Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa żywiecka Bogumiła

 

04.jpg

 

Składniki mięsne:

 

- Mięso szynka kl. I – 5 kg, zmielone na sitku fi 13

- Boczek surowy – 3 kg, mielony na sitku fi 8

– Golonka b/k – 1 kg, zmielona na sitku makowym.

 

Przyprawy:

 

17 g/kg - peklosól

3 g/kg - pieprz grubo mielony

3 g/kg - czosnek

1 g/kg - gorczyca ziarno

5% - zimna woda

 

Sposób wykonania:

 

Każdy rodzaj mięsa pokroiłem w kostkę 3x3 cm i zapeklowałem dawką 17 g/kg peklosoli. Odstawiłem do chłodziarki na 48 h.

Po tym czasie mięso zmieliłem na odpowiednich sitach, połączyłem ze sobą. Dodałem wszystkie przyprawy, wodę i dokładnie wymieszałem masę do momentu uzyskania kleistości.

Uprzednio namoczone osłonki białkowe fi 65, ściśle nadziałem farszem i odwiesiłem, w temperaturze pokojowej, na 2 h do osadzenia.

Umieściłem batony w wygrzanej wędzarni i po osuszeniu, wędziłem w temperaturze około 55 stopni ok. 3 h/3,5 h.

Następnie podpiekałem w temperaturze 90 stopni do osiągnięcia 68/70 stopni w środku wyrobu.

Można odwiesić do podsuszenia.

 

01.jpg

02.jpg

03.jpg

 

Smacznego

Bogumił Sztuczka

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21806-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-bogumi%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.