Skocz do zawartości

Informacje dla osób zainteresowanych szkoleniem


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

 

Miło mi poinformować Państwa, iż pod patronatem naszej strony www.wedlinydomowe.pl rozpoczęła działalność, pierwsza w Polsce, Szkoła Domowego Masarstwa. Inspiracją do jej powołania, było przede wszystkim zadanie podtrzymania wspaniałych polskich tradycji masarskich jakie na nas spoczywają, i które w tej chwili są kultywowane przez nielicznych wybrańców(do jakich oczywiście zaliczamy Wędzarniczą Brać). Pragniemy również postarać się spełnić oczekiwania większości naszych zarówno nowych jak i trochę starszych zadymiaczy w zakresie poznania tajników domowej produkcji wędlin i obróbki mięsa według słynnych receptur i przepisów.

W tym temacie znajdą Państwo wszelkie informacje związane z programami kursów, ich terminami oraz formalnościami niezbędnymi do załatwienia by móc wziąć udział w szkoleniu.

Zajęcia prowadzone będą w Folwarku Zrębice k/Częstochowy:

 

INFORMACJE DLA ZAINTERESOWANYCH:

 

INDEX - czyli zbiór najbardziej przydatnych linków, mających pomóc Państwu w poruszaniu się po temacie:

 

1. Pomysłodawcą i patronem Szkoły Domowego Masarstwa w Zrębicach jest Wędzarnicza Brać, działająca pod linkiem: www.wedlinydomowe.pl

 

2. Adres Szkoły Domowego Masarstwa: Folwark Zrębice, Zrębice, ul. Główna 17, 42-256 Olsztyn www

 

3. Aktualne terminy kursów tutaj

 

4. Zgłoszenia uczestnictwa tutaj.

 

5. Adres i numer konta Szkoły Domowego Masarstwa tutaj

 

Wszelkimi sprawami związanymi z organizacją kursów, zapisami oraz logistyką SDM, zajmuje się Kolega Papla (Paweł Pluta): papla(et)me.com tel. kom.: +48 691597792

 

KOSZT SZKOLENIA

„Domowe przetwórstwo mięsa” - profil podstawowy - 300 zł od osoby.

Na koszt szkolenia składają się:

a. Półprodukty mięsne (wyroby wykonane z nich są po części konsumowane podczas kursu przez uczestników, pozostała część jest równo dzielona na paczki dla uczestników na wyjazd)

b. Materiały dydaktyczne

c. Materiały do produkcji

d. Noclegi

e. Wyżywienie.

 

1. Grupa docelowa jednego szkolenie to 24 osoby. Jest to optymalna grupa, aby na spokojnie przeprowadzić teoretyczne a szczególnie praktyczne zajęcia, na które będzie poświęcone najwięcej czasu. Naszym zamysłem jest aby każdy z uczestników stanął przy stole technologicznym i mógł spróbować swoich sił.

2. Mięso i materiały do produkcji będą pochodziły z ubojni znajdującej się pod opieka SANEPID-u oraz lekarzy wet.

3. Zajęcia prowadzone będą przez technologów przetwórstwa mięsa oraz masarzy i rzeźników z długoletnia praktyką i doświadczeniem, lekarzy weterynarii i innych, przygotowanych specjalistów.

4. Bardzo dobrze przygotowana i wyposażona baza szkoleniowa pozwala na prowadzenie bezpiecznej, zdrowej i pełnej rodzajowo produkcji masarskiej.

 

Przykładowy program szkolenia „Domowe przetwórstwo mięsa” - profil podstawowy:

 

1. Czas szkolenia

- z uwagi na pracochłonność i czasochłonność wykonywanych wyrobów mięsnych, szkolenie przewidziane jest na dwa lub trzy dni.

2. Zakres tematyczny prowadzonych zajęć teoretycznych i praktycznych.

a) przekazanie ogólnych zasad z zakresu podstawowych zagadnień higieny.

b) przygotowanie stanowiska pracy oraz związane, z tym narzędzia i urządzenia.

c) przekazanie podstawowych wiadomości o mięsie.

d) rozbiór półtuszy wieprzowej - pokaz praktyczny:

- rozbiór zasadniczy

- rozbiór uzupełniający elementów zasadniczych

- klasyfikacja mięsa wieprzowego

e) sposoby konserwacji mięsa

f) produkcja wyrobów gotowych tj. wędzonek, kiełbas, wyrobów podrobowych, itd. wg tradycyjnych polskich i sprawdzonych receptur.

g) ocena organoleptyczna wykonanych wyrobów.

 

Szczegółowy plan szkolenia jest dostosowany do konkretnych propozycji produktów zgłoszonych przez uczestników i może w niewielkim stopniu odbiegać od powyższego. W planie rozkładu dnia na pewno nie zabraknie miejsca na zajęcia integracyjne, ogniska, grill i wspólną zabawę.

 

Prace praktyczne odbywać się będą przy wykorzystaniu najnowszych urządzeń do domowej produkcji masarskiej tak znanych w świecie firm jak, amerykańska Firma BRADLEY - producent wędzarni i urządzeń wędzarniczych, czy również amerykańska Firma Sausage Maker Inc. - producent sprzętu do domowej produkcji masarskiej, takiego jak np.: maszynki do mięsa, nadziewarki, mieszarki itp. Obie firmy od dawna współpracują z naszą stroną internetową i obie udzielają członkom Wędzarniczej Braci korzystnych rabatów na zakup ich produktów. Dzięki ich hojności uczestnicy szkoleń mogą poznać, najlepszy w tej chwili na światowym rynku, sprzęt przydatny w realizacji naszego hobby.

Temat ten będzie na bieżąco uzupełniany o najświeższe wiadomości i informacje. Mamy nadzieję, że oferta wyda się wszystkim na tyle atrakcyjna, że zechcą podszkolić obecne umiejętności lub nabyć nowe w tej smakowitej i ważnej dziedzinie życia codziennego.

 

 

UWAGA:

 

Chcąc wyjść na przeciw zapotrzebowaniu, zgłaszanemu przez naszych Zadymiaczy, w najbliższym czasie uruchomimy wyjazdowe szkolenia Szkoły Domowego Masarstwa. Dlatego proszę, by na moje PW lub pocztę maxell11@wp.pl zgłosiły się osoby chętne do pomocy w organizacji, na swoim terenie, takich wyjazdowych szkolenia naszej Szkoły. Głownie chodzi o osoby mieszkające w najodleglejszych zakątkach Polski, tereny lubelskie, białostockie, okolice Suwałk, Szczecina, Słubic, Poznania, Jeleniej Góry, Nowego Sącza itp.

Na PW przekażę Wam warunki, jakie muszą być spełnione, by przedsięwzięcie zagrało od strony technicznej. Siły fachowe, sprzęt i transport już załatwione.

Podpowiem, iż do pomocy w realizacji zadania, można wykorzystać takie organizacje jak np. Koła Gospodyń Wiejskich lub podobne, które mogą otrzymać unijne subwencje na tego typu szkolenia.

 

Z poważaniem

Wędzarnicza Brać.

 

Rzeźnik - obraz olejny nieznanego artysty

 

Rzeźnia - obraz olejny nieznanego artysty

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.