Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zabieram się za budowę grilo-wędzarni murowanej. Mam wylany fundament i zastanawiam się się czy wymagana jest izolacja pozioma? Posiłkuję się dość popularnym filmem na YT, gdzie wszystko pokazane jest krok po kroku. Gość, który to robi zastosował pod palenisko izolacje z folii aluminiowej a pod resztę zwykłą izolację poziomą. Czy to ma sens? Proszę o porady, lada dzień zabieram się za murowanie.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21790-budowa-w%C4%99dzarni-murowanej-izolacja/

Jako wykonawca własnej wędzarni murowanej - odradzam. Jeśli chodzi o grill, to może być murowany, ale wędzarnię z konieczności wykładałem potem drewnem (podwójna robota ! :facepalm:), bo jej suszenie przed wędzeniem zmuszało mnie do spalania zwiększonych iloci drewna, niż to potrzebne w przypadku wędzarni drewnianej.

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21790-budowa-w%C4%99dzarni-murowanej-izolacja/#findComment-954306

• 2 tygodnie później...
W dniu 15.09.2024 o 22:44, siwydymek napisał(a):

Jako wykonawca własnej wędzarni murowanej - odradzam. Jeśli chodzi o grill, to może być murowany, ale wędzarnię z konieczności wykładałem potem drewnem (podwójna robota ! :facepalm:), bo jej suszenie przed wędzeniem zmuszało mnie do spalania zwiększonych iloci drewna, niż to potrzebne w przypadku wędzarni drewnianej.

Dzięki za podpowiedź! Jeszcze nie zacząłem i nie wiem czy uda mi się rozpocząć przed zimą. Faktycznie może samą komorę wędzarni wykonam w drewnie, chyba że obłoże środek drewnem jak bogdan b. Planuję położyć papę pod całość jedynie pod paleniskiem wyciąć kawałek i położyć matę aluminiową (włókno szklane + aluminium). Czy to ma sens, czy może położyć po całości papę? Palenisko wyłożę pełną cegłą paloną.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21790-budowa-w%C4%99dzarni-murowanej-izolacja/#findComment-956390

5 godzin temu, czort napisał(a):

Planuję położyć papę pod całość jedynie pod paleniskiem wyciąć kawałek i położyć matę aluminiową (włókno szklane + aluminium). Czy to ma sens, czy może położyć po całości papę? Palenisko wyłożę pełną cegłą paloną.

Przecież o tym pisałem, że budowanie komory murowanej, a potem wykładanie jej drewnem, to podwójna robota :facepalm:, więc sobie odpuść. Komora z samego drewna będzie "oddychać" i szybciej wysychać, niż taka obudowana cegłą. Trzeba jedynie szczeliny między deskami zaślepić nałożonymi deskami lub listwami, bo same deski będą wysychać i zrobią się między nimi szczeliny zakłócające przebieg wędzenia ("prześwisty" w czasie wiatru). Pod paleniskiem wystarczy sama cegła lub wylewka betonowa. Daj sobie spokój z matą aluminiową, bo nie wiadomo, czy nie będzie  potem wydzielać jakichś szkodliwych substancji podczas palenia. Papa pod paleniskiem, to chyba kiepski żart(?) :facepalm:

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21790-budowa-w%C4%99dzarni-murowanej-izolacja/#findComment-956495