kiełbasy staje się mięciutka.

 

Smacznego

Bogumił Sztuczka

 

 

  • Like 2
  • Upvote 2

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21488-polska-surowa-bogumi%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.